کتاب دوره آثار افلاطون (جلد چهارم)
معرفی کتاب دوره آثار افلاطون (جلد چهارم)
کتاب دوره آثار افلاطون (جلد چهارم) دربردارندهی بیش از ده رسالهی شاخص افلاطون از جمله رسالهی قوانین، هیپارخوس، مینوس، آلکیبیادس، عاشقان، فضیلت سیاسی، دمودوکوس، سیسوفوس و اشعار اوست. اکثر این متون بهصورت دیالوگ میان شخصیتهایی چون مهمان آتنی، کلینیاس و مگیلوس پیش میرود و اصول بنیادین فلسفهی سیاسی و اخلاقی یونان باستان همچون قانون، جامعه، تربیت و فضیلت انسانی را به بحث میگذارد. نشر خوارزمی این جلد را با ترجمه محمدحسن لطفی و رضا کاویانی منتشر کرده است. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب دوره آثار افلاطون (جلد چهارم)
کتاب دوره آثار افلاطون (جلد چهارم) با محوریت گفتوگوهای فلسفی، به بررسی بنیادهای قانون، تربیت، فضیلت و سازمان سیاسی میپردازد. افلاطون در این رسالهها، از زبان شخصیتهایی مانند مهمان آتنی، کلینیاس و مگیلوس، ساختار قوانین شهرهای یونانی را واکاوی میکند و نقش خدایان و انسانها را در شکلگیری قوانین مورد پرسش قرار میدهد. ساختار کتاب مبتنی بر دیالوگ است و هر بخش با پرسش و پاسخهایی عمیق دربارهی هدف قانونگذاری، ماهیت فضیلت، نقش تربیت در جامعه و نسبت میان لذت، درد، شجاعت و خویشتنداری پیش میرود. این جلد، ضمن پرداختن به سنتهای حقوقی و اجتماعی یونان، به مقایسهی میان نظامهای مختلف سیاسی و اخلاقی دست میزند و تلاش میکند مفاهیمی چون عدالت، شجاعت، خویشتنداری و خرد را در بستر جامعه و فرد تحلیل کند. افلاطون در این متون، با بهرهگیری از مثالها و داستانهای اسطورهای، ریشههای قوانین و تأثیر آنها بر سعادت و نیکبختی انسان را بررسی میکند و نقش تربیت و هنر را در شکلدهی به روح و اخلاق شهروندان برجسته میسازد.
خلاصه کتاب دوره آثار افلاطون (جلد چهارم)
کتاب دوره آثار افلاطون (جلد چهارم) متشکل از چند رسالهی مهم این فیلسوف است: قوانین، هیپارخوس، مینوس، آلکیبیادس، عاشقان، فضیلت سیاسی، تئاگس، دربارهی عدالت، اروکسیاس، آکسیوخوس، کلئیتوفون، دمودوکوس و سیسوفوس است. این رسالهها با تمرکز بر گفتوگوهای فلسفی، به بررسی مسائلی همچون ماهیت قانون و هدف آن در جامعه، عدالت، معرفت، هنر و حقیقت میپردازد. بیشتر حجم کتاب به رسالهی قوانین اختصاص دارد. در این رساله افلاطون از زبان مهمان آتنی، کلینیاس و مگیلوس، بحث را با این پرسش آغاز میکند که آیا قوانین شهرها منشأ الهی دارند یا انسانی. در ادامه، نقش خدایانی چون زئوس و آپولون در قانونگذاری شهرهای یونانی مطرح میشود و اهمیت عدالت و شجاعت در ساختار اجتماعی مورد تأکید قرار میگیرد. در بخشهای مختلف کتاب، موضوعاتی مانند هدف قانونگذار، نسبت میان جنگ و صلح، اهمیت تربیت و نقش آن در شکلگیری فضیلت، و جایگاه لذت و درد در زندگی فردی و اجتماعی بررسی میشود. افلاطون با طرح مثالهایی از رسوم و قوانین شهرهای مختلف، به این نتیجه میرسد که قانونگذار باید همهی اجزای فضیلت انسانی را در نظر بگیرد و نه صرفاً بخشی از آن را. او تأکید میکند که هدف نهایی قوانین، پرورش انسانهایی خردمند، عادل، شجاع و خویشتندار است. در ادامه، بحثهایی دربارهی نقش تربیت در کودکی، اهمیت موسیقی و رقص در شکلدهی به روح، و تأثیر جشنها و آیینهای جمعی بر اخلاق و رفتار شهروندان مطرح میشود. افلاطون با مقایسهی میان نظامهای سیاسی و فرهنگی یونان و مصر، به اهمیت ثبات و هماهنگی در تربیت و هنر اشاره میکند و نقش قانون را در هدایت جامعه به سوی سعادت و نیکبختی برجسته میسازد.
