کتاب چشم ها و ناممکن ها
معرفی کتاب چشم ها و ناممکن ها
کتاب چشم ها و ناممکن ها (The Eyes and the Impossible) نوشته دیو اگرز و ترجمه نیلوفر پایور، روایتی خیالانگیز از زندگی در یک پارک وسیع و پررمزوراز است. این رمان که در سال ۱۴۰۴ توسط نشر کتاب چار (انتشارات میلکان) منتشر شده، با نگاهی نو به دنیای حیوانات و روابط آنها با انسانها، داستانی را برای نوجوانان روایت میکند. شخصیت اصلی داستان، سگی به نام یوهانس است که نقش چشم و ناظر پارک را بر عهده دارد و با دیدی تیزبین و زبانی شوخطبع، ماجراهای گوناگونی را از زاویهی دید خود بازگو میکند. این کتاب با بهرهگیری از عناصر فانتزی و طنز به موضوعاتی همچون آزادی، تعلق، دوستی و تعادل میان انسان و طبیعت میپردازد و جهانی را میسازد که در آن حیوانات، هرکدام با ویژگیهای منحصربهفردشان در کنار انسانها زندگی میکنند و گاه حتی نقشهای کلیدی در حفظ نظم و آرامش محیط دارند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب چشم ها و ناممکن ها اثر دیو اگرز
کتاب چشمها و ناممکنها به قلم دیو اگرز، رمانی برای نوجوانان است که در پارکی خیالی و سرسبز کنار دریا رخ میدهد؛ جایی که حیوانات و انسانها هرکدام بهشیوهی خود در آن زندگی میکنند. نویسنده با انتخاب یک سگ آزاد و بیصاحب به نام یوهانس بهعنوان راوی، دنیایی را ترسیم کرده است که در آن حیوانات نه نماد انسانها بلکه خودِ واقعیشان هستند. روایت از زبان یوهانس با نگاهی تیزبین و گاه طنزآمیز، ماجراهای روزمره و غیرمنتظرهی پارک را بازگو میکند؛ از دویدنهای برقآسا و بیحدومرز تا تعامل با گاومیشهای پیر و پرندگان و سنجابها. ساختار کتاب بر پایهی فصلهایی کوتاه استوار است که هرکدام بخشی از زندگی و دغدغههای یوهانس و دوستان او را نشان میدهد. در این میان، حضور انسانها با نگاهی انتقادی و گاه شوخطبعانه به تصویر کشیده شده؛ انسانهایی که گاهی مهمان و گاه مزاحم این پارک هستند. داستان چشمها و ناممکنها با بهرهگیری از عناصر فانتزی و طنز جهانی را ساخته که در آن مرز میان آزادی و اسارت، تعلق و بیخانمانی و نظم و آشوب به چالش کشیده شده است.
خلاصه داستان چشم ها و ناممکن ها
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
داستان با معرفی یوهانس، سگی آزاد و بیصاحب آغاز میشود که پارک وسیع کنار دریا را خانهی خود میداند و با سرعتی شگفتانگیز در آن میدود. یوهانس بهعنوان چشم پارک وظیفه دارد هر اتفاق تازهای را به گاومیشهای پیر و خردمند گزارش کند؛ گاومیشهایی که نگهبانان تعادل پارک هستند. او با گروهی از حیوانات دیگر ازجمله پرندگان، سنجابها و راکونها همکاری میکند تا نظم و آرامش پارک حفظ شود. داستان با طنز و زبانی سرزنده، ماجراهای روزمرهی یوهانس را دنبال میکند؛ از تماشای انسانها و حیوانات دیگر تا مواجهه با خطراتی که تعادل پارک را تهدید میکند. در میانهی داستان، یوهانس توسط گروهی از انسانهای دردسرساز اسیر میشود، اما با کمک دوستان حیوانیاش نقشهای برای فرار و بازگشت به پارک میکشد. این تجربه نگاه او را به آزادی، تعلق و دوستی عمیقتر میکند. در نهایت یوهانس بار دیگر نقش چشم و ناظر پارک را با درکی تازه از مسئولیت و پیوندهایش با دیگران ادامه میدهد.
