معرفی کتاب آدولف هیتلر و نقش من در سقوطش
کتاب آدولف هیتلر و نقش من در سقوطش (Adolf Hitler: my part in his downfall) نوشته اسپایک میلیگان، ترجمه رضا اسکندری آذر و ناداستانی طنزآمیز درمورد روزهای آغاز جنگ جهانی دوم و تجربههای سربازی نویسنده است. این کتاب خاطرات از دل موقعیتهای آشفته، ترس، بینظمی و شوخیهای تند و غافلگیرکننده شکل گرفته است. نویسنده جنگ را از چشم سربازی دیده است که مدام با فرماندهان، مقررات، سوءتفاهمها و بدبیاریهای خندهدار روبهرو میشود و با آنها دستوپنجه نرم میکند. این ناداستان را نشر هیرمند منتشر کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب آدولف هیتلر و نقش من در سقوطش اثر اسپایک میلیگان
کتاب آدولف هیتلر و نقش من در سقوطش یک ناداستان در قالب خاطرات به قلم اسپایک میلیگان و جلد نخست از مجموعه خاطرات جنگی اوست؛ اثری که فضای جنگ جهانی دوم را از مسیر شوخی، اغراقهای حسابشده و مشاهدههای ریز روزمره بازسازی کرده است. در این کتاب با تصویری رسمی و حماسی از جنگ روبهرو نیستید. نویسنده بهجای تمرکز بر میدان نبرد بهسراغ خانه، خیابان، پادگان، بیمارستان، قطار، آسایشگاه و گفتوگوهای عجیب آدمهایی میرود که هرکدام بهنوعی درگیر جنگ شدهاند. این زاویهی دید باعث شده است ترس، آشفتگی و بیمنطقیِ روزگار جنگ در کنار خنده، حضوری همزمان داشته باشند.
آدولف هیتلر و نقش من در سقوطش سه بخش دارد. این کتاب مسیر تبدیلشدنِ یک جوان شوخطبع به سربازی سردرگم را دنبال میکند؛ سربازی که هم با معاینههای پزشکی، آموزشهای نامنظم و فرماندهان نامتعارف روبهروست و هم با دوستی، موسیقی، اجرا و زندگی روزمره در دل بحران. شخصیتهای فرعی پرشماری در این اثر حاضر میشوند؛ از اعضای خانواده و همرزمان راوی گرفته تا افسران، آشپزها و آدمهایی حاشیهای که هرکدام با یک ویژگی بهیادماندنی معرفی میشوند.
کتاب آدولف هیتلر و نقش من در سقوطش به فراخوان سربازی، درمانهای اشتباه، تمرینهای بیفایده، کمبود امکانات و حملههای هوایی پرداخته است. نویسنده نشان میدهد که زندگی حتی در دل بینظمیِ جنگ راهی برای ادامهدادن پیدا میکند. کتاب حاضر هم تصویرگر یک دورهی پرآشوب است و هم پر از جزئیات انسانی، نامعمول و ماندگار. این اثر که در سال ۱۹۷۱ میلادی منتشر شد، اولین جلد از خاطرات جنگی اسپایک میلیگان است؛ کتاب خاطراتی که بازهی زمانی اعلام جنگ بریتانیا به آلمان را تا زمان پیادهشدن نویسنده در الجزایر (بهعنوان بخشی از نیروهای متفقین و برای آزادسازی آفریقا) را در بر میگیرد.
خلاصه کتاب آدولف هیتلر و نقش من در سقوطش
اسپایک میلیگان روایت خود را از روزهای آغاز جنگ جهانی دوم شروع میکند؛ زمانی که خبر جنگ وارد خانه میشود و واکنش خانواده، همسایهها و اطرافیان آشفته و خندهدار است. سپس نوبت به احضار این نویسنده برای خدمت سربازی میرسد. این احضار با دردسرهای پزشکی، فرار از معاینه، بستریشدن و در نهایت اعزام به ارتش همراه میشود. او در پادگان با فرماندهان عجیب، آموزشهای نامنسجم، نگهبانیهای بیحاصل و کمبود تجهیزات روبهرو میشود. موسیقی و تشکیل یک گروه کوچک در میان سربازها به بخشی مهم از زندگی او بدل میشود و روایت را از دل ترس و بینظمی بهسمت موقعیتهای طنزآلود میبرد.
