کتاب دو امام مجاهد
معرفی کتاب دو امام مجاهد
کتاب دو امام مجاهد نوشتهی آیتالله سید علی خامنهای خواننده را با سیرهی حیات امام حسن (ع) و امام حسین (ع) در دوران امامت ایشان آشنا میکند. در واقع این کتاب شش سخنرانی آیتالله خامنهای را در سالهای ۱۳۵۱ و ۱۳۵۲ جمعآوری کرده است. دو گفتار اول به زمان حضور فعالانهی نویسندهی کتاب در حسینیهی ارشاد باز میگردد. ایشان به مناسبتهای مختلف در این مکان سخنرانی میکردند و دو گفتار این کتاب در فروردین ۱۳۵۱ و به مناسبت شهادت امام حسن (ع) بیان شده است. نویسندهی کتاب دو امام مجاهد، نظریهی خود را دربارهی انسان ۲۵۰ ساله طی دو جلسه شرح میدهد و دربارهی جایگاه، نقش و تأثیر امام حسن (ع) دربارهی عقبنشینی از جنگ، پذیرش آتشبس و تفاوت شیوهی عملکرد ایشان با امام حسین (ع) سخنرانی کرده است. این دو جلسه، دو گفتار ابتدایی کتاب را شکل میدهد. چهار گفتار دیگر در شب تاسوعا، عاشورا و شام غریبان در سال ۱۳۵۲ هجری شمسی گفته شده است. این چهار سخنرانی علل قیام حسینی را بررسی میکند. شما میتوانید نسخهی الکترونیکی این اثر را از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب دو امام مجاهد
کتاب دو امام مجاهد نوشتهی سید علی خامنهای در سال ۱۳۹۶ توسط انتشارات انقلاب اسلامی در بازار کتاب منتشر شد. انتشارات انقلاب اسلامی از نهادهای وابسته به دفتر حفظ و نشر آثار آیتالله خامنهای به شمار میآید که مجموعه سخنرانیهای ایشان را از ابتدای دوران مبارزات، جنگ تحمیلی، ریاست جمهوری و رهبری گردآوری و منتشر میکند.
کتاب دو امام مجاهد مبارزات امام حسن (ع) و امام حسین (ع) را طی شش سخنرانی که در سالهای ۱۳۵۱ و ۱۳۵۲ صورت گرفته، نوشته است. این مجموعه سخنرانیها رویکردی تحلیلی و موشکافانه را نسبت به مسئلهی صلح امام حسن مجتبی (ع) و قیام حسینی در پیش میگیرد و مجاهدتهای این دو امام را از ابعاد مختلف بررسی میکند. ماهیت واقعی صلح، نقش حاکمان وقت در شکلگیری وقایع، شرح ممنوعیت فرار از جهاد، نزاع امام حسن (ع) و معاویه و بررسی صلح از ابعاد مختلف از جمله موضوعات مورد توجه در دو گفتار ابتدایی کتاب محسوب میشود.
خلاصه کتاب دو امام مجاهد
اگر به تاریخ، بهویژه تاریخ اسلام علاقه داشته باشید یا بخواهید اتفاقات مهم و مرتبط را با دین اسلام به همراه نگاه تحلیلی بشناسید، مسئلهی صلح امام حسن (ع) و قیام عاشورا را به عنوان دو رویداد بحثبرانگیز و مورد سؤال به یاد میآورید. آرا و رویکردهایی متفاوت و متعدد در این زمینه ابراز شده است؛ از جمله کتاب دو امام مجاهد که این دو حادثهی مهم را از ابعاد مختلف و ضمن دوری از نگاه تکجانبه بررسی میکند. به عبارت بهتر، خواننده بعد از پایان کتاب، به رویکردی چند بعدی نسبت به این دو مسئله دست یافته است.
ماهیت صلح امام حسن (ع) و سیر اتفاقاتی که منجر به این حادثه شد، در دو گفتار ابتدایی توضیح داده شده است. آیتالله خامنهای فروردین سال ۱۳۵۱ در حسینیهی ارشاد طی دو سخنرانی دربارهی این موضوع سخنرانی کردهاند. ابتدا مسئلهی صلح را مطابق با آنچه اتفاق افتاد، شرح میدهد. سپس با قلمداد کردن صلح امام حسن (ع) بهعنوان پیچیدهترین حادثهی تاریخ اسلام، شکلهای مختلف حوادث مبهم تاریخ را توضیح داده است.
توجه به نقش حاکمان، مثل منصور عباسی، در شکلگیری صلح و همچنین بررسی شخصیت معاویه، نزاع امام حسن (ع) و معاویه و دلایل فهم غلط از صلح پررنگترین مباحث این بخش کتاب را شکل میدهند.
سه سخنرانی دیگر شامل گفتار سوم تا پنجم در سه شب پایانی دههی اول ماه محرم در سال ۱۳۵۲ هجری شمسی دربارهی قیام حسینی در مسجد کرامت مشهد بیان شده است. مجموعهی این سخنرانیهای با نقطه نظراتی تحلیلی قیام عاشورا را توضیح میدهد. نویسنده مسئله را با اهمیت شناخت فلسفهی عاشورا آغاز میکند. بعد از آن با بررسی تلاشهای دشمنان اسلام در تحریف هدفهای قیام عاشورا، این واقعه را در امتداد قیام حضرت رسول اکرم (ص) میداند و قیام حسینی را از این بعد بررسی در گفتار ششم کرده است.

چرا باید این کتاب را بخوانیم؟
کتاب دو امام مجاهد نوشتهی آیتالله خامنهای یکی از منابع معتبر از لحاظ قدرت تحلیل و استفاده از کتابهای مرجع در سخنرانیها به شمار میآید. در واقع اگر در میان منابع دینی فارسی برای مطالعه دربارهی تاریخ تحلیلی اسلام به دنبال کتاب گشتهاید، کتاب حاضر اطلاعات تاریخی و دینی را در اختیار شما قرار میدهد.
این کتاب به شما کمک میکند که دلایل صلح امام حسن (ع) و قیام امام حسین (ع) را ورای تحلیلهای فاقد معرفت بشناسید و بار دیگر به درایت و شجاعت این دو امام مجاهد ایمان میآورید. در کنار این موارد، تاریخ و شخصیت حاکمان زمانهی امامت امام حسن (ع) و امام حسین (ع) را میشناسید و به نقش آنان در مسیر این دو واقعهی بزرگ پی میبرید.
خواندن کتاب دو امام مجاهد را به چه کسی پیشنهاد میکنیم؟
مطالعهی کتاب دو امام مجاهد را به کسانی که به تاریخ تحلیلی اسلام علاقه دارند، پیشنهاد میکنیم. این کتاب گرههای ذهنی مخاطب را دربارهی صلح امام حسن (ع) و قیام امام حسین (ع) باز میکند. مجموعه گفتارهای این کتاب نگاه دینی و تاریخی را بهطور موازی پیش میگیرد و از این لحاظ رویکردی کلنگر و جامع را در پیش گرفته است. در نتیجه اگر دانشجو، طلبه و مشتاق تاریخ اسلام هستید، این کتاب شما را با سیره و روش امام حسن (ع) و امام حسین (ع) آشنا میکند.
درباره نویسنده کتاب
سید علی خامنهای در ۲۹ فروردین ۱۳۱۸ش در مشهد به دنیا آمد. پدرش سید جواد حسینی خامنهای مجتهد حوزه علمیه نجف در مشهد علوم حوزوی را تدریس میکرد. سید علی خامنهای همزمان با تحصیلات حوزوی، دبیرستان را نیز تا سال دوم متوسطه ادامه داد. وی دروس خارج از فقه را نزد آیتالله سید محمدهادی میلانی آموخت. ایشان از ابتدای حضور در مشهد، دروس سطوح عالی فقه و اصول مثل رسائل، مکاسب و کفایه را تدریس میکرد و از سال ۱۳۴۷ تدریس تخصصی تفسیر را برای طلاب علوم دینی شروع کرد.
آیتالله خامنهای به ادبیات و تاریخ معاصر علاقه دارد و در شعر با تخلص «امین» فعالیت میکرد. ایشان در دورهی زعامت رهبری دیدارهای سالانه با شاعران برگزار میکند. طرح کلی اندیشه اسلامی، انسان ۲۵۰ ساله، جهاد مقدس، گنجینه بیپایان، حماسه امام سجاد (ع) از جمله آثار سید علی خامنهای محسوب میشوند.
بخشی از متن کتاب دو امام مجاهد
«سایر حوادث تاریخی را که مبهم مانده وقتی دقت میکنیم، میبینیم چند نوع هستند.
۱. ابهام براساس گذشت زمان و تحریف
(یکی اینکه) این ابهام بر اثر مرور زمان است؛ واقعه در ظرف خود و در موقع خود خیلی روشن بوده، مردم هم فهمیدهاند، ولیکن در طول زمان، دست تحریف و جعل شکل واقعه را عوض کرده و رابطهٔ فهم این واقعه را با نسلهای بعد بریده است. ازاینقبیل مسائل در خود تاریخ اسلام هم زیاد داریم، ازجمله مسئلهٔ سیرهٔ امامان ما، که انشاءالله موضوع سخنرانی بعدی من در همین ایّام است. سیرهٔ ائمّهٔ اهلبیت برای معاصرین، آن کسانی که با این بزرگوارها ارتباط داشتهاند و از سرچشمهٔ زلال معارف و افکار آنها بهرهمند میشدند، مبهم و پوشیده نبود؛ دست تحریف ستمگر است که این سیره را دگرگون کرده است و امروز ما ائمّهمان را بدرستی نمیشناسیم. این یک نوع ابهام است در تاریخ.
۲. ابهام در زمان حادثه و روشن شدن در زمانهای بعد
نوع دیگری از ابهامات تاریخ وجود دارد که ناشناختگی قضیّه بر اثر مرور زمان نیست؛ در زمان خود واقعه کسانی بودهاند که مسئله را درست نفهمیدهاند و بعد از گذشتن مدّتهایی و آمدن افکار روشنی و فراهم شدن زمینهٔ تحقیقی، چهرهٔ واقعه آشکار شده است و نسلهای بعد، برخلاف نسل معاصر، واقعه را شناختهاند. اینهم یک نوع ناشناختگی است: ابهام در اوّل کار و روشن شدن در آخر کار.»
بارها شنیدیم که علاوه بر شور حسینی به شعور حسینی هم نیازه و بنده به همه دوستانی که میخوان شعور حسینی داشته باشن توصیه میکنم این کتاب رو مطالعه کنن تا انشاالله بتونیم از این محرمهایی که صرفا برای خودنمایی
سخنان حضرت آقا جذابند
چه عجب یه کتاب از انتشارات انقلاب اسلامی گذاشتید! بین اینهمه کتاب های زرد و چیپ واقعااا در حیرتم و از طاقچه بعید میدونم که چنین کتاب هایی اندازه انگشت های یک دست توش پیدا بشه! انتظارم خیلی بیشتر از اینه
واقعا کتاب مفیدی بود. به نظر من راجع به اینجور مسائلی که نیاز به تفکر داره اگه به جای کتابهای نوشتاری از سخنرانیهای مکتوب استفاده بشه بهتره. چون به زبان گفتار و صریح بیان شدن درک و فهمش هم راحتتره.
این کتاب مجموعهای از سخنرانیهای آقای خامنهای قبل از انقلاب دربارهی امام حسن (ع) و امام حسین (ع) است. توضیح داده شده که چرا امام حسن (ع) جنگ نکردند، چرا صلح کردند، و این صلح خودش نوعی قیام بود و
خیلی عالی، هرچه که درباره صلح امام حسن نمیدونستم، فهمیدم. خوندنش برای هر بچه شیعه ای لازمه
فوق العاده بود
عالی
کتاب مفیدی است. هدف از صلح امام حسن (ع) و قیام امام حسین (ع) در این کتاب تبیین شده است.
برخلاف تصورم که فکر میکردم شاید چون مربوط به تاریخ هست، متنش سنگین باشه حوصله آدم سربره ولی متنش فوقالعاده روان و عالیه و مباحث رو خیلی ساده توضیح میده☘️☘️☘️☘️