کتاب آرایش دشمن
معرفی کتاب آرایش دشمن
کتاب آرایش دشمن نوشتهی املی نوتومب با ترجمهی سیده مهسا برارنیاء اطاقسرا داستان گفتوگویی طولانی و پرتنش در سالن انتظار یک فرودگاه است که بهتدریج به اعترافی هولناک و روانکاوانه تبدیل میشود. نشر نارنگی آن را منتشر کرده است و متن آن کتاب بر محور دو شخصیت اصلی، ژروم آنگوست و تکستور تکسل، شکل گرفته است. در این اثر، یک مکالمهی ظاهراً ساده دربارهی تأخیر پرواز، کمکم به کندوکاوی عمیق در گناه، دشمن درونی، خشونت و میل به ویرانکردن خود و دیگران بدل میشود. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب آرایش دشمن
کتاب آرایش دشمن اثری از املی نوتومب است که تمام ماجراهای آن در فضای بسته و محدود سالن انتظار یک فرودگاه رخ میدهد. در آغاز، ژروم آنگوست که از تأخیر پرواز کلافه است سعی میکند با خواندن کتاب وقت بگذراند اما حضور مردی غریبه به نام تکستور تکسل این آرامش ظاهری را بههم میزند. کتاب آرایش دشمن در همین گفتوگوی ظاهراً پیشپاافتاده، بهتدریج لایههای پنهان شخصیتها را رو میکند و از دل گلهگذاریهای روزمره، به بحث دربارهی بیمعنایی زندگی، رنجهای کوچک روزانه و نقش «دشمن درونی» میرسد. کتاب آرایش دشمن در ادامه، ساختار خود را بر اعترافهای طولانی تکسل بنا میکند؛ اعترافهایی که از خاطرهی قتل همکلاسی دوران کودکی و خوردن غذای گربهها شروع میشود و به روایت یک تجاوز در قبرستان و سپس قتل میرسد. نوتومب در آن کتاب با استفاده از همین اعترافها، مرز میان جنایت، لذت، احساس گناه و نیاز به مجازات را به چالش کشیده است. گفتوگوی دو شخصیت، همزمان هم شبیه بازجویی است هم شبیه اعترافگیری معکوس؛ جایی که مزاحم، قربانی را وادار میکند دربارهی خودش، ازدواجش و رنجهای پنهانش حرف بزند. کتاب آرایش دشمن با تکیه بر همین فضای بسته و دیالوگمحور، تنش روانی را تا پایان حفظ کرده است و مدام این سؤال را پیش میکشد که دشمن واقعی کجاست؛ در بیرون یا در درون.
خلاصه داستان آرایش دشمن
کتاب آرایش دشمن بر محور گفتوگوی دو مرد در فرودگاه شکل گرفته است: ژروم آنگوست که منتظر پرواز است و تکستور تکسل که خود را به او تحمیل میکند. تکسل با سماجت، ژروم را از خواندن باز میدارد و بحث را از دلخوریهای کوچک روزمره به موضوعاتی مثل بیمعنایی زندگی، رنجهای ریز، دشمن درونی و احساس گناه میکشاند. او کمکم گذشتهی خود را رو میکند: از دعای کودکانه برای مرگ همکلاسی، تا کشف «دشمن درونی» هنگام خوردن غذای گربه، و بعد اعتراف به تجاوز و قتل. در همین حین، ژروم هم ناچار میشود دربارهی زندگی شخصی، همسر و زخمهای پنهانش حرف بزند. کتاب آرایش دشمن در این کشمکش کلامی، مرز میان قربانی و شکنجهگر، و میان واقعیت بیرونی و کابوس ذهنی را مبهم میکند.
چرا باید کتاب آرایش دشمن را بخوانیم؟
کتاب آرایش دشمن نمونهای فشرده از یک نبرد روانی است که فقط با کلمات پیش میرود و نشان میدهد چگونه یک گفتوگوی ظاهراً معمولی میتواند به میدان اعتراف، خشونت و خودافشایی تبدیل شود. این اثر با تمرکز بر مفهوم «دشمن درونی» و احساس گناه، خواننده را وادار میکند دربارهی رنجهای کوچک، وسواسهای ذهنی و مرز میان سلامت و اختلال فکری دوباره فکر کند.
خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد میشود که به داستانهای دیالوگمحور، فضاهای بسته و تنش روانی علاقه دارند. همچنین به علاقهمندان موضوعاتی مثل احساس گناه، اعتراف، جنایت، و تحلیل ذهن شخصیتها در موقعیتهای فشرده و آزارنده پیشنهاد میشود. «مرد. خودش را آرايش کرد و موهایش را با کف دست صاف کرد. باید ظاهرش آراسته میبود تا با قربانیاش طبق اصول ملاقات کند. اعصاب ژروم آنگوست از قبل به هم ريخته بود که صدای مهماندار اعلام کرد پرواز به دلیل مشکلات فنی برای مدت نامعلومی تأخیر خواهد داشت. با خودش فکر کرد: فقط همین را کم داشتیم. از فرودگاهها متنفر بود و فکر ماندن در سالن انتظار برای مدتی که حتی مشخص هم نشده بود او را کلافه میکرد. کتابی از کیفش بیرون آورد و با عصبانیت در آن فرو رفت. شخصی خیلی مؤدبانه به او گفت: سلام آقا. ژروم به زحمت سرش را بلند کرد و با یک سلام از روی ادب ماشینی پاسخ داد. مرد کنارش نشست. این تأخیرهای پرواز خستهکننده است نه؟ بله زیر لب غرغر کرد. ژروم آنگوست با تکان دادن سر حرف را تأیید کرد. مرد غریبه پرسید: کتاب خوبیه؟ ژروم با خودش گفت: خدایا یعنی حتماً باید یکی پیدا شود و بیاید سر صحبت را با من باز کند؟ با بیمیلی گفت: هوم؛ لحنش طوری بود که انگار میگفت لطفاً مزاحم نشوید. شما خوششانسید. من در مکان عمومی نمیتوانم کتاب بخوانم. ژروم در دل آهی کشید و با خود فکر کرد: به همین خاطر میآید و مزاحم کسانی میشود که میتوانند بخوانند. مرد ادامه داد: من از فرودگاهها بدم میآید. ژروم در فکرش گفت: من هم. روزبهروز بیشتر. مرد گفت: بعضی آدمهای ساده خیال میکنند فرودگاهها پر از مسافر است؛ چه تصور شاعرانه و اشتباهی! میدانید اینجا بیشتر چه جور آدمهایی میبینید؟ ژروم که وانمود میکرد دارد کتاب میخواند با طعنه گفت: آدمهای سمج؟ مرد بیآنکه فکر کند منظور حرف با خودش بوده جواب داد: نه. اینها مدیرهایی هستند که برای کار سفر میکنند. سفر کاری آنقدر با معنای واقعی سفر فرق دارد که اصلاً نباید اسمش سفر باشد. بهتر است بگوییم جابهجایی تجار. به نظرتان این اسم مناسبتر نیست؟»