
کتاب تربیت جنسی کودکان
معرفی کتاب تربیت جنسی کودکان
کتاب تربیت جنسی کودکان نوشتهٔ مژگان شهبازی است. انتشارات گیوا این کتاب را منتشر کرده است. اثر حاضر که در دستهٔ روانشناسی کودک قرار میگیرد، در باب رفتار جنسی و در واقع آموزش امور جنسی به کودکان است. نسخهٔ الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب تربیت جنسی کودکان اثر مژگان شهبازی
کتاب «تربیت جنسی کودکان» که نخستینبار در ایران در سال ۱۳۹۵ منتشر شده، فصلهایی مانند «آموزش هویت جنسی از دید اسلام»، «پذیرفتن رفتار جنسیتی مطابق با جنسیت فرد»، «پیشگیری از زمینههای تحریک جنسی»، «جلوگیری از بازیهای جنسی» و «سوءاستفادههای جنسی از کودکان» را در بر گرفته است. نویسندهٔ این کتاب معتقد است که آگاهیدادن به کودکان دربارهٔ مسائل جنسی، هرچند دشوار باشد، ضروری است و نباید بهدلیل شرم و حیا نادیده گرفته شود. کنجکاوی کودکان در این زمینه بسیار است و اگر اطلاعات صحیح دریافت نکنند، از منابع نامطمئن اطلاعاتی کسب خواهند کرد که خطرناک است. با افزایش فاصلهٔ ازدواج و بلوغ، فرزندان در معرض محرکهای متعددی مانند اینترنت و رسانهها قرار دارند. آگاهی آنها را در قرارگرفتن در مسیر صحیح آماده میکند، اما ناآگاهی میتواند پیامدهای جبرانناپذیری داشته باشد. گفته شده است که ورود تکنولوژیهای ارتباطی و اطلاعاتی به زندگیهای مدرن موجی از آگاهیها و اطلاعات درست و نادرست زندگی زناشویی را در اختیار افراد مختلف قرار داده است. پیچیدگیها و گسترش روابط انسانی در دنیای معاصر راه دیگری شده تا چرخش اطلاعات میان افراد بهسادگی و بهسرعت رو به افزایش برود و در واقع هرگونه اطلاعاتی که از طریق ابزارهای ارتباطی همچون اینترنت، ماهواره و... به شخص داده میشود، بهسرعت از طریق افراد به یکدیگر منتقل شود. آسیبپذیرترین گروه هدف بهعنوان مخاطبانِ این وسائل ارتباطی کودکان و نوجوانان هستند؛ زیرا اینها کمترین آگاهی و پیشزمینهٔ ذهنی را در باب امور و مسائل جنسی دارند. کتاب حاضر باتوجهبه چنین نکتهای نوشته شده است.
خلاصه کتاب تربیت جنسی کودکان
تربیت جنسی بهمعنای آموزش صحیح مسائل جنسی از کودکی تا بزرگسالی بهمنظور رشد سالم غریزهٔ جنسی و پیشگیری از مشکلات است. آموزش امور جنسی به کودکان را برابر با آگاهیبخشی به فرزندان دربارهٔ جنسیت، روابط اجتماعی، ازدواج و احکام دینی دانستهاند. عوامل مؤثر بر تربیت جنسی شامل نگرش والدین، نحوهٔ پاسخ به سؤالات جنسی کودکان، آموزش هنجارهای جنسی و آگاهسازی از بیماریهای مقاربتی است. دین اسلام بر کنترل و هدایت صحیح غریزهٔ جنسی تأکید کرده و نقش والدین و مربیان را در آموزش اصول تربیتی اسلامی ضروری دانسته است. آگاهیبخشی در این زمینه برای جلوگیری از ناهنجاریهای رفتاری و حفظ ارزشهای اسلامی ضروری است.
عوامل انحراف جنسی کودکان و نوجوانان شامل ناآگاهی والدین از تربیت جنسی، رفتارهای نادرست والدین، عدم آموزش آداب ورود به اتاق خواب و مشاهدهٔ محتوای نامناسب دانسته شده است. اسلام غریزهٔ جنسی را طبیعی میداند و بر ارضای متعادل آن تأکید دارد؛ درحالیکه برخی آیینها آن را پلید میشمارند. شهید مرتضی مطهری و زیگموند فروید بر ضرورت ارضای صحیح این نیاز تأکید کردهاند؛ چراکه سرکوب آن منجر به ناهنجاریهای روانی و اجتماعی میشود. اسلام انسان را به اعتدال در ارضای نیازها دعوت میکند و ریاضت افراطی را نهی میکند.
