کتاب آناکسیماندر
معرفی کتاب آناکسیماندر
کتاب آناکسیماندر نوشته احمد علامه فلسفی است. این کتاب به زندگی آناکسیماندر (آناکسیماندروس)، فیلسوف، ستاره شناس و جغرافیدان و دانشمند یونان باستان ،بین سالهای ۶۱۰ تا ۵۴۶ پیش از میلادی میزیسته استمیپردازد. او از شاگردان تالس بود که به تکمیل کردن نقشه جغرافیایی و دریایی پرداخت.
درباره کتاب آناکسیماندر
آناکسیمندر کتابی به نثر درباره نظریههای فلسفی خویش نوشت. این اثر در زمان نئوفراستس موجود بود، و ما اطلاع ارزشمند خود درباره فکر آناکسیمندررا مرهون این کتاب هستیم. وی مانند تالس، در جستجوی عنصر اولی و نهائی همه اشیاء بود: لیکن براین عقیده بود که آن نمیتواند نوع خاصی از ماده، مثلاً آب، باشد، زیرا آب یا رطوبت خود یکی از «اضداد» است، که کشمکش و دست اندازی و تجاوز هر کدام را باید تبیین کرد؛ بنابراین آناکسیمندر به این اندیشه رسید که عنصر اولی، مادهالمواد، نامتعین است. این عنصر اولیتر از اضداداست، که اضداد از آن به وجود میآیند و به آن منحل میگردند. این عنصر اولی (به یونانی: آرخه) راآناکسیمندر علت مادی نامید، و بنا برای نئوفراستس وی نخستین کسی بود که آن را چنین نامید. «این عنصر نه آب است ونه هیچیک از دیگر عناصر، بلکه طبیعتی است مغایر با آنها و نامتناهی، که تمام آسمانها و عوالم درون آنها از آن ناشی میشوند». آن بیکران (به یونانی :آپایرون) است، یعنی جوهر بی حد است. «ازلی وبی زمان» است و «تمام جهانها را فرا گرفته است.». حیات از دریا ناشی میشود، و در صور کنونی حیوانات به سبب سازگاری با محیط به ظهور رسیدهاست.
در این کتاب به اطلاعات مفیدی درباره این فیلسوف میرسید.
خواندن کتاب آناکسیماندر را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به تمام علاقهمندان به فلسفه پیشنهاد میکنیم
بخشی از کتاب آناکسیماندر
آناکسیماندروس راه استادش (یا به گفته تئوفراستوس دستیار) تالس را در مکتب ملطی ادامه داد. او این اندیشه تالس را پذیرفته بود که یگانگی باید شالوده چندگانگی طبیعت باشد؛ اما در این فرض تالس که آب، عنصر نخستین (آرخه) و ریشه و بن طبیعت است؛ ایراداتی میدید.
به نظر آناکسیماندروس، چندگانگی که به صورت ضدهای همترازی چون خشکی و تَری، سردی و گرمی و… نمایان است؛ نمیتواند در یکی از ضدها خلاصه شود. زیرا اگر یکی از ضدها اصل قرار بگیرد، لاجرم باید بر سایرین چیره بشود و تعادل طبیعت را به هم میریزد. او در واقع عقیده داشت تالس بیش از حد بر عنصر تَری تأکید کرده؛ حال آن که به نظر آناکسیماندروس معقولتر این بود که انگاشته شود تَری و خشکی از مادٌهای پدید آمدهاند که مشترک میان هر دو است. او این مادٌه را آپیرون نامید. آپیرون در اندیشه آناکسیماندروس، مادٌه بیکران و نامتعیٌنی است که همه عناصر دیگر از آن پدید آمدهاند.
آناکسیماندروس در توضیح وجود دائمی ضدها، سخن از نوعی جبران و تلافی به میان آورد. اگر عنصری از قلمرو خودش افزونتر شود، گونهای عدالت طبیعی با کمک ضدٌ آن عنصر این افزایش را جبران میکند تا توازن طبیعت برقرار شود.
آناکسیمندر (آناکسیماندروس) کتابی به نثر درباره نظریههای فلسفی خویش نوشت. این اثر در زمان نئوفراستس موجود بود، و ما اطلاع ارزشمند خود درباره فکر آناکسیمندروس را مرهون این کتاب هستیم. وی مانند طالس، در جستجوی عنصر اولی و نهائی همه اشیاء بود: