کتاب سوگ فرامرز
گزیده بهمننامه ایرانشاه
معرفی کتاب سوگ فرامرز
کتاب سوگ فرامرز نوشتهی یوسفعلی میرشکاک گزیدهای است از منظومهی بهمننامهی ایرانشاهبن ابیالخیر که نشر امیرکبیر آن را منتشر کرده است. نویسنده در این اثر با تکیهبر متن تصحیحشدهی بهمننامه و پژوهشهای دکتر رحیم عفیفی و دکتر ذبیحالله صفا، سرگذشت فرامرز پسر رستم و رویارویی خونین او با بهمن پسر اسفندیار را دنبال کرده است. این کتاب ضمن مرور جایگاه بهمننامه در سنت حماسهسرایی فارسی، بخشهایی از مهمترین صحنههای آن منظومه را برمیگزیند و با توضیح و تحلیل همراه میکند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب سوگ فرامرز
کتاب سوگ فرامرز گزیدهای است از بهمننامهی ایرانشاهبن ابیالخیر که یوسفعلی میرشکاک آن را همراه با مقدمهای بلند و تحلیلی معرفی کرده است. در آغاز، نویسنده از جایگاه شاهنامهی فردوسی در زندهماندن اساطیر ایرانی سخن گفته است و نشان داده که چگونه پس از فردوسی، حماسهسرایی به یکی از میدانهای مهم طبعآزمایی شاعران تبدیل شده است. در همین چارچوب، به منظومههایی چون گرشاسبنامه، سامنامه، برزونامه، فرامرزنامه و بانوگشسبنامه اشاره شده است که هرکدام بخشی از تاریخ اساطیری خاندان گرشاسب را روایت میکنند. کتاب سوگ فرامرز در ادامه بهطور خاص بر بهمننامه تمرکز کرده است؛ منظومهای حماسی در بحر متقارب که زندگی بهمن پسر اسفندیار و ستیزههای او با خاندان رستم را روایت میکند. نویسنده با نقل دیدگاههای دکتر عفیفی و دکتر صفا، زمان تقریبی سرایش بهمننامه، اختلافنظرها دربارۀ نام سراینده، و نشانههای مذهبی و فکری ایرانشاه را بررسی کرده است. سپس دیباچهی بهمننامه، ستایش خرد، توصیف اعضای بدن بهمثابه سپاه، اوضاع سیاسی عصر سلجوقیان، مدح سلطان محمد سلجوقی و نسبت او با شخصیت اساطیری بهمن، همگی بهتفصیل مرور شدهاند. در بخشهای بعدی کتاب سوگ فرامرز، موضوع اصلی بهمننامه یعنی نبردهای بهمن با فرامرز، دختران رستم و بازماندگان خاندان زال پی گرفته شده است. نویسنده ضمن نقل مستقیم ابیات، به اهمیت این منظومه در روشنکردن سرنوشت خاندان رستم پس از مرگ جهانپهلوان اشاره کرده است؛ از لشکرکشی بهمن به سیستان و بر دار کردن فرامرز تا اسارت زال، قحطی زابل، دلاوریهای بانوگشسب و زربانو، و درنهایت گسترش این کشمکشها به سرزمینهایی چون مصر، کشمیر، هند و باهله.
خلاصه کتاب سوگ فرامرز
کتاب سوگ فرامرز بر محور روایت بهمننامه شکل گرفته است؛ جایی که پس از مرگ اسفندیار، بهمن به پادشاهی میرسد و در عین بهرهمندی از تربیت رستم، به کینهی دیرینهی خاندان لهراسب با خاندان گرشاسب دامن میزند. در این کتاب، خواننده با مسیر قدرتگیری بهمن، پیوند او با کتایون و همای، شورش لؤلؤ، و سپس لشکرکشیهای پیاپی او به سیستان روبهرو میشود. در مرکز روایت، فرامرز پسر رستم قرار دارد که در چندین نبرد، سپاه بهمن را شکست میدهد اما سرانجام در محاصرهی طولانی و نابرابر، گرفتار و بر دار میشود. در کنار او، دلاوریهای بانوگشسب و زربانو، قحطی زابل، اسارت زال در قفس آهنین و ویرانی سیستان، چهرهای تلخ و پراندوه از فرجام خاندان رستم ترسیم کرده است. این کتاب نشان میدهد چگونه کشمکش میان آیین پهلوانی و شهریاری در اسطورههای ایرانی به نقطهای خونین میرسد.
چرا باید کتاب سوگ فرامرز را بخوانیم؟
خواندن سوگ فرامرز امکان آشنایی نزدیک با یکی از مهمترین حماسههای پیرامونی شاهنامه را فراهم میکند و تصویری کمتر شناختهشده از سرنوشت خاندان رستم به دست میدهد. این کتاب همزمان هم متن حماسی را در اختیار میگذارد و هم با توضیحات و تحلیلهای تاریخی و ادبی، جایگاه بهمننامه و سرایندهاش را روشن میکند و پیوند اسطوره، سیاست و زبان فارسی را نشان میدهد.
مطالعۀ سوگ فرامرز به علاقهمندان شاهنامه و حماسههای ایرانی، دانشجویان ادبیات فارسی، پژوهشگران اسطوره و کسانی پیشنهاد میشود که در پی شناخت لایههای کمتر دیدهشدهی داستانهای خاندان رستم و تاریخ حماسهسرایی پس از فردوسی هستند.
بخشی از کتاب سوگ فرامرز
«سر نامه از زال بسیار سال که گردون ورا کرد بیپّروبال ازو چرخ بستد همه فرّ و زور شد از گشت گردون ورا تیره هور به نزد نبیره فرامرز گو که در نیمروز است او پیشرو بدان ای پسر کاین جهاندیده پیر کهن گشت از گشت نوروز و تیر زمانه درآوردش اکنون ز پای نه زورش بماندست و نه هوش و نه رای تنش لرزۀ ناتوانی گرفت دلش راه دیگر جهانی گرفت به هر روز کز چرخ می بگذرد مرا جان و نیرو ز تن بسپرد ابا اینچنین ناتوانی و رنج مرا خوش نیاید سرای سپنج که دشمن چنین بیکران بر در است زمین شصت فرسنگ پر لشکر است نه راه گریز و نه روی رها بمانده چنین در دم اژدها به شهر اندرون مردم و لشکری فدا کرده جان را ز نامآوری شب و روز پیکار جویند و جنگ بکوشیدهاند از پی نام و ننگ کنون توشه ما را نماند ای پسر چه یک دانه گندم چه یک بدره زر درین شهر اگر باشد از بیش و کم برابر بگیرند نان با درم چو از مردم شهر گشتم خجل نوشتم من این نامه از درد دل که فریاد مردم به گردون رسید شکم گرسنه بیش ازین نارمید بدادیمشان ما یک امشب امید که تا خود چه آید به روز سپید تو بدرود باش ای گرامی پسر نبینی ازین پس رخ زال زر که فردا به دشمن رسد کاخ و شهر مرا خاک تیرهست از این دهر بهر»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب سوگ فرامرز و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | سوگ فرامرز |
| عنوان دیگر | گزیده بهمننامه ایرانشاه |