کودکان از بدو تولد دارای میل جنسی هستند، اما این میل تا بلوغ سازمانیافته نمیشود. تحریک زودهنگام آنها میتواند به بلوغ زودرس و پیامدهای منفی مانند کاهش تمرکز و عدم تعادل روانی منجر شود. برای پیشگیری از انحراف جنسی کودکان اقدامات گوناگونی توصیه میشود. برخی از این اقدامات عبارت است از خودداری از انجام عمل جنسی در برابر کودکان، آموزش اجازهگرفتن برای ورود به اتاق والدین، پرهیز از برهنهشدن در برابر کودکان، اجتناب از لمس عورت کودک و جداکردن بستر خواب کودکان. بهگفتهٔ نویسنده این اقدامات مطابق با توصیههای دینی و روانشناختی است و به حفظ سلامت روانی و جنسی کودکان کمک میکند.
چرا باید کتاب تربیت جنسی کودکان را بخوانیم؟
مطالعهٔ این اثر کمک میکند تا فرزندان خود را بهشکل صحیحی تربیت و آنها را برای ورود به جامعه آماده کنید.
کتاب تربیت جنسی کودکان را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب را به دوستداران روانشناسی کودک و افرادی که تربیت جنسی کودکان را بر عهده دارند، پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب تربیت جنسی کودکان
«امکان سوء استفاده جنسی از کودک موضوعی است که اکثر والدین ترجیح میدهند درباره آن فکر نکنند. اما این امر اتفاق میافتد و متاسفانه کسانی که مرتکب این عمل میشوند، اغلب از نزدیکان کودک هستند ویا اکثر آنها عضو همان خانواده میباشند. کودکان قربانی اغلب احساس میکنند که اگر موضوع سوء استفاده را فاش کنند گناهشان دو چندان میشود و از همین رو، پرسشهای آنها در این زمینه ممکن است غیر مستقیم و حاوی سر نخهایی پنهانی باشد.
سوالات زیر همواره دلیل بر مورد سوء استفاده قرار گرفتن کودک توسط نزدیکان نیست اما باید با آموزش نحوه صحیح رفتار به کودک کاری کرد که خود اواز قبل به پاسخ به این پرسشها دست یافته باشد:
آیا باید به او اجازه دهم مرا ببوسد؟
آیا باید حتما روی زانوی عمو یا دایی بنشینم؟
آیا ممکنه رازداری کار اشتباهی باشد؟
آیا کار درستی است که کسی به وسط پاهای من دست بزند؟
آیا همه کارهایی که دیگران انجام میدهند کار درستی است؟
سوء استفادههای جنسی یکی از مخربترین شیوههای بهره کشی از کودکان است و بدبختانه اغلب یکی از نزدیکان کودک در این امر دخیل است که میتواند با ایجاد یک پوشش عاطفی بر پایه ترکیبی از رازداری و تهدیدهای ضمنی موضوع را مخفی نگه دارد.
بسیاری از کودکان به دلایلی کاملآ بیهوده از بزرگسالان میترسند. اما کودکی که مورد سوء استفاده قرار گرفته است، اغلب احساس میکند که واقعأ اشکالی وجود دارد به ویژه اگر فرد متجاوز از او بخواهد تا موضوع را از والدین خود مخفی نگه دارد. کودکانی که قول دادهاند که رازی را نگه دارند ممکن است از محبت کردن بترسند. پس حواستان به پرسشهایی که ممکن است نشانه آن که کسی دارد از معصومیت کودک شما سوء استفاده میکند باشد.
در مورد علائمی که کودک شما از خود نشان میدهد حساسیت به خرج دهید مانند:
خودداری از غذا خوردن، اکراه داشتن از روبرو شدن با یکی از بستگان، کابوس شبانه، مشکل در راه رفتن و یا نشستن، دوری ناگهانی از شرکت در فعالیتهای ژیمناستیک یا فعالیتهای بدنی و ورزشی، شب ادراری، تغییر ناگهانی در اشتها، خوردن چیزهایی خاص و نشان دادن رفتار و اطلاعات جنسی غیر معمول، مشغول شدن بیش از حد به ناحیه تناسلی، خط خطی کردن ناحیه تناسلی یا وسط پاها در نقاشیها و استفاده از رنگهای تیره، سیاه و یا تیره کشیدن بعضی از افراد در نقاشی ها.»
حجم
۴۵٫۷ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۵
تعداد صفحهها
۷۴ صفحه
حجم
۴۵٫۷ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۵
تعداد صفحهها
۷۴ صفحه