کتاب استبداد بایدها
معرفی کتاب استبداد بایدها
کتاب استبداد بایدها نوشته آرتور فریمن و رز دی ولف و ترجمه نسرین خدیوی و محمد شهبازی فرد، اثری در حوزهی روانشناسی کاربردی است که نشر اسبار آن را در سال ۱۴۰۲ منتشر کرده است. این کتاب به بررسی ریشهها و پیامدهای باورهای خودویرانگر و افکار بازدارندهای میپردازد که افراد را در گذشته و اشتباهاتشان اسیر میکند. نویسندگان باتکیهبر رویکرد شناختدرمانی تلاش کردهاند راهکارهایی عملی برای شناسایی و تغییر این الگوهای ذهنی ارائه دهند. این اثر بهویژه به کسانی میپردازد که احساس میکنند وقایع منفی گذشته مانع پیشرفت و رضایتشان شده و بهدنبال راهی برای رهایی از این چرخهی فکری هستند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب استبداد بایدها اثر آرتور فریمن و رز دی ولف
کتاب استبداد بایدها که در دستهی کتابهای حوزهی روانشناسی و خودیاری قرار میگیرد، با تمرکز بر شناختدرمانی به بررسی ریشههای افکار منفی و خودسرزنشگرانه میپردازد. نویسندگان با بهرهگیری از تجربیات بالینی و مثالهای ملموس نشان دادهاند که چگونه بسیاری از افراد بهواسطهی باورهای محدودکننده و افکار تکرارشونده دربارهی گذشته، خود را از حرکت بهسوی آینده بازمیدارند. ساختار این کتاب بهگونهای است که ابتدا به معرفی مفهوم «استبداد بایدها» و شکلگیری آن در ذهن میپردازد، سپس انواع خطاهای شناختی را که در این فرایند نقش دارند شرح میدهد و در ادامه، راهکارهایی برای شناسایی و مقابله با این افکار ارائه میکند. کتاب حاضر با زبانی روشن و مثالهای روزمره تلاش کرده است تا مفاهیم پیچیدهی روانشناسی را برای عموم قابلفهم کند و خواننده را بهسمت تغییر نگرش و رفتار سوق دهد.
آرتور فریمن و رز دی ولف این کتاب را نگاشتهاند. در بخشهایی از کتاب، تمرینهایی برای خودآگاهی و تغییر عادتهای ذهنی پیشنهاد شده است تا مخاطب بتواند بهتدریج از دام گذشته رها شود و به زندگی در زمان حال و آینده امیدوار باشد. عنوان این کتاب در زبان مبدأ عبارت است از Woulda/coulda/shoulda : overcoming regrets, mistakes, and missed opportunities. کتاب استبداد بایدها ۱۴ فصل دارد. عنوان برخی از این فصلها عبارت است از «دو دستی به زندگیتان بچسبید»، «دردسرسازترین بایدها از ملاکهای شخصیتان نشأت میگیرد»، «عشق از دست رفته و اشتباهات فرد عاشق»، «آیا واقعاً میخواهید تغییر کنید؟» و «استبداد بایدها در زندگی روزمره».