چرا باید کتاب چشم ها و ناممکن ها را بخوانیم؟
کتاب چشمها و ناممکنها فرصتی فراهم میکند تا جهان را از نگاه یک سگ آزاد و بیخانمان تجربه کنید. این کتاب با طنز و تخیل به موضوعاتی چون آزادی، تعلق، دوستی و مسئولیت جمعی میپردازد و نشان میدهد که حتی در دنیای حیوانات نیز دغدغههایی شبیه به انسانها وجود دارد. داستان پرجنبوجوش و شخصیتپردازی ویژهی حیوانات، خواننده را به دل ماجراهای پارک میبرد و او را با چالشهای حفظ تعادل میان طبیعت و حضور انسانها روبهرو میکند. همچنین این کتاب با طرح پرسشهایی دربارهی مرز میان آزادی و اسارت و نقش هر موجود در حفظ نظم محیط، ذهن را به تفکر وامیدارد. این داستان برای کسانی که به آثاری با لایههای فلسفی و طنز علاقه دارند، مناسب است.
خواندن رمان چشمها و ناممکنها از آمریکا، به نوجوانان و علاقهمندان داستانهای فانتزی، دوستداران حیوانات، کسانی که دغدغهی محیطزیست و تعادل طبیعت را دارند و همچنین نوجوانان و بزرگسالانی که به روایتهای متفاوت و طنزآمیز علاقهمند هستند، پیشنهاد میشود.
درباره دیو اگرز
دیو اگرز (Dave Eggers) در ۱۲ مارس ۱۹۷۰ در ماساچوست به دنیا آمد. او نویسنده، ویراستار و ناشری آمریکایی است. برای تحصیل در رشتهی روزنامهنگاری به دانشگاه ایلینوی رفت، اما مرگ والدینش در اوایل دههی ۱۹۹۰ مسیر تحصیلی او را متوقف کرد. بعدها این تجربهها را در نخستین کتابش با عنوان A Heartbreaking Work of Staggering Genius بازتاب داد. این نویسنده در ۲۱سالگی مسئولیت مراقبت از برادر کوچکترش، کریستوفر را بر عهده گرفت و به کالیفرنیا نقلمکان کرد. فعالیت حرفهای خود را با ویرایش در سایت Salon.com و تأسیس مجلهی Might در سال ۱۹۹۴ آغاز کرد و نیز کارهای طنز و کمیک استریپ برای SF Weekly منتشر کرد. اولین کتابش که خاطراتی با عناصر داستانی است، به بررسی تلاش او برای بزرگکردن برادرش پس از مرگ والدینشان میپردازد؛ اثری که پرفروش شد و به مرحلهی نهایی جایزهی پولیتزر برای بخش غیرداستانی رسید. دیو اگرز پس از این رمانهای گوناگونی را منتشر کرد و همزمان به فعالیتهای بشردوستانه و آموزشی پرداخت؛ ازجمله بنیانگذاری مرکز غیرانتفاعی ۸۲۶ Valencia و ScholarMatch برای حمایت مالی از دانشآموزان و دانشجویان. او همچنین ناشر و مؤسس انتشارات مستقلِ McSweeney's و مجلههای ادبی آن بوده و کتابهای خود را در نشریات معتبری منتشر کرده است. آثار دیو اگرز اغلب با موضوعات اجتماعی و سیاسی روز مرتبط بوده و شامل پروژههای بشردوستانه و گزارشهای تحقیقی شده است. دیو اگرز علاوهبر نویسندگی در هنرهای تجسمی فعال بوده و نمایشگاههایی شخصی در سانفرانسیسکو و نوادا برگزار کرده است. فعالیتهای او در حوزهی ادبیات و بشردوستی با دریافت جوایزی چون جایزهی هیینز برای هنرها و علوم انسانی و تقدیرنامههای متعددی همراه بوده است. رمان چشمها و ناممکنها (The Eyes and the Impossible) یکی دیگر از آثار مکتوب او و برای نوجوانان است.
