دانلود و خرید کتاب سینما جهنم کریم نیکونظر
تصویر جلد کتاب سینما جهنم

کتاب سینما جهنم

انتشارات:نشر چشمه
امتیاز:
۴.۲از ۲۰ رأیخواندن نظرات

معرفی کتاب سینما جهنم

در کتاب سینما جهنم که کریم نیکونظر آن را نوشته است، گزارش‌هایی تاریخی از یک فاجعه انسانی را می‌خوانید. گزارش‌هایی از آتش‌سوزی در سینما رکس آبادان در ۲۸ مرداد سال ۱۳۵۷.

 درباره کتاب سینما جهنم

 واقعه آتش‌سوزی در سینما رکس آبادان یکی از فجایعی است که هیچ‌گاه از خاطر مردم این سرزمین پاک نخواهند شد. 

 شب بیست و هشتم مرداد سال ۱۳۵۷ در ساعت ۲۰:۲۱ دقیقه هنگامی که فیلم گوزن‌های مسعود کیمیایی در حال پخش بود، سینما گرفتار حریق شد و طبق آمار ۶۳۰ نفر در این آتش‌سوزی کشته شدند. برخی گرزارش‌ها حاکی از عمدی بودن این آتش‌سوزی بود چون این اتفاق با اعتراضات مردمی سال ۱۳۵۷ و طولانی شدن رسیدگی به آنها همزمان شده بود.

 ساواک متهم ردیف اول در چشم مردم بود و امام خمینی نیز این حادثه را شاهکار بزرگ شاه برای بدنام کردن انقلاب خواند. پس از انقلاب مشخص شد آتش‌سوزی کار فردی به اسم حسین تکبعلی‌زاده بوده است. او در شب حادثه به همراه سه نفر دیگر از هم محله‌ای‌هایش، یداالله (ملقب به زاغی) و فلاح، و شخصی به نام فرج بذرکار، به دیوارهای سینما تینر پاشید و آنجا را به آتش کشید. این فرد در سال ۵۹ با محاکمه قاضی موسوی تبریزی اعدام شد درحالی که همدستانش در همان شب حادثه در آتشی که خود افروخته بودند، کشته شدند.

بقایای سینما رکس بعدها در سال ۱۳۸۴ تخریب شد و به جایش مجتمع تجاری ساختند. هنوز همه ساله برای کشته‌شدگان در این حادثه مراسمی برگزار می‌شود.

با وجود کمبود منابع و اسناد درباره این واقعه و از دنیا رفتن آدم‌هایی که با آن مرتبط بودند، کریم نیکونظر کوشیده است در این کتاب ابعاد گوناگون فاجعه سینما رکس آبادان را بررسی و حقایقی را درباره آن فاش کند. این گزارش‌ها در دو بخش به نام کابوس‌ها و روایت‌ها گردآمده‌اند.

 خواندن کتاب سینما جهنم را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

علاقه‌مندان به تاریخ معاصر ایران مخاطبان این کتاب‌اند.

بخشی از کتاب سینما جهنم

از این واقعه مستندهای زیادی هم در دسترس نیست. علیرضا داوودنژاد از اولین کسانی است که با دوربین شانزده‌میلی‌متری فیلم مستندی در همان اولین روزهای بعد از آتش‌سوزی ساخته است. نام فیلم او گزارشی از فاجعهٔ سینمارکس آبادان است. او این فیلم را با همکاری صداوسیمای آبادان و به تهیه‌کنندگی جمشید الوندی ساخته که مدیر فیلم‌برداری آن هم بوده است. در این مستند چهل‌دقیقه‌ای، روایت دست‌اولی از بازماندگان، شاهدان و مسئولان موجود است و تصاویر هولناک و درعین‌حال نایابی از سینما و شهر به چشم می‌خورد. بااین‌حال این فیلم بیش‌تر توصیفی است از موقعیت آبادان در آن روزها و احتمالاً مهم‌ترین سند تصویری است از آن روزگار.

عباس امینی، مستندساز آبادانی، هم سه دهه بعد از واقعه، مستندی به نام قصهٔ شب ساخته که روایتی است از خاطرات خانواده‌های بازماندگان. او سراغ چند خانواده رفته و خاطرات آن‌ها را در قالب مستند گزارشی ضبط کرده است. این روایت‌های دردناک بیش‌تر حاوی اطلاعاتی شخصی‌اند.

پرویز صیاد، بعد از مهاجرت به امریکا، در اواخر دههٔ هشتاد میلادی، تله‌تئاتری به نام محاکمهٔ سینمارکس ساخت که بیش‌تر متکی بود بر شایعات و ابهامات، همان روایت تبعیدشدگان از واقعه که نیروهای حاضر در حاکمیت جمهوری اسلامی را مقصر فاجعه جلوه می‌داد. او در سی سال گذشته این فیلم را مستند می‌داند، ولی واقعیت این است که جنبه‌های نمایشی آن مهم‌تر از مستندات تاریخیش است.