چرا باید کتاب دوره آثار افلاطون (جلد چهارم) را بخوانیم؟
این کتاب با رویکردی تحلیلی و دیالوگمحور، مفاهیم بنیادین فلسفه سیاسی و اخلاقی را بهزبان قابل فهم و در قالب گفتوگوهای زنده بررسی میکند. خواننده با مطالعهی این اثر، با ریشههای اندیشهی قانون، نقش تربیت در جامعه، و نسبت میان فضیلتهای انسانی آشنا میشود. همچنین، کتاب با مثالهای تاریخی و اسطورهای، امکان مقایسه میان نظامهای مختلف اجتماعی و فرهنگی را فراهم میآورد و به پرسشهایی دربارهی هدف قانونگذاری، عدالت، شجاعت و نقش هنر در تربیت پاسخ میدهد.
خواندن این جلد به علاقهمندان فلسفه، دانشجویان علوم انسانی، و پژوهشگران حوزهی اندیشهی سیاسی پیشنهاد میشود. اگر به فلسفهی یونان و افلاطون علاقه دارید، حتماً این رسالهها را مطالعه کنید.
درباره افلاطون
افلاطون (۳۴۷–۴۲۷ پیش از میلاد)، فیلسوف نامدار آتنی و از تأثیرگذارترین اندیشمندان تاریخ بشر، نخستین متفکری است که مجموعهای کامل از آثار مکتوب وی به دست ما رسیده است. او که در خانوادهای اشرافی پرورش یافته بود، در ۲۰ سالگی به جرگهی شاگردان سقراط پیوست و مرگ استاد، تأثیری بنیادین بر منظومهی فکری و سیاسی او گذاشت. افلاطون پس از سالها سفر و کسب تجربه، با تأسیس «آکادمی» در آتن، نخستین نهاد آموزش عالی در غرب را پایهگذاری کرد. آثار او که اغلب در قالب دیالوگ نگاشته شدهاند، از جمله شاهکارهایی چون «جمهور»، «ضیافت» و «کریتون»، قرنهاست که مرجع اصلی مباحث اخلاقی، سیاسی و متافیزیک در جهان محسوب میشوند. میراث فکری او چنان گسترده است که بسیاری کل تاریخ فلسفه را حاشیهای بر نوشتههای او میدانند.
بخشی از کتاب دوره آثار افلاطون (جلد چهارم)
«بهعقیدهٔ من نخستین احساسی که کودکان در عالم کودکی پیدا میکنند احساس لذت و درد است. فضیلت و رذیلت را نیز روح نخستین بار در این حوزه کسب میکند. روشنبینی خردمندانه و عقاید درست و استوار اگر در سالهای پیری هم بهآدمی دستدهد سعادت بزرگی است، هر چند بههر حال رسیدن آدمی بهدرجهٔ کمال بسته بهاین است که از خرد و روشنبینی و همهٔ مواهب دیگری که با آنها توأمند برخوردار گردد. بنا بر این، تربیت بهعقیدهٔ من عبارت است از نخستین شکوفایی فضیلت در روح کودک: بدین معنی که لذت و میل و درد و نفرت بهصورتی شایسته در درون کودک پدیدار شوند پیش از آنکه کودک بتواند بهیاری خرد بهآنچه در درونش میگذرد آگاه گردد. اگر در مرحلهای که این آگاهی در او پیدا میشود احساس لذت و درد با خرد هماهنگ باشد، و معلوم شود که هر دوی آنها در پرتو تمرین درست در درون او بهصورت شایسته پدیدار گردیدهاند، همین هماهنگی، فضیلت است. اگر از فضیلت جزئی را که مربوط به عادت پسندیده در مورد لذت و درد است (و سبب میشود که آدمی از اوان کودکی تا پایان عمر، بهآنچه شایستهٔ دوستداشتن است بگراید و از آنچه شایان تنفر است بگریزد) جدا کنیم و این جزء را بهنام "تربیت" بخوانیم، دست کم بهعقیدهٔ من، تعریف درست تربیت را یافتهایم.»