این کتاب یا نویسنده چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟
رمان چشمها و ناممکنها در سال ۲۰۲۴ میلادی مدال نیوبری (Newbery Medal) را دریافت کرد. دیو اگرز در طول دوران حرفهای خود جوایز و افتخارات متعددی دریافت کرده است؛ بهعنوان نمونه میتوان اشاره کرد به جوایز سالانه برای آثار خاص و جوایز دستاوردهای طول عمر، انتخاب کتاب A Heartbreaking Work of Staggering Genius بهعنوان بهترین کتاب سال توسط مجلهی تایم، واشینگتن پست، سانفرانسیسکو کرونیکل، لسآنجلس تایمز و... در سال ۲۰۰۰، راهیابی به مرحلهی نهایی جایزهی پولیتزر (غیرداستانی) در سال ۲۰۰۱، دریافت جوایزی همچون Addison Metcalf Award از آکادمی هنر و ادبیات آمریکا، جایزهی مستقل کتاب، جایزهی Salon Book و جایزهی هیینز در هنرها و علوم انسانی. آثار او بارها در فهرستهای بینالمللی مانند International Dublin Literary Award و National Book Award نامزد یا برنده شدهاند. این نویسنده در سال ۲۰۰۵ به عنوان یکی از ۱۰۰ فرد تأثیرگذار مجلهی تایم معرفی شد و همچنین مدرک افتخاری دکترای ادبیات از دانشگاه براون را دریافت کرد.
نظر افراد یا مجلههای مشهور درباره این کتاب چیست؟
Kirkus Reviews کتاب حاضر را ترکیبی از زبان شاعرانه، واژگان پیچیده، فلسفه، طنز، اغراق و جملههای کوتاه و بلند دانسته و هنر شاون هریس در تصویرگری کتاب را ستوده است.
Publishers Weekly شخصیت یوهانس را کاملاً پرداختهشده دانسته است؛ زیرا او از دیدگاههای متعددش داستان را روایت میکند.
چه نسخههای دیگری از این کتاب در ایران منتشر شده است؟
کتاب چشمها و ناممکنها با ترجمهی پژمان طهرانیان توسط انتشارات پریان و در سال ۱۴۰۳ منتشر شده است.
بخشی از کتاب چشم ها و ناممکن ها
«صبح، در میان آشوب منجنیقوار ذهنم، چارهای جز انجام وظایفم نداشتم. من هنوز چشم بودم.
به نظر روز آرامی در پارک بود، با تعداد خیلی کمی از مردم که بیرون بودند. روزِ کاری انسانها محسوب میشد، پس بیشترشان در جعبههایشان بیحرکت نشسته بودند، به نورهای آبی خیره شده بودند و مشغول پیادهروی و سواری در پارک نبودند. بیرون هم سرد و بادی بود؛ آبوهوایی که اینجا باتوجه به نزدیکی پارک به دریا اغلب همین است.
پس در این روز بادی و ابری از میان پارک دویدم، به آنسوی برکهٔ بادامزمینی دویدم، از میان جنگل اکالیپتوس دویدم، به آنسوی آبشار سبز لیمویی دویدم و هیچچیز غیرعادیای ندیدم؛ هیچچیزی که تعادل را بر هم بزند.
داشتم با سرعتی نزدیک به سرعت نور میدویدم و از کنار میدان میگذشتم که چیزی چشمم را گرفت. مستطیلی بود روی یک چوبدستی که در چمن فرورفته بود و در مستطیل یک سگ بود. تصویر یک سگ. سگی که شبیه من بود.
دوستانم دربارهٔ این تصاