دانلود و خرید کتاب حال خوب با هم دیوید برنز ترجمه مهدی قراچه‌داغی
تصویر جلد کتاب حال خوب با هم

کتاب حال خوب با هم

نویسنده:دیوید برنز
انتشارات:نشر آسیم
امتیاز:
۲.۹از ۱۹ رأیخواندن نظرات

معرفی کتاب حال خوب با هم

کتاب حال خوب با هم نوشته دیوید برنز است که با ترجمه مهدی قراچه‌داغی منتشر شده است. این کتاب به شما کمک می‌کند راهی پیدا کنید تا از ارتباطات آزار دهنده دور شوید و بتوانید و روابطتان بهتر شود.

درباره کتاب حال خوب با هم

روابط مسئله‌دار آزار می‌دهند. اغلب ما احساس خودارزشمندی‌مان را، تقریبآ تا حدودی، به روابطی که با دیگران داریم نسبت می‌دهیم. مشاجره کردن یا جنگیدن با کسی که برایتان مهم است و به او علاقه دارید، چیز جالبی نیست. حتی دعوا و منازعه با کسی که به او علاقه ندارید، می‌تواند شما را ناراحت کند و شادی و انرژی‌تان را بگیرد. اگر کسی را دارید که با او به راحتی کنار نمی‌آیید، این کتاب می‌تواند شما را با راهکارهایی آشنا کند که رابطه بهتر و مؤثرتری با آن شخص برقرار کنید. مهم نیست کسی که با او اختلاف نظر دارید همسر، خواهر یا برادر، پدر یا مادر، همسایه یا دوست و یا حتی یک غریبه باشد.

خواندن کتاب حال خوب با هم را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

این کتاب را به تمام کسانی که به دنبال زندگی شادتر هستند پیشنهاد می‌کنیم

بخشی از کتاب حال خوب با هم

همه ما می‌خواهیم با دیگران روابط خوب و حسنه داشته باشیم، اما اغلب نتیجه کاملا برعکس می‌شود، کارمان به خصومت، تلخی، مرارت و رنجش می‌کشد و اعتماد و اطمینانمان را از دست می‌دهیم. چرا چنین اتفاقی می‌افتد؟ چرا نمی‌توانیم با هم کنار بیاییم؟

در اینجا دو نظریه متفاوت وجود دارد. اغلب متخصصان به «نظریه کمبود» اشاره دارند. براساس این نظریه، نمی‌توانیم با هم کنار بیاییم زیرا راه آن را بلد نیستیم. به عبارت دیگر، با هم نزاع می‌کنیم زیرا از مهارتهای حل مسائل روابط خود بی‌اطلاعیم. وقتی بزرگ می‌شدیم، خواندن، نوشتن و حساب را یاد گرفتیم، اما کسی درباره اینکه چگونه مشکلات روابط خود را حل کنیم به ما مطلبی یاد ندارد. 

جمعی دیگر از صاحبنظران معتقدند از آن جهت نمی‌توانیم با هم کنار بیاییم زیرا در واقع به این کار علاقه‌ای نداریم. به این اصطلاحآ نظریه انگیزشی می‌گویند. به عبارت دیگر، با هم منازعه و مشاجره می‌کنیم زیرا انگیزه‌ای نداریم با کسانی که با آنها اختلاف داریم کنار بیاییم. کارمان به خصومت و تعارض و اختلاف می‌کشد زیرا این منازعه پاداش‌دهنده است.

نظریه کمبود

اغلب صاحبنظران و متخصصان سلامت روان، شامل متخصصان بالینی و پژوهشگران، از نظریه کمبود حمایت می‌کنند. آنها بر این باورند که ما تن به جنگ می‌دهیم زیرا راه عشق ورزیدن را بلد نیستیم. ما مأیوسانه خواهان روابط مهرانگیز و رضایت‌بخش هستیم، اما از مهارتهای لازم برای رسیدن به این مهم برخوردار نیستیم.

البته صاحبنظران درباره اینکه مهم‌ترین کمبودهای مهارتهای میان‌فردی کدامند با هم نظرات متفاوت دارند. برای مثال، رفتاردرمانگرها معتقدند که مسائل ما در کنار آمدن با یکدیگر ناشی از نبود مهارتهای ارتباطی و حل مسئله است. از این رو، وقتی کسی از ما انتقاد می‌کند ممکن است به جای اینکه گوش بدهیم، حالت تدافعی بگیریم. به جای اینکه احساسات خود را با طرف مقابل در میان بگذاریم، اخم می‌کنیم و در مقام تحقیر او برمی‌آییم. و یا اینکه ممکن است غرولند کنیم و بخواهیم به زور حرف خود را به کرسی بنشانیم. ما از مهارتهای سیستماتیک مذاکره و حل مسئله استفاده نمی‌کنیم و در نتیجه تنش میان ما بالا می‌گیرد. 

