کتاب نوجوان من (جلد یازدهم، آموزش مهارت تاب آوری) منیر کلانتر قریشی + دانلود نمونه رایگان

معرفی کتاب نوجوان من (جلد یازدهم، آموزش مهارت تاب آوری)

کتاب نوجوان من (جلد یازدهم، آموزش مهارت تاب‌آوری) نوشته‌ی منیر کلانتر قریشی و یگانه یکتایی اوغول‌بیگ اثری است که بر یک مهارت محوری در زندگی نوجوانان و جوانان تمرکز کرده است: توانایی برخاستن دوباره پس از شکست‌ها و عبور از رنج‌ها. این جلد از مجموعه‌ی نوجوان من با عنوان فرعی فنر زندگی به‌طور ویژه به تاب‌آوری عاطفی و روانی در دوره‌ی نوجوانی و آغاز جوانی می‌پردازد و نشان می‌دهد چگونه می‌توان از دل تجربه‌هایی مثل طردشدگی، مقایسه، فشار موفقیت و تنهایی، معنا و رشد درونی ساخت. ساختار کتاب ترکیبی از توضیح‌های روان‌شناختی، مثال‌های واقعی از زندگی نوجوانان، تمرین‌های مرحله‌به‌مرحله، کاربرگ‌ها و تکنیک‌های عملی است که هم به فهم نظری تاب‌آوری کمک می‌کند و هم آن را به رفتار روزمره پیوند می‌دهد. انتشارات حکمت و عرفان آن را منتشر کرده است و متن کتاب با ویرایش فاطمه علی‌جعفری تنظیم شده است. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب نوجوان من (جلد یازدهم، آموزش مهارت تاب آوری)

کتاب نوجوان من (جلد یازدهم، آموزش مهارت تاب‌آوری) با تکیه‌بر نوشته‌های منیر کلانتر قریشی و یگانه یکتایی اوغول‌بیگ سفری درونی را برای نوجوانان و جوانان ترسیم کرده است؛ سفری که از پرسش‌های ساده درباره‌ی شکست و درد شروع می‌شود و به مفاهیمی مثل هویت، احترام به خود، آزادی و مسئولیت می‌رسد. در فصل اول با عنوان بیداری درون، مفهوم تاب‌آوری به‌عنوان «استقامت درونی در برابر سختی‌ها» توضیح داده شده است. نویسندگان تفاوت تحمل و تاب‌آوری را روشن کرده‌اند و نشان داده‌اند که تاب‌آوری فقط دوام‌آوردن نیست بلکه تبدیل رنج به معناست. در همین فصل به فلسفه‌ی رنج در روان‌شناسی نوجوان پرداخته شده است، دو بخش «خود شکننده و خود قوی» معرفی شده و نظام درونی تاب‌آوری بر سه ستون احساس، معنا و عمل بنا شده است. متن در این بخش‌ها هم از زبان علمی بهره گرفته و هم با مثال‌هایی مثل داستان ندا و آرمین، مفاهیم را در موقعیت‌های روزمره‌ی مدرسه، امتحان و شکست‌های کوچک قابل لمس کرده است. در ادامه‌ی کتاب نوجوان من (جلد یازدهم، آموزش مهارت تاب‌آوری) فصل دوم با عنوان مواجهه با تاریکی به تجربه‌های عاطفی عمیق‌تر می‌پردازد: طردشدگی، زخم تعلق، قضاوت و مقایسه، بحران موفقیت ظاهری و تنهایی. در این فصل، طرد شدن به‌عنوان «زنگ بیدارباش هویت» توصیف شده و نشان داده شده است که چگونه می‌تواند آغاز بازگشت به خود واقعی باشد. تمرین‌هایی مثل «دیده‌شدن از درون» و «آینه‌ی زیبایی» کمک می‌کنند نگاه قضاوتگر به نگاه پذیرنده تبدیل شود. مثال‌هایی مانند داستان مینا و سارا نشان می‌دهند که چگونه نوجوانان در دل طردشدگی یا خستگی از خوب‌بودن، به هسته‌ی هویت خود نزدیک می‌شوند. فصل سوم ابزارهای عملی تاب‌آوری را معرفی کرده است: تکنیک حلقه‌ی بازیابی امنیت برای آرام‌سازی بدن و ذهن، کاربرگ آینه‌ی احترام، دفتر روزانه‌ی بازسازی درون، تکنیک مکث تصمیم و چرخه‌ی هل و کش در روابط. فصل چهارم نیز با موضوع برخاستن دوباره به مسئولیت آزادی در اوایل جوانی، یادگیری از شکست‌های دیگران و گفت‌وگو با ترس می‌پردازد و با تصویر «سفر قهرمان درون» کتاب را به نوعی نقشه‌ی رشد شخصی برای نوجوانان تبدیل کرده است.

خلاصه کتاب نوجوان من (جلد یازدهم، آموزش مهارت تاب آوری)

کتاب نوجوان من (جلد یازدهم، آموزش مهارت تاب‌آوری) از ابتدا تاب‌آوری را نه به‌عنوان یک شعار انگیزشی بلکه به‌عنوان فرایندی درونی تعریف کرده است که سه رکن اصلی دارد: احساس، معنا و عمل. نویسندگان توضیح داده‌اند که در هر بحران، ابتدا احساس‌هایی مثل ترس، خشم، غم یا بی‌پناهی ظاهر می‌شوند؛ اگر این احساس‌ها سرکوب شوند به اضطراب و انکار تبدیل می‌شوند و اگر دیده و پذیرفته شوند به پیام‌هایی برای تغییر بدل می‌شوند. سپس ذهن به‌دنبال معنا می‌رود؛ یعنی تلاش می‌کند بفهمد این رنج چه چیزی درباره‌ی زندگی و هویت می‌گوید. در این مرحله، پرسش‌هایی مثل «من کی‌ام؟» و «از این اتفاق چه می‌توانم بیاموزم؟» محور معناسازی می‌شوند. در نهایت، عمل قرار دارد؛ تصمیم‌های کوچک اما آگاهانه‌ای که بر اساس ارزش‌های شخصی گرفته می‌شوند و رنج را به رشد واقعی پیوند می‌دهند. در بخش‌های بعدی کتاب نوجوان من (جلد یازدهم، آموزش مهارت تاب‌آوری) این چارچوب به موقعیت‌های مشخص نوجوانی و جوانی تعمیم داده شده است. طردشدگی به‌عنوان فرصتی برای بازتعریف هویت درونی مطرح شده و نشان داده شده است که چگونه می‌تواند انسان را از وابستگی به تأیید بیرونی به احترام به خویشتن برساند. زخم تعلق و احساس دیده‌نشدن با توضیح سازوکار مغز و نیاز به دیده‌شدن بررسی شده و تمرین «دیده‌شدن از درون» پیشنهاد شده است تا فرد ببیند در کجا خودش را نادیده می‌گیرد. در بخش قضاوت و پذیرش، ذهن مقایسه‌گر و چرخه‌ی «کافی نیستم» تحلیل شده و تمرین «آینه‌ی زیبایی» برای تغییر نگاه از داوری به مشاهده‌ی محترمانه ارائه شده است. بحران موفقیت ظاهری نیز به‌عنوان خستگی از «خوب‌بودن مداوم» توصیف شده و تمرین «تعریف من بدون نقش‌ها» کمک می‌کند ارزش فرد از نقش‌ها و عناوین جدا شود. کتاب سپس به تنهایی مقدس می‌رسد و تفاوت آن با انزوا را روشن می‌کند؛ تنهایی به‌عنوان فضایی برای شنیدن صدای درونی و ساختن «آغوش از درون» معرفی شده است. در فصل ابزارها، تکنیک حلقه‌ی بازیابی امنیت، کاربرگ آینه‌ی احترام، دفتر روزانه‌ی بازسازی درون، تکنیک پنج‌گام مکث تصمیم و کاربرگ چرخه‌ی هل و کش در روابط، همگی به‌صورت مرحله‌به‌مرحله توضیح داده شده‌اند تا خواننده بتواند میان واکنش و انتخاب مکث ایجاد کند، احترام به خود را تقویت کند و در روابط میان نیاز به پیوند و استقلال تعادل بسازد. در فصل پایانی نیز مفهوم مسئولیت آزادی در اوایل جوانی مطرح شده و با کاربرگ «خود انتخاب‌گر» و آیین «پذیرش و بخشش انتخاب‌های گذشته» نشان داده شده است که چگونه می‌توان از سرزنش خود عبور کرد و آزادی را با پذیرش پیامد انتخاب‌ها همراه کرد.

چرا باید کتاب نوجوان من (جلد یازدهم، آموزش مهارت تاب آوری) را بخوانیم؟

کتاب نوجوان من (جلد یازدهم، آموزش مهارت تاب‌آوری) برای کسانی که به‌دنبال درک عمیق‌تری از احساس‌ها و واکنش‌های خود در دوره‌ی نوجوانی و آغاز جوانی هستند، مجموعه‌ای منظم از توضیح، مثال و تمرین فراهم کرده است. این اثر تاب‌آوری را به زبان تجربه‌های روزمره‌ی مدرسه، خانواده، دوستی، شبکه‌های اجتماعی و انتخاب‌های تحصیلی و شغلی ترجمه کرده است و نشان داده است که مفاهیم روان‌شناختی چگونه در لحظه‌های ساده‌ای مثل یک پیام در گروه، یک مصاحبه‌ی ناموفق یا یک عصر تنهایی عمل می‌کنند. ساختار کتاب به‌گونه‌ای است که هر فصل از یک ایده‌ی نظری شروع می‌شود، سپس با مثال‌های واقعی و روایت‌های کوتاه آن را ملموس می‌کند و در نهایت با کاربرگ‌ها و تکنیک‌های مرحله‌به‌مرحله، امکان تمرین شخصی را فراهم می‌کند. در کتاب نوجوان من (جلد یازدهم، آموزش مهارت تاب‌آوری) تمرکز فقط بر «تحمل سختی» نیست بلکه بر تبدیل رنج به بینش و احترام به خود است. تمرین‌هایی مثل «آینه‌ی احترام»، «دفتر روزانه‌ی بازسازی درون»، «حلقه‌ی بازیابی امنیت» و «مکث تصمیم» کمک می‌کنند خواننده الگوهای درونی خود را ببیند، میان خود شکننده و خود قوی گفت‌وگو برقرار کند و به‌جای واکنش‌های تند، انتخاب‌های آگاهانه‌تری انجام دهد. پرداختن به موضوعاتی مثل طردشدگی، زخم تعلق، قضاوت ظاهری، خستگی از موفقیت و تنهایی مقدس، کتاب را به متنی تبدیل کرده است که نه‌تنها به موقعیت‌های بحرانی، بلکه به لحظه‌های ظریف و پنهان زندگی عاطفی نوجوانان هم توجه دارد. در فصل پایانی نیز پیوند تاب‌آوری با آزادی و مسئولیت در اوایل جوانی نشان داده شده است تا مسیر رشد از نوجوانی به بزرگسالی آگاهانه‌تر شود.

خواندن کتاب نوجوان من (جلد یازدهم، آموزش مهارت تاب‌آوری) به نوجوانان و جوانانی پیشنهاد می‌شود که با احساس شکست، طردشدگی، مقایسه‌ی مداوم با دیگران، فشار برای «خوب‌بودن همیشگی» یا تنهایی دست‌وپنجه نرم می‌کنند و می‌خواهند این تجربه‌ها را بهتر بفهمند و مدیریت کنند. همچنین به والدین، مربیان، مشاوران مدرسه و دانشجویان رشته‌های مرتبط با روان‌شناسی و تعلیم‌وتربیت پیشنهاد می‌شود که به‌دنبال ابزاری کاربردی برای گفت‌وگو درباره‌ی تاب‌آوری با نوجوانان هستند و می‌خواهند تمرین‌ها و کاربرگ‌های مشخصی برای کار روی احترام به خود، تنظیم هیجان و تصمیم‌گیری آگاهانه در اختیار داشته باشند.