کتاب موعد مقرر
معرفی کتاب موعد مقرر
کتاب موعد مقرر نوشته هاکان منگوچ و ترجمه فائزه پورعلی توسط نشر نسل نواندیش منتشر شده است. نویسنده با الهام از شمس تبریزی و مولانا به موضوعاتی مانند عشق، سلوک درونی، احساس ارزشمندی، رهایی از نقابها و شناخت خویشتن پرداخته است. این کتاب ترکیبی از روایتهای عرفانی، گفتوگو دربارهی تصوف، مثالهای روزمره و تمرینهای خودشناسی است و کوشیده است میان جهان شمس و مولانا و زندگی انسان معاصر پلی روشن بسازد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب موعد مقرر اثر هاکان منگوچ
کتاب موعد مقرر سفری است که هاکان منگوچ در آن شمس تبریزی را بهعنوان آموزگار و مولانا را بهعنوان شاگرد در مرکز روایت قرار داده است. نویسنده شمس تبریزی را به خورشیدی تشبیه کرده است که هم روشن میکند و هم میسوزاند و بر این اساس رابطهی شمس و مولانا را نمونهای از شاگردی عمیق و دگرگونکننده دانسته است. او در ادامه نشان میدهد که چگونه دعای شمس برای یافتن شاگردی شایسته و خلأ عشق در دل مولانا، آن دو را به هم میرساند و از دل این دیدار، سفری عرفانی شکل میگیرد که تا روزگار امروز امتداد یافته است.
موعد مقرر در فصلهای متعددی تنظیم شده است که هرکدام بر یکی از گرههای درونی انسان تمرکز دارد؛ از شاگردیِ شمس و مفهوم استاد و شاگرد در تصوف گرفته تا فصلهایی دربارهی تواضع ساختگی، احساس بیارزشی، نقابها و هویتهای متضاد و نگاه عیبجویانه. هاکان منگوچ در هر بخش ابتدا روایتی از شمس، مولانا یا حکایات عرفانی و شرقی میآورد؛ سپس آن را به وضعیت انسان امروز پیوند میزند و در پایان با پرسشها و تمرینهایی خواننده را به تأمل و خودکاوی دعوت میکند.
کتاب موعد مقرر در عین وفاداری به فضای تصوف به دغدغههای عصر پرشتاب و نارسیستیک کنونی هم توجه کرده و نشان داده است که چگونه میتوان آموزههای شمس را در دل روابط، کار، شبکههای اجتماعی و احساس تنهایی امروز بازخوانی کرد. عنوان فرعی این کتاب برابر است با: هر چیز منتظر موعد مقرر خود است. نه گل پیش از موعد خود غنچه میدهد و نه خورشید پیش از موعد مقرر خود طلوع میکند. کتاب حاضر از متن انگلیسی با عنوان Her sey vaktini bekler به پارسی برگردانده شده است.
خلاصه کتاب موعد مقرر
هرچیز منتظر موعد مقرر خود است و رشد درونی، عشق و آگاهی را نمیتوان شتابزده به دست آورد. نویسنده با تکیه بر زندگی و سخنان شمس تبریزی و تأثیر او بر مولانا، از شاگردی و آمادگی درونی و نقش استاد سخن میگوید و سپس این مفاهیم را به زندگی روزمره پیوند میزند. در بخشهای مختلف کتاب حاضر موضوعاتی مانند احساس بیارزشی، عقدهی حقارت و برتری، تواضع ساختگی، نقابهایی که برای جلب تأیید دیگران میزنیم و نبرد بیپایان میان جنبههای متضاد درون انسان بررسی شده است. کتاب خواننده را به شناخت خویشتن، برقراری صلح درونی و تجربهی عشقی با وابستگی کمتر و آگاهانهتر فرامیخواند.
چرا باید کتاب موعد مقرر را بخوانیم؟
کتاب موعد مقرر با استفاده از حکایتهای شمس، مولانا و روایتهای تمثیلی، مفاهیمی مانند احساس بیارزشی، نقابهای شخصیتی و نبرد درونی را بهصورتی ملموس و قابلتأمل طرح کرده است. این کتاب کمک میکند ریشهی بسیاری از خستگیها، خشمها و وابستگیها شناسایی شود و خواننده بفهمد چگونه میتواند از خوب بهنظررسیدن بهسوی خودبودن حرکت کند و رابطهای تازه با عشق، ارزشمندی و استاد درونی خود بسازد.
کتاب حاضر به کسانی پیشنهاد میشود که درگیر احساس بیارزشی، خستگی از نقشها و نقابهای اجتماعی، وابستگیهای عاطفی فرساینده یا پرسشهایی جدی دربارهی معنای زندگی و عشق هستند. همچنین اثر حاضر برای علاقهمندان به شمس، مولانا و اندیشههای صوفیانه مناسب است.
درباره هاکان منگوچ
هاکان منگوچ (Hakan Mengüç) نوازنده و نویسندهای ترکزبان است که در آثارش به عرفان، زندگی و شیوهی زیستن میپردازد. تماشای ویدیوهای سخنرانی او معمولاً حس آرامش و نوعی غرقگی در مخاطب ایجاد میکند. دوران کودکیاش در شهر بورسا سپری شد و مدتی بعد به استانبول نقلمکان کرد. از کودکی به نواختن پیانو و نی گرایش داشت و همزمان در اوایل نوجوانی به مطالعهی کتابهای معنوی موجود در کتابخانهی خانه علاقه نشان میداد. آثار این نویسنده در فضای ادبی بیش از همه به نوشتههای پائولو کوئیلو شباهت داشته است. او میکوشد مفاهیم و باورهای ارزشمند خود را به زبانهای مختلف مخاطبانش (ترکی، انگلیسی، فارسی و…) منتشر کند و در شبکههای اجتماعی نیز با تولید محتوای معنوی و آرامشبخش حضوری فعال داشته است.
این نویسنده در کتاب «هیچ ملاقاتی تصادفی نیست» با زبانی ساده و روایتی داستانی سفر هفتروزهی یک عارف صوفی و دختری جوان را روایت میکند که بدون هیچ توشهای راهی سفری دور میشوند و تجربههایی به دست میآورند که از هر دارایی مادی ارزشمندتر است و نگاهشان را به جهان عمیقتر میکند. کتاب «دلت که پاک باشد» بیشتر به سفرنامهای شباهت دارد و روایت سفر پژوهشی نویسنده به آفریقا و همنشینی با صوفیان آن سرزمین است. «من نی هستم» سفری درونی را همراه با یک نوازندهی نی به تصویر میکشد و شباهتهای این ساز با وجود و آفرینش انسان را بررسی میکند. هاکان منگوچ در کتاب «۲۱ قانون مولانا» با الهام از اندیشههای مولانا به پرسشهایی بنیادین میپردازد و پاسخهایی متناسب با جهان امروز را جستوجو میکند. «دلت که پاک باشد، داستانت پایان خوشی خواهد داشت» و «موعد مقرر» از دیگر آثار او هستند.
این کتاب یا نویسنده چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟
هاکان منگوچ افتخارات گوناگونی به دست آورده است. او در سال ۲۰۰۸ جایزهی سخنرانی پیشرو در جمع (Üst Düzey Danışmanlık – Topluluk Önünde Konuşma Ödülü) را دریافت کرد، در سال ۲۰۱۱ عنوان محبوبترین جلسه را از سوی انجمن مهندسی صنایع کسب کرد، در سال ۲۰۱۲ در نمایشگاه بینالمللی شرق مارمارا بهعنوان جوان موفق سال برگزیده شد، در سال ۲۰۱۵ در دانشگاه بوزوک بهترین نویسنده و محبوبترین سخنران شناخته شد، در سال ۲۰۱۶ در دانشگاه ارجیس عنوان مؤثرترین و موفقترین سخنران سال را به دست آورد و همان سال بهعنوان سخنران افتتاحیهی سال تحصیلی در دانشگاه مرسین انتخاب شد.
بخشی از کتاب موعد مقرر
«۱۰. تبسم شفادهنده
خوشرویی، مسئلهای جدی است
اینکه نفس من است، سخن من فهم نمیکند، چنانکه آن خطاط سه گونه خط نبشتی. یکی او خواندی لاغیر، یکی هم او خواندی، هم غیر، یکی نه او خواندی، نه غیر او، آن منم که سخن گویم، نه من دانم و نه غیر من.»
- شمس تبریزی
دختربچهای که هر روز در پارک بازی میکرد، یک صبح هنگام بازی به مردی اندوهگین که روی نیمکت نشسته بود، لبخند زد. مرد اندوهگین بهخاطر لبخند بیدلیل آن دخترک غریبه احساس بهتری پیدا کرد. وقتی که در این حس خوب به سر میبرد، به یاد آورد که بهخاطر کار خوبی که دوستش در حق او انجام داده بود، از او تشکر نکرده است. این را به او بدهکارم. بلافاصله برای او پیامی فرستاد و از او صمیمانه تشکر کرد و نوشت که این محبت او را هرگز از خاطر نخواهد برد.»