معرفی نویسنده
دیوید برنز

دیوید برنز نویسنده‌ی پرفروش آمریکایی و استاد بالینی روان‌پزشکی و علوم رفتاری در دانشکده‌ی پزشکی دانشگاه استنفورد است. او همچنین به عنوان محقق مدعو در دانشکده‌ی پزشکی هاروارد و سرپرست بخش روانپزشکی در مرکز پزشکی پرسبیتریان/ دانشگاه پنسیلوانیا در فیلادلفیا خدمت کرده است. فعالیت‌های او به طور عمده در توسعه‌ی شناخت‌درمانی نقش مهمی ایفا کرده‌اند.

کاربر 4515775
۱۴۰۱/۰۲/۳۰

عالی کتاب های دکتر برنز فوق العاده‌س ممنون بابت ترجه عالی

زینب دهقانی
۱۴۰۳/۰۴/۲۴

کتاب خیلی عالی بامثال های قابل فهم پیاده و کاربردی می باشد

محمد ا
۱۴۰۲/۱۱/۱۹

بر خلاف بقیه کتاب های دکتر برنز واقعا کتاب نا امید کننده ای بود. ۵۰۰ صفحه یه تکنیکو هی تکرار میکرد

hasan behjoo
۱۴۰۱/۰۷/۲۲

عالی بود

هرچه بیشتر بخواهید رفتار کسی را تغییر دهید، او سماجت بیشتری به خرج می‌دهد و سخت‌تر مبارزه و مقاومت می‌کند.
ܦ߭ܝ‌ܝܝ݅ܝࡅߺ߳ܣ 🕊
اگر خودتان را دوست ندارید و به خودتان احترام نمی‌گذارید، برایتان دوست داشتن دیگران دشوار خواهد بود.
محمد جواد اخباری
نمی‌توانید دیگران را تحقیر کنید و آنها را زیر پا بگذارید و بعد انتظار داشته باشید که شما را دوست بدارند.
hasan behjoo
صمیمیت محتاج تواضع و فروتنی است.
hasan behjoo
شناخت‌درمانی مبتنی بر این نظریه است که وقتی فکرتان را عوض کنید، احساس و رفتار شما تغییر می‌کند. به عبارت دیگر، اگر بتوانید به طرز مثبت‌تر و واقع‌بینانه‌تری درباره اشخاص فکر کنید، به راحتی بیشتری می‌توانید مسائل خود را با او حل کنید و روابط حسنه‌ای میان خود برقرار نمایید.
کاربر ۴۹۹۲۰۰۰
وقتی می‌خواهید کسی را که با او سازگار نیستید تغییر بدهید، او همیشه از خود مقاومت نشان می‌دهد. این یک حقیقت درباره طبیعت انسان است. حتی می‌توان گفت وقتی می‌خواهید کسی را تغییر دهید، او سعی می‌کند به عمد و قصد همان رفتار قبلی‌اش را تکرار کند
فرزانه
اشکالی ندارد که آدم خشمگین و ناراحت باشد، اما طرزی که احساستان را مخابره می‌کنید، در اتفاقی که بعدآ می‌افتد، تفاوت بزرگی ایجاد می‌کند.
ܦ߭ܝ‌ܝܝ݅ܝࡅߺ߳ܣ 🕊
ارتباط بد درست عکس ارتباط خوب است. به عبارت دیگر، خوب گوش نمی‌دهید، احساسات خود را ابراز نمی‌کنید و بالاخره به طرف مقابل احترام نمی‌گذارید.
ܦ߭ܝ‌ܝܝ݅ܝࡅߺ߳ܣ 🕊
چرا نمی‌توانیم با هم کنار بیاییم؟ در اینجا دو نظریه متفاوت وجود دارد. اغلب متخصصان به «نظریه کمبود» اشاره دارند. براساس این نظریه، نمی‌توانیم با هم کنار بیاییم زیرا راه آن را بلد نیستیم. به عبارت دیگر، با هم نزاع می‌کنیم زیرا از مهارتهای حل مسائل روابط خود بی‌اطلاعیم. وقتی بزرگ می‌شدیم، خواندن، نوشتن و حساب را یاد گرفتیم، اما کسی درباره اینکه چگونه مشکلات روابط خود را حل کنیم به ما مطلبی یاد ندارد. جمعی دیگر از صاحبنظران معتقدند از آن جهت نمی‌توانیم با هم کنار بیاییم زیرا در واقع به این کار علاقه‌ای نداریم. به این اصطلاحآ نظریه انگیزشی می‌گویند. به عبارت دیگر، با هم منازعه و مشاجره می‌کنیم زیرا انگیزه‌ای نداریم با کسانی که با آنها اختلاف داریم کنار بیاییم. کارمان به خصومت و تعارض و اختلاف می‌کشد زیرا این منازعه پاداش‌دهنده است.
احسان رضاپور
