کتاب تبدیل و تحول متن مذهبی به متن دراماتیک
خواندن نظراتمعرفی کتاب تبدیل و تحول متن مذهبی به متن دراماتیک
مهدی ارجمند( -۱۳۴۳)، کارشناس هنرهای نمایشی است.
در بخشی از مقدمه کتاب میخوانیم:
«بحث حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که آیا اساساً متونی که دارای صبغۀ مذهبی و دینی هستند، میتوانند در شاکلههای جدید هنری ـ اعم از درام مکتوب (نمایشنامه) یا فیلمنوشت (سناریو) ـ مطرح شوند؟ اگر فرض را بر این باور بگیریم که این انتقال و تبدیل ناممکن نیست و با آموختن صناعات نمایشنگاری و قبض و بسط مضامین و گرهگاههای مشهود توسط نویسندگان معاصر، شکلی از متن «مذهبی ـ نمایشی» میتواند پدید آید تا در هر دو عرصۀ زیباییشناسی درام (مباحث استتیک) و معناشناختی (مقولات فکری و اعتقادی) عرضاندام کند، آیا این مهم جز با درک و عنایت خاص مؤلفان به سیر تحولات تاریخی این دو پدیده (دین و نمایش) حاصل خواهد آمد؟»
در بخش دیگری از کتاب میخوانیم:
«شوالیه، هر دو مشتش را به طرف مرگ دراز میکند. مرگ ناگهان لبخندی میزند و بهآرامی به شوالیه نگاه میکند. بعد به یکی از مشتهای شوالیه اشاره میکند. شوالیه دستش را میگشاید. در کف دستش، پیادۀ سیاهی است.
این فصل که نخستین سکانس از فیلم «مهر هفتم» ـ اثر اینگمار برگمن ـ را تشکیل میدهد، از دیدگاه درامشناسی و ارتباطی که در عینی کردن مضامین دینی به خرج داده، قابل بررسی است. همانطور که در بخش اول قصص مذهبی اشاره شد، یکی از مضامین غالب در این روایات، همانا رویارویی انسان با مرگ است که از بحرانیترین و به لحاظ دراماتیک، از حساسترین لحظات آن محسوب میشود.»
دستنامهی هوشمندی هشدار دهنده
سینتیا گرابو