در سال‌های اخیر شبکهٔ مستند هم چندبار سراغ سینمارکس رفته است. مهم‌ترین اثری که از این شبکه پخش شده فیلم دادگاه سینمارکس است که آن را در قالب مجموعه‌ای مفصل پخش کرده. اما این فیلم‌ها تدوین و در آن بخشی از اعتراف‌ها و سخنان شاهدان حذف شده است. بااین‌حال، تنها تصویر موجود و در دسترس از دادگاه سینمارکس همین مجموعه‌ای است که شبکهٔ مستند پخش کرده.

این وسط تنها اسناد قابل‌اتکا روزنامه‌ها هستند که گزارش‌هایی کم‌وبیش دقیق از رخدادها و وقایع بعد از آتش‌سوزی تا دورهٔ محاکمه ارائه می‌کنند. دو روزنامهٔ اطلاعات و کیهان در روز ۲۹ مرداد ۵۷، خبرنگارهایی به آبادان اعزام کردند و آن‌ها تا زمان دستگیری آشور گزارش‌های متعددی از حال‌وهوای شهر و اعتراض‌های مردمی نوشتند. این روند بعد از انقلاب با شدت بیش‌تری دنبال شد؛ هر دو روزنامه از فروردین ۵۹ تا شهریور همان سال، که دادگاه برگزار شد، مدام با بازماندگان سینمارکس گفت‌وگو و اخبار را از مسئولان شهر پیگیری کردند. مجلهٔ جوانان امروز هم، که آن روزها به سردبیری ر. اعتمادی منتشر می‌شد، نقش مهمی در احیای مسئلهٔ سینمارکس داشت. خبرنگار این هفته‌نامه، که با دادستان آبادان در ارتباط بود، اخباری را دربارهٔ حسین تکبعلی‌زاده و فرارش منتشر کرد و چون با برخی از خانواده‌های بازماندگان، مثل خانوادهٔ سازش، در ارتباط بود، درددل آن‌ها را مدام چاپ می‌کرد. این‌ها مهم‌ترین منابع برای اطلاع از سِیر پرونده، از وقوع تا دادگاه، هستند. بدون دسترسی به آرشیو این روزنامه‌ها، هیچ روایتی از آن واقعه ممکن نبود.



سیّد جواد
۱۴۰۰/۰۴/۰۳

کتاب ۴۱۶ از کتابخانه همگانی ، روایت هایی جالب و خواندنی از آتش سوزی سینما رکس آبادان و عوامل و افرادی که هر یک به نوعی در این فاجعه دخیل بودند. حال و هوای شهر و مردم آبادان به خوبی تصویر

- بیشتر
محسن
۱۴۰۱/۰۱/۱۰

روز دوم شهریور ۱۳۵۹ دادگاهی در سینما تاجِ آبادان برگزار شد. این اولین دادگاه در سراسر جهان بود که در یک سینما برگزار می‌شد و موضوع دادگاه هم درباره‌ٔ سینما بود: اجرای عدالت برای مقصران آتش‌سوزی سینما رکس. فاجعه‌ٔ انسانی

- بیشتر
وحيد
۱۴۰۰/۰۶/۲۲

حادثه آتش سوزی رکس آبادان از حوادث بسیار مشکوک و ابری تاریخ انقلاب اسلامی ایران است. این کتاب را هرچه زودتر تمام نسل های این مملکت باید بخوانند تا در بحث های تاریخی سرمان کلاه نرود.

روح الله حیدری
۱۴۰۰/۰۸/۱۴

از نویسنده محترم تشکر میکنم متن روان و خوب و بدون جانبداری بود ، این سوختن در آتش تحمیل عقاید قرار نیست دست از سر تاریخ ما برداره

hanimani
۱۴۰۲/۰۳/۱۶

◀️از نظر داستان: از اسم کتاب مشخصه که داستان ما درباره سینما رکسی‌ست که تا ابد در تاریخ ایران و جهان (به دلیل برگزاری دادگاه در سینما) ثبت شده و به خصوص در کشور ما قرار نیست هیچگاه از یاد

- بیشتر
2m,z,s
۱۴۰۲/۰۷/۲۸

مثل پادکست رادیو تراژدی کتاب هم دقیق بود

کاربر ۶۹۹۰۳۸۶
۱۴۰۳/۰۹/۲۹

با سلام حادثه سینما رکس آبادان، از طرف هر شخص و یا گروهی که انجام شد، زخمی عمیق بر جان تاریخ این سرزمین برجای گذاشت که به هیچ عنوان التیام نخواهد یافت. متاسفانه به علت گذشت زمان و تلاقی تقریبی آن

- بیشتر
یا محمد مصطفی
۱۴۰۳/۰۶/۱۶

خیلی تکان دهنده بود این فاجعه

saeed ghorbani
۱۴۰۳/۰۶/۰۸

مثل بقیه کارهای کریم نیکونظر، کاملا منصفانه و دور از جهت گیری روایت شده.