دومین گزینه که پایان دادن به رابطه است هم طرفداران فراوان دارد. هیچ قانونی وجود ندارد که بگوید با کسی که با او نمی‌سازیم ادامه دهیم. من می‌توانم به چندین نفر فکر کنم که به آنها علاقه و اعتماد ندارم و نمی‌خواهم به آنها نزدیک شوم. اگر شما به من بگویید: «دیوید، می‌خواهم کاری کنم که با فلانی رابطه بهتری داشته باشی»، من در جوابتان می‌گویم که علاقه‌ای به این کار ندارم. تلاش برای برقراری رابطه نزدیک‌تر با بعضیها یک اشتباه بزرگ است.
فرزانه
بعدازظهر روزی که درباره گذشته‌ها حرف می‌زدیم، ساین گلویش گرفت. از او پرسیدم از چه ناراحت است و او گفت: «پدر، برایم گفتنش راحت نیست، اما اگر می‌خواهی واقعیت را بدانی، باید بگویم وقتی نوجوان بودم تو آن پدری نبودی که به او احتیاج داشتم.»
hasan behjoo
تلاش برای برقراری رابطه نزدیک‌تر با بعضیها یک اشتباه بزرگ است.
ܦ߭ܝ‌ܝܝ݅ܝࡅߺ߳ܣ 🕊
سرزنش کردن خود شما را فلج می‌کند، روحیه‌تان را خراب می‌کند، شما را شکست می‌دهد و سرزنش کردن طرف مقابل به نبردی تمام‌نشدنی با کسی که اختلاف دارید، منتهی می‌گردد.
Motahhare
وقتی سعی می‌کنید در برابر یک انتقاد که غیرمنطقی و غیرمنصفانه به نظر می‌رسد از خود دفاع کنید، بلافاصله ثابت می‌کنید که انتقاد درست است. این یک معماست. برعکس، اگر با انتقاد موافقت کنید، بلافاصله ثابت می‌کنید که انتقاد اشتباه است. سبب می‌شوید که طرف مقابل به دیده دیگری به شما نگاه کند.
فرزانه
روابط مسئله‌دار آزار می‌دهند. اغلب ما احساس خودارزشمندی‌مان را، تقریبآ تا حدودی، به روابطی که با دیگران داریم نسبت می‌دهیم.
زینب دهقانی
استفاده از همدلی فکری و احساسی به شکلی کلیشه‌ای و بی‌توجه. مثلا ممکن است بارها و بارها بگویید: «به نظر می‌رسد که شما می‌گویید...» مثلا کسی می‌گوید من ناراحتم و شما می‌گویید: «به نظر می‌رسد که شما ناراحت هستید.» حالا طرف مقابل ممکن است بگوید: «این را که خودم هم گفتم، احمق.» و بعد شما جواب می‌دهید: «به نظر می‌رسد که تو مرا احمق خطاب می‌کنی.» این طرز جواب دادن طرف مقابل را کلافه می‌کند.
hasan behjoo
شاکیها در اغلب مواقع تنها خواهان گوش دادن شما هستند. می‌خواهند به آنها توجه کنید و علاقه نشان دهید. در شکایات آنها واقعیاتی را پیدا کنید. اگر این کارها را بکنید، در ۹۹ درصد مواقع شکایت متوقف می‌شود و این تعجب‌آور است. ممکن است فکر کنید که به شاکی چیزی نداده‌اید، اما این در حالی است که دقیقآ آنچه را که او می‌خواهد، به او داده‌اید.
hasan behjoo
اغلب اوقات کمی درک شدن تنها چیزی است که او می‌خواهد و به آن احتیاج دارد. حل کردن مسائل زمان خودش را می‌خواهد، اما وقتی طرف مقابل ناراحت است، هرگز زمان حل کردن مسئله نیست.
hasan behjoo
اغلب اوقات کمی درک شدن تنها چیزی است که او می‌خواهد و به آن احتیاج دارد. حل کردن مسائل زمان خودش را می‌خواهد، اما وقتی طرف مقابل ناراحت است، هرگز زمان حل کردن مسئله نیست.
hasan behjoo
در اصل حقیقت حکم چماقی را دارد که در دعواها آن را بر سر یکدیگر می‌کوبیم.
hasan behjoo

حجم

۸۱۳٫۶ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۲

تعداد صفحه‌ها

۳۰۳ صفحه

حجم

۸۱۳٫۶ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۲

تعداد صفحه‌ها

۳۰۳ صفحه

قیمت:
۶۵,۰۰۰
تومان