کتاب مغز سوگوار مری - فرانسیس اوکانر + دانلود نمونه رایگان

کتاب مغز سوگوار

انتشارات:نشر نوین
امتیازبدون نظر

معرفی کتاب مغز سوگوار

کتاب مغز سوگوار (درس‌هایی شگفت از عشق و فقدان) نوشته مری فرانسیس اوکانر و با ترجمه میثم همدمی، اثری است که به بررسی علمی و عمیق تجربه سوگ و فقدان می‌پردازد. این کتاب با تکیه بر پژوهش‌های تازه در حوزه‌های علوم اعصاب و روان‌شناسی، تلاش کرده است تا به پرسش‌هایی درباره ماهیت سوگ، چرایی شدت آن و نحوه سازگاری مغز با فقدان عزیزان پاسخ دهد. نویسنده با بهره‌گیری از تجربیات شخصی و حرفه‌ای خود، سوگ را نه صرفاً یک احساس، بلکه فرایندی پیچیده و چندلایه معرفی کرده است که در مغز و روان انسان ریشه دارد. نشر نوین آن را منتشر کرده است. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب مغز سوگوار

کتاب مغز سوگوار نوشته مری فرانسیس اوکانر، اثری است که با رویکردی علمی و پژوهشی به موضوع سوگ و فقدان می‌پردازد. این کتاب در دو بخش اصلی تنظیم شده است: بخش نخست به بررسی چیستی و چرایی سوگ اختصاص دارد و بخش دوم به فرایند سوگواری و سازگاری با فقدان می‌پردازد. نویسنده با استفاده از مثال‌های ملموس، یافته‌های علوم اعصاب و روایت‌های شخصی، تلاش کرده است تا نشان دهد سوگ چگونه در مغز انسان شکل می‌گیرد و چرا این تجربه تا این اندازه عمیق و گاه طاقت‌فرساست. ساختار کتاب بر پایه پرسش‌های کلیدی درباره سوگ بنا شده و هر فصل به یکی از این پرسش‌ها می‌پردازد؛ از جمله اینکه چرا باور مرگ عزیزان دشوار است، چه سازوکارهایی در مغز فعال می‌شود و چگونه می‌توان با این واقعیت کنار آمد. اوکانر همچنین به تفاوت سوگ و سوگواری اشاره کرده و نشان داده است که سوگ یک واکنش طبیعی و همیشگی به فقدان است، در حالی که سوگواری فرایندی پویا و قابل تغییر است. این کتاب علاوه‌بر ارائه دیدگاه‌های علمی، به جنبه‌های فرهنگی، اجتماعی و حتی مذهبی سوگ نیز پرداخته و تلاش کرده است تصویری جامع از این تجربه انسانی ارائه دهد.

خلاصه کتاب مغز سوگوار

کتاب مغز سوگوار با تمرکز بر تجربه فقدان، به بررسی این موضوع می‌پردازد که چرا سوگ تا این اندازه برای انسان‌ها دردناک و پیچیده است. نویسنده با تکیه بر پژوهش‌های علوم اعصاب، توضیح داده است که مغز انسان برای یافتن و ردیابی عزیزانش از نقشه‌های ذهنی استفاده می‌کند؛ نقشه‌هایی که در هیپوکامپ و سایر بخش‌های مغز شکل می‌گیرند و به ما کمک می‌کنند حضور عزیزان را در زمان و مکان تشخیص دهیم. پس از مرگ یک عزیز، این نقشه‌ها به‌سرعت قابل به‌روزرسانی نیستند و مغز همچنان انتظار حضور فرد را دارد؛ همین موضوع باعث بروز احساسات متناقض، گیجی و حتی توهم حضور عزیز از دست‌رفته می‌شود. کتاب به تفاوت میان سوگ (احساس لحظه‌ای و عمیق فقدان) و سوگواری (فرایند سازگاری با فقدان) پرداخته است و نشان داده که سوگ هرگز به‌طور کامل پایان نمی‌یابد، اما رابطه ما با آن تغییر می‌کند. اوکانر با مثال‌هایی از زندگی شخصی و روایت‌های دیگران، توضیح داده است که مغز برای کنارآمدن با فقدان نیازمند زمان و تجربه‌های جدید است تا بتواند نقشه‌های ذهنی خود را به‌روزرسانی کند. همچنین به نقش باورهای مذهبی، آیین‌های فرهنگی و پیوندهای مداوم با عزیزان درگذشته اشاره شده است و نشان داده شده که این عوامل می‌توانند به تسکین سوگ کمک کنند. در بخش‌هایی از کتاب، نویسنده به سازوکارهای عصبی مانند نورون‌های آینه‌ای، نقش هیپوکامپ و قشر کمربندی خلفی در پردازش نزدیکی و فاصله روانی پرداخته است. همچنین به پدیده‌هایی مانند سوگ مجاور (تأثیر سوگ دیگران بر ما)، سوگ فرااجتماعی (سوگ برای شخصیت‌های مشهور) و نقش همدلی و شفقت در فرایند سوگواری اشاره شده است. در نهایت، کتاب مغز سوگوار سوگواری را نوعی یادگیری معرفی کرده است که با گذر زمان و تجربه‌های تازه، مغز و روان انسان را به سازگاری با فقدان سوق می‌دهد.