تیمور زمانی
۱۴۰۱/۰۹/۰۱

کتاب خوبیه

آن روزها آبادان آتش‌نشانی نداشت و حتی شهردارِ وقت بودجهٔ چهارمیلیون‌ریالی استانداری را، که برای خرید ماشین آتش‌نشانی مصوب شده بود، صَرفِ خریدِ ماشین حمل زباله کرده بود.
سیّد جواد
از میان جنازه‌ها ۱۰۶ جسد شناسایی شدند و ۱۲۰ جنازه به‌کلی غیرقابل‌شناسایی تشخیص داده شدند. ساعت ۷:۳۰ شهربانی گزارش داد که آن شب ۳۰۶ نفر مفقود شده‌اند. بعدها دستگاه‌های امنیتی کشور تعداد کشته‌شدگان را متفاوت از دیگری اعلام کردند: فرماندار آبادان گفت ۳۷۷ نفر در رکس سوخته‌اند، مأموران نخست‌وزیری، که روز ۳۰ مرداد از راه رسیدند، این رقم را ۳۰۶ نفر اعلام کردند و در پروندهٔ دادگستری این عدد ۴۰۳ نفر ثبت شد. دو سال بعد شایعه شد که ۱۱۱۳ نفر در سینما حضور داشته‌اند؛ عددی که، با توجه به فضای سینما و تعداد صندلی‌های آن، باورکردنی نبود.
سیّد جواد
کفِ سینما پُر بود از جسد سوخته و نیم‌سوخته. روی زمین بقایای مُردگان و تکه‌هایی از جسدهایی دیده می‌شد که قابل‌شناسایی نبودند. هنوز زمان زیادی نگذشته بود، اما برخی اجساد، در اثر گرما، بو گرفته بودند. بوی تن‌های سوخته و جسدهایی که کم‌کم فاسد می‌شدند، معجونِ مهوعی بود که تا ابد به ذهن هر کسی سپرده شد که آن شب وارد سینمارکس شد.
سیّد جواد
«آخرش مثل اتحاد جماهیر شوروی می‌شویم که همه‌چیز دست دولت است و مردم چیزی ندارند.»
محسن
نکتهٔ مهم این بود که درِ خروجی سی‌ریالی سینمارکس سمت داخل باز می‌شد، نه بیرون. بنابراین می‌شد حدس زد که در زمان آتش‌سوزی تجمع مردم در مقابل آن، مانع باز شدنش شده و همین هم عدهٔ زیادی را به کُشتن داده بود. گزارش‌های شهربانی می‌گفت که هیچ‌کس از بیرون درها را نبسته و قفل نکرده است. اما درهای خروجی از بیرون باز نمی‌شدند. چرا؟ چون در شرایط عادی نیازی به این کار نبود و راهنمای سالن همیشه آن را از داخل باز و بعد از خروجِ مردم دوباره قفل می‌کرد.
الهام حمیدی
«پلکان جهنم با نیت‌های خوب سنگ‌فرش شده است.»
atefeh_a
خانواده‌ای را دیده بود که جلوِ صندلی‌های سینما روی هم افتاده و مُرده بودند، مردی را دیده بود که صورت دو کودکش را به شانه‌هایش چسبانده بود و همه با هم جان باخته بودند
روح الله حیدری
«پلکان جهنم با نیت‌های خوب سنگ‌فرش شده است.»
محسن
آتش زدنِ سینمارکس اولین آتش‌سوزیِ اعتراضی نبود، و سوختن ۳۷۷ نفر در آن هم مانع از ادامهٔ آتش زدن سینماها نشد. از ۲۸ مرداد ۵۷ تا ۲۲ بهمن همان سال، ۲۷ سینما در تهران و ۲۲ سینما در سراسر ایران سوزانده شدند.
محسن
از ساعت ۴ صبح گِرِیدری مشغول کار شد و گودالی بزرگ کند تا همهٔ اجساد را درون آن بریزند. لودِری منتظر بود تا خاک روی اجساد بریزد و کار را تمام کند. تیمسار رزمی دستور داده بود همهٔ اجساد با هم دفن شوند. این ضرابی بود که آن روز از دفن اجساد جلوگیری کرد. قرار شد جسدهای نیمه‌سوخته برای شناسایی کنار هم گذاشته شوند و باقی، در حد امکان، شمارش شوند. کارگرها صورت‌شان را با چفیه پوشانده بودند تا از بو در امان باشند، اما آن‌چه می‌دیدند بدتر از بویی بود که حس می‌کردند.
الهام حمیدی

حجم

۲۳۹٫۳ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۸

تعداد صفحه‌ها

۲۵۳ صفحه

حجم

۲۳۹٫۳ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۸

تعداد صفحه‌ها

۲۵۳ صفحه

قیمت:
۶۲,۵۰۰
۳۱,۲۵۰
۵۰%
تومان