چرا باید کتاب آدولف هیتلر و نقش من در سقوطش را بخوانیم؟
دلایل خواندن آدولف هیتلر و نقش من در سقوطش را میتوان اینطور خلاصه کرد:
- این ناداستان جنگ را از زاویهی زندگی روزمره، پادگان و آدمهای عادی نشان میدهد.
- خواننده با نوعی طنز روبهرو میشود که از دل ترس، بینظمی و سوءتفاهمهای نظامی شکل میگیرد.
- کتاب تصویری پرجزئیات از روزهای آغاز خدمت سربازی، معاینههای پزشکی، آموزش و مناسبات درون هنگ ارائه میدهد.
- موسیقی و اجرای گروهی، فضای اثر را از یکنواختی دور میکند.
- شخصیتهای فرعی متعدد، از اعضای خانواده تا همرزمان و افسران، به فضای اثر تنوع میدهند.
خواندن کتاب آدولف هیتلر و نقش من در سقوطش را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن آدولف هیتلر و نقش من در سقوطش به این گروهها پیشنهاد میشود:
- علاقهمندان به ناداستان در قالب خاطرات دررابطهبا جنگ جهانی دوم و خدمت سربازی.
- خوانندگانی که از شخصیتهای عجیب، موقعیتهای پیشبینیناپذیر و طنز لذت میبرند.
- کسانی که میخواهند تصویری از زندگی سربازان در روزهای جنگ جهانی داشته باشند.
- علاقهمندان به آثاری که موسیقی، رفاقت و زیست جمعی را در دل بحران دنبال میکنند.
درباره اسپایک میلیگان
اسپایک میلیگان (Spike Milligan) در سال ۱۹۱۸ به دنیا آمد و در ۲۰۰۲ میلادی درگذشت. او نویسنده، موسیقیدان، شاعر، نمایشنامهنویس و بازیگری ایرلندی بود که آثارش را بر پایهی طنز سورئالیستی، جناسهای کلامی و منطق دگرگونشده بنا میکرد. بخش مهمی از آثار مکتوب او به سناریونویسی مربوط میشود. او نویسندهی اصلی برنامهی رادیویی گون شو (The Goon Show) بود و با تمرکز بر متننویسی برای این مجموعه و استفاده از جلوههای صوتی پیچیده، شیوهی روایت کمدی را تغییر داد؛ سبکی که بعدتر در مجموعهی تلویزیونی Q5 نیز نمود پیدا کرد و بر کمدی بریتانیا اثر گذاشت.
کارنامهی ادبی اسپایک میلیگان شامل قالبهای متنوعی است. او رمان پوکون (Puckoon) را در سال ۱۹۶۳ نوشت و در سال ۱۹۵۹ با کتاب «شعر احمقانه برای بچهها» (Silly Verse for Kids) به خلق اشعار طنز برای کودکان پرداخت. متمایزترین بخش آثار او مجموعهی خاطرات و اتوبیوگرافیِ هفتجلدی از دوران خدمت سربازیاش بهعنوان نشاندهنده در توپخانهی ارتش بریتانیا طی جنگ جهانی دوم است. اولین جلد این مجموعه در سال ۱۹۷۱ با عنوان «آدولف هیتلر و نقش من در سقوطش» (Adolf Hitler: my part in his downfall) منتشر شد.
اسپایک میلیگان برخلاف قالبهای معمول و رسمیِ وقایعنگاری تاریخیْ مصائب جنگ، جراحتها و موجگرفتگیهای ناشی از نبرد (مانند تجربهی خودش در نبرد مونته کاسینو) و حتی کسالت زندگی در پادگانها را با طنز، داستانهای پوچگرایانه و هجوآمیز ترکیب کرده است. او همچنین فشارهای روانی ناشی از نگارش این آثار و اختلال دوقطبی خود را بهعنوان بخشی از محتوای زندگیاش منعکس کرده است. این رویکرد ساختارشکنانه و ترکیب واقعیتهای تلخ با ساختار کمدی، ویژگی قلم این نویسنده است.