خلاصه کتاب استبداد بایدها
کتاب با طرح این پرسش آغاز میشود که چرا بسیاری از افراد، بارها به گذشتهی خود بازمیگردند و اشتباهات یا فرصتهای ازدسترفته را نشخوار میکنند. نویسندگان توضیح دادهاند که این نوع تفکر، که آن را «تفکر استبدادی بایدها» مینامند، افراد را در چرخهای از پشیمانی، سرزنش و ناامیدی گرفتار میکند و مانع لذتبردن از زمان حال و برنامهریزی برای آینده میشود. در فصلهای ابتدایی، کتاب به ریشههای این نوع تفکر میپردازد و نشان میدهد که چگونه از دوران کودکی، افراد به مرور اشتباهات و سرزنش خود عادت میکنند؛ سپس با معرفی خطاهای شناختی رایج مانند تفکر همه یا هیچ، کمالگرایی، تعمیم افراطی، فاجعهسازی و ذهنخوانی، توضیح داده میشود که این خطاها چگونه باعث تحریف واقعیت و تشدید احساسات منفی میشوند. در ادامه، نویسندگان با مثالهای واقعی و تمرینهای عملی، راههایی برای شناسایی و مقابله با این خطاهای ذهنی ارائه میکنند. آنها تأکید کردهاند که شناختدرمانی میتواند به افراد کمک کند تا افکار خودکار و اغراقآمیز را شناسایی و جایگزین کنند. کتاب همچنین به نقش خیالپردازیهای مضر و چسبیدن به گذشته اشاره کرده و راهکارهایی برای رهایی از این دام ذهنی پیشنهاد داده است. در مجموع، اثر حاضر با رویکردی گامبهگام، خواننده را بهسمت خودآگاهی، پذیرش گذشته و تمرکز بر فرصتهای جدید هدایت میکند و نشان میدهد که تغییر نگرش و رفتار، حتی پس از سالها اسارت در افکار منفی، امکانپذیر است.
چرا باید کتاب استبداد بایدها را بخوانیم؟
کتاب استبداد بایدها با تمرکز بر شناخت و تغییر الگوهای ذهنی بازدارنده، به مخاطب کمک میکند تا ریشهی بسیاری از احساسات منفی، پشیمانیها و خودسرزنشگریها را شناسایی کند. ویژگی شاخص این اثر، ارائهی فهرست جامعی از خطاهای شناختی و مثالهای ملموس از زندگی روزمره است که باعث میشود خواننده بتواند بهراحتی الگوهای ذهنی خود را بازبینی کند. همچنین تمرینها و راهکارهای عملی کتاب، امکان بهکارگیری مفاهیم را در زندگی واقعی فراهم میکند. این کتاب به افزایش خودآگاهی کمک میکند و راههایی برای رهایی از گذشته و تمرکز بر زمان حال و آینده ارائه میدهد. اثر حاضر برای کسانی که بهدنبال تغییر نگرش و بهبود کیفیت زندگی هستند، منبعی کاربردی و قابلاستفاده است.
خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد میشود که درگیر افکار تکرارشونده دربارهی گذشته، احساس پشیمانی، سرزنش خود یا ناامیدی هستند. همچنین این اثر برای افرادی که با اضطراب، افسردگی یا کمالگرایی دستوپنجه نرم میکنند و بهدنبال راهی برای تغییر عادتهای ذهنی و بهبود کیفیت زندگی خود هستند، مناسب است. دانشجویان، روانشناسان، مشاوران و هر کسی که علاقهمند به شناختدرمانی و خودیاری است، میتواند از مطالب این کتاب بهرهمند شود.
درباره آرتور فریمن
آرتور فریمن (Arthur Freeman) از اعضای ارشد هیئتعلمی دانشگاه پزشکی و دندانپزشکی نیوجرسی، دانشکدهی پزشکی رابرت وود جانسون در شهر کمدن است. او عضو بخش روانپزشکی بیمارستان کوپر - مرکز پزشکی دانشگاهی در کمدنِ نیوجرسی بوده است. او دارای گواهیهای حرفهای (board certification) در روانشناسی بالینی، خانوادهدرمانی و روانشناسی رفتاری از American Board of Professional Psychology است. این نویسنده عضو Fellow (همیار ارشد) چند انجمن روانشناسی ازجمله American Psychological Association (APA)، انجمن روانشناسی آمریکا (APS)، سازمان Academy of Clinical Psychology و انجمن روانشناسی پنسیلوانیا و رئیس سابق Association for Advancement of Behavior Therapy بوده است.
درباره رز دی ولف
رز دی ولف (Rose DeWolf) روزنامهنگار، چهرهی تلویزیونی و سخنرانی اهل فیلادلفیا است. آرتور فریمن و رز دیوولف با همکاری یکدیگر کتاب استبداد بایدها (Woulda, Coulda, Shoulda) را تألیف کردهاند.
این کتاب یا نویسنده چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟
انجمن روانشناسی پنسیلوانیا (Pennsylvania Psychological Association) جایزهی Outstanding Contribution to the Science and Practice of Psychology را در سال ۲۰۰۰، به آرتور فریمن (Arthur Freeman) اعطا کرد.
