کتاب تهذیب اخلاق
معرفی کتاب تهذیب اخلاق
کتاب الکترونیکی تهذیب اخلاق نوشتۀ شیخ محییالدین ابن عربی با ترجمۀ زاهد ویسی در انتشارات جامی چاپ شده است. این کتاب دربارهٔ اهمیت تهذیب اخلاق و روشهایی برای دستیابی به کمال اخلاقی بحث میکند و به بررسی اخلاق پسندیده و ناپسند میپردازد.
درباره کتاب تهذیب اخلاق
کتاب تهذیب اخلاق یکی از آثار مهم ابن عربی است که در آن به موضوعات مختلفی پیرامون فضایل اخلاقی و رذایل پرداخته شده است. این کتاب بخشی از مجموعه آثار ابن عربی و چهارمین جلد از این مجموعه است. هدف اصلی کتاب این است که راهکارهایی برای اصلاح و تهذیب اخلاق انسانها ارائه دهد تا بتوانند به کمال انسانی دست یابند. ابن عربی در مقدمه کتاب به این نکته اشاره میکند که انسان به دلیل قدرت فکر و تشخیص از دیگر جانوران برتر است و شایسته است که به دنبال کمال اخلاقی باشد و از صفات ناپسند دوری کند.
در این اثر، ابن عربی مفاهیم مختلفی همچون ماهیت اخلاق، علت و انواع آن را بررسی کرده و بر ضرورت آراسته شدن به اخلاق پسندیده و دوری از اخلاق ناپسند تاکید میکند. او معتقد است که برای رسیدن به کمال، فرد باید صفات و خویهای نیک را در خود نهادینه کند و از خویهای ناپسند دوری جوید. وی همچنین به توصیف انسان کامل پرداخته است و روشهایی را برای دستیابی به این کمال بیان کرده است. ابن عربی در این کتاب، رهنمودهایی برای کسانی که به دنبال کسب فضایل و دوری از رذایل هستند ارائه میدهد و تلاش میکند تا آنها را به سوی تهذیب نفس و کمال سوق دهد.
این کتاب بهویژه برای کسانی که علاقهمند به مباحث اخلاقی و فلسفه عرفان اسلامی هستند، اهمیت دارد. ابن عربی با رویکردی عملی و تربیتی، توصیههایی برای اصلاح و تهذیب اخلاق ارائه میدهد که در طول تاریخ تأثیر زیادی بر تفکر و رفتار عرفا و علمای اسلامی داشته است. این کتاب در میان آثار ابن عربی، جایگاه ویژهای دارد و به عنوان یکی از منابع مهم در مطالعات اخلاقی و عرفانی شناخته میشود.
ابن عربی در این کتاب بر اهمیت خودشناسی، کنترل نفس، و تربیت اخلاقی تأکید دارد و معتقد است که بدون تهذیب نفس و اخلاق، دستیابی به کمال انسانی غیرممکن است. به نظر او، انسان باید صفات ناپسند را از خود دور کند و همواره به دنبال کسب فضایل و خصلتهای نیکو باشد تا بتواند به مرتبه کمال برسد و در این راه، به الگویی برای دیگران تبدیل شود.
کتاب تهذیب اخلاق به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب برای افرادی که به مطالعات عرفانی، اخلاقی و اسلامی علاقه دارند، مناسب است. همچنین، کسانی که به دنبال راهکارهایی برای تهذیب نفس و دستیابی به کمال اخلاقی هستند، میتوانند از این کتاب بهرهمند شوند.
بخشی از کتاب تهذیب اخلاق
«درباره اخلاق ناپسند باید گفت که این نوع اخلاق در بسیاری از مردم وجود دارند. مانند: بخل، ترس (بُزدلی)۴، ستم، و شرّ. چون این عادات بر بسیاری از مردم غالبند و مالک آنها هستند. طوری که میتوان گفت: کمتر کسی یافت میشود که از هر خلق مکروهی عاری و از همه عیوب بری باشد. البته در این باره با هم تفاوت دارند.
اخلاق پسندیده هم همینگونه است و مردم در این باره با هم فرق دارند. البته باید گفت کسانی که بر اخلاق زیبا سرشته شدهاند، واقعا کمند. امّا کسانی که بر اخلاق نادرست سرشته شدهاند، اکثریت مردم را تشکیل میدهند. چون شر بر طبیعت انسان، غالب است؛ زیرا اگر انسان با طبع خود همراهی کند و (قوه) فکر، تمییز، حیا، و خودداری را به کار نگیرد، اخلاق بهایم بر وی غالب است. چون انسان با (قوه) فکر و تمییز از حیوانات متمایز میگردد.
از این رو اگر این قوا را به کار نگیرد، در عادات خود با بهایم مشترک میشود، شهوات بر او چیره میگردند، حیا از وی نهان و نهفته میگردد، خشم او را به حرکت در میآورد، آرامش نزد وی حضور ندارد، حرص و کینه خوی مطلق او میشود، و شر از وی جدا نمیگردد؛ چراکه مردم بر اخلاق ناپسند سرشته شدهاند و پیرو خواستههای فرودست خویش هستند.
به همین خاطر نیاز به شرایع، قوانین و سیاستهای پسندیده پیدا شد و فایده سردمداران نیکسیرت فزونی یافته است تا ستمگر را از ستم خود باز دارند، غاصب را از غصب منع نمایند، فاجر را به خاطر فجور مجازات نمایند و ستمگر را چنان برکنند که در همه کارهای خود به حّد میانه باز گردد.
پس خُلقهای مکروه و ناپسند در طبیعت مردم قرار دارد. با این حال عدهای از افراد این خویها را اظهار میکنند و از آن پیروی مینمایند. این افراد بدترین مردم هستند.»
حجم
۶۹٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۸۸
تعداد صفحهها
۹۸ صفحه
حجم
۶۹٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۸۸
تعداد صفحهها
۹۸ صفحه