جوایز و افتخارات نویسنده
اسپایک میلیگان نشان عالی امپراتوری بریتانیا (CBE) در سال ۱۹۹۲ و سپس ارتقای آن به عنوان افتخاری شوالیه (KBE) را در سال ۲۰۰۰ به پاس خدماتش به صنعت سرگرمی دریافت کرد. او در سال ۱۹۹۳ جایزهی «یک عمر دستاورد هنری» را از جوایز کمدی بریتانیا (British Comedy Awards) دریافت کرد و در سال ۲۰۰۰ در یک نظرسنجی عمومی از سوی شبکهی BBC، بهعنوان «خلاقترین فرد در عرصهی رسانه در هزارهی گذشته» انتخاب شد.
نظر افراد یا مجلههای مشهور درباره نویسنده
نشریهی گاردین: اسپایک میلیگان در تسلط بر هنر مهملسرایی (مزخرفنویسی ادبی)، جایگاهی نزدیک به لوئیس کارول و ادوارد لیر دارد.
اقتباسها از کتاب آدولف هیتلر و نقش من در سقوطش
از کتاب آدولف هیتلر و نقش من در سقوطش برای تولید فیلمی سینمایی (۱۹۷۲) به کارگردانی نورمن کوهن (Norman Cohen) اقتباس شد. اسپایک میلیگان حضور کوتاهی (نقش افتخاری) در این اثر در نقش پدرش دارد.
این کتاب به یک آلبوم صفحهی گرامافون (LP) تبدیل و در سال ۱۹۸۱ توسط کمپانی کلمبیا/ ایامآی (Columbia/EMI) منتشر شد. اسپایک میلیگان در این آلبوم راوی داستان است و بههمراه گویندگان دیگر برخی از صحنهها را بهصورت نمایشی اجرا میکند. میلیگان همچنین در بخشهایی از موسیقی متن این اثر، ترومپت و ساکسیفون مینوازد.
یک تئاتر نیز بر اساس کتاب حاضر تولید شد که شامل قطعات موسیقی زنده بود. تیم کارول کارگردانی این نمایش را بر عهده داشت. این اجرا از ژوئیهی ۲۰۰۹ تا اواسط سال ۲۰۱۰ در سراسر بریتانیا بر روی صحنه رفت.
بخشی از کتاب آدولف هیتلر و نقش من در سقوطش
«بخش دوم: زمانیکه به هنگ پیوستم
چمدانم را که با طناب کنفی بسته شده بود، دنبال خودم میکشیدم و به سوی مقر فرماندهی هنگ ۵۶ اُم توپخانهٔ سنگین سلطنتی میرفتم. آنجا با استفاده از زبان اشاره مرا به یگان «د» توپخانه فرستادند. یگان «د» در ساختمانی به اسم وُرثینگهُلم مستقر بود؛ یک مدرسهٔ دخترانهٔ تخلیهشده واقع در جادهٔ هستینگز. وارد آنجا که شدم، چشمم به یکی از کریهالمنظرترین مخلوقات موجود در ارتش افتاد. این مخلوق کسی نبود جز گروهبان توپخانه، جامبو دِی. موهایش را طوری از بیخ تراشیده بود که از پشت سر فکر میکردی گردنش را با یک چیزی فرو کردهاند توی کلاهش؛ صورتش هم به واسطهٔ سالیان سال مصرف الکل با هدف ارتقای درجه، مثل لبو سرخ شده بود. تا چشمش بهم افتاد، فریاد زد: «اوهوی! کجا سر تو انداختی پایین؟ اونجا دیگه مدرسهٔ دخترونه نیس.» گفتم: «جدی؟ خب، اشکالی نداره، عوضش میرم عضو ارتش میشم.»
چشمهایش درهم کشیده شد: «ببینم، تو میلیگان نیستی؟»
«چرا قربان. خودشم.»»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب آدولف هیتلر و نقش من در سقوطش و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | آدولف هیتلر و نقش من در سقوطش |
| عنوان در زبان مبدأ | Adolf Hitler: my part in his downfall |