نظر افراد یا مجلههای مشهور درباره این کتاب چیست؟
- دکتر آلبرت الیس (رئیس مؤسسهٔ درمان عقلانی - هیجانی) گفته این کتاب راهنمایی برجسته در زمینهی باورهای بنیادینِ خودویرانگر است؛ همان باورهایی که انسانها بیآنکه آگاه باشند، موجب ناراحتی و رنج خود میشوند. نویسندگان در این اثر، شیوهها و راهکارهایی عملی برای دگرگونساختن این باورهای ناسازگار ارائه کردهاند. با مطالعه و بهکارگیری توصیههای کتاب حاضر میتوان از میزان ناراحتیها و احساسات منفی ناشی از خودویرانگری کاست.
- دکتر دنیس دی. دیویس (روانشناس بالینی و استادیار گروه روانپزشکی کلینیک اختلالات خلقی در دانشگاه وندربیلت) گفته کتاب استبداد بایدها اثری ارزشمند و تأثیرگذار است. نویسندگان در این کتاب، ساختاری منسجم و علمی برای غلبه بر «خاطرات و افکار مستبد» ارائه کردهاند. بیان دلنشین، جذاب و گاه سرگرمکنندهی آنان باعث میشود خواننده بهسادگی با مفاهیم ارتباط برقرار کند و از فرایند یادگیری لذت ببرد. این همکاری مشترک، دستاوردی مهم است که میتواند تأثیری مثبت و ماندگار بر زندگی خوانندگان بگذارد.
بخشی از کتاب استبداد بایدها
«بایدهایی که خودمان تعیین میکنیم
بیشتر ما از همهٔ بایدهایی که با آن زندگی میکنیم، آگاهی نداریم. به ذهن سپردن بایدهایی که قانون وضع کرده راحتتر است مثلاً باید مالیات پرداخت کنید. وقتی به چراغ قرمز رسیدید، توقف کنید. نباید از بانک سرقت کنید.
بایدهای شخصی ما نیز برایمان، مهم هستند. بعضی افراد روی عقایدشان تعصب زیادی دارند. مثلاً هنگامی که بزرگترها صحبت میکنند، بچهها نباید حرف بزنند مگر اینکه از آنها سؤالی پرسیده شود. زمانیکه از خواب بیدار میشوند، باید تختخواب خود را مرتب کنند. باید بعد از صبحانه مسواک بزنند نه قبل از صبحانه. در شب پنجره اتاق باید باز گذاشته شود، حتی اگر هوا سرد باشد. یک فرد بالغ بدون اینکه اتفاقی افتاده باشد، باید هر هفته با مادرش تماس بگیرد. نامه اداری هرگز نباید غلط املایی داشته باشد. هر دانشآموزی میتواند لیست بایدهایش را به شما بگوید، که معمولاً شامل: قابل اعتماد بودن، وفاداری، مفید بودن، صمیمیت، خوشبرخورد بودن، مهربانی، مطیع بودن، شاداب بودن، صرفهجویی، شجاعت، پاکیزه بودن و محترمانه رفتار کردن است.
بایدها از طریق دولت، سنت و عقاید مذهبی و ... به ما میرسد. گاهی اوقات هم نمیدانیم این بایدها از کجا آمدهاند و معمولاً بررسی نمیکنیم که ببینیم آیا هنوز این بایدها، مناسب زندگی ما هستند یا خیر.
داستانی که بارها نقل شده در مورد زنی که به دخترش یاد میدهد چگونه سوسیس بپزد. او میگوید ابتدا قبل از قراردادن سوسیس در تابه باید پنج سانت از انتهای سوسیس را بِبُری و آن قسمت را جداگانه بپزی. دختر پرسید: چرا؟ مادرش با بیحوصلگی پاسخ داد «زیرا به این روش پخته میشود». مادرم اینگونه به من یاد داده است و میدانی که سوسیسهای مادربزرگ، چقدر خوشمزه هستند.»