چرا باید کتاب مغز سوگوار را بخوانیم؟

کتاب مغز سوگوار با رویکردی علمی و در عین حال انسانی، به یکی از عمیق‌ترین تجربه‌های زندگی یعنی سوگ و فقدان می‌پردازد. این کتاب با ترکیب پژوهش‌های علوم اعصاب، روان‌شناسی و روایت‌های واقعی، تصویری تازه از فرایند سوگواری ارائه داده است. ویژگی شاخص این اثر، توضیح ملموس و قابل‌درک سازوکارهای مغزی و روانی سوگ است؛ به‌گونه‌ای که خواننده می‌تواند بفهمد چرا احساساتش پس از فقدان تا این اندازه پیچیده و گاه متناقض است. همچنین کتاب به تفاوت‌های فردی، نقش فرهنگ و باورها و اهمیت پیوندهای مداوم با عزیزان اشاره کرده است. مطالعه این کتاب می‌تواند به درک بهتر خود و دیگران در مواجهه با فقدان کمک کند و راه‌هایی برای همدلی و پذیرش سوگ نشان دهد.

خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد می‌شود که با تجربه فقدان و سوگ دست‌وپنجه نرم می‌کنند یا علاقه‌مند به درک علمی و روان‌شناختی این پدیده هستند. همچنین به دانشجویان و فعالان حوزه روان‌شناسی، مشاوران، درمانگران و افرادی که در کنار سوگواران قرار دارند، توصیه می‌شود.

بخشی از کتاب مغز سوگوار

«هیچ‌کس فکرش را هم نمی‌کند میز ناهارخوری‌اش دزدیده شود و هیچ‌کس هم انتظار ندارد عزیزش بمیرد. حتی اگر فردی مدت‌ها در بستر بیماری بوده باشد، هیچ‌کس نمی‌داند زندگی بدون او چگونه خواهد بود. وظیفۀ منِ پژوهشگرْ مطالعۀ سوگ از دریچۀ مغز است، از این نظرگاه که مغز در مواجهه با مشکل فقدان مهم‌ترین فرد زندگی‌مان می‌کوشد راه‌حلی بیابد. سوگ برای مغز مسئله‌ای بسیار دشوار و جانکاه است و به‌راحتی نمی‌تواند آن را حل کند و سوگواری در واقع یعنی اینکه یاد بگیریم بدون عزیزی در دنیا زندگی کنیم که بی‌نهایت دوستش داشته‌ایم و در تمام تصوراتمان از دنیا حضور داشته است. این بدان معناست که از دید مغزْ عزیزتان ‌هم از دست رفته است و هم حضور او برای همیشه در ذهن می‌ماند. بدین‌ترتیب، شما هم‌زمان در دو جهان زندگی می‌کنید. با این تصور که دنیا عزیزتان را از شما ربوده است مسیر زندگی‌تان را ادامه می‌دهید، اما چنین فرضی مهمل است و همین آن را سردرگم‌کننده و دردآور می‌کند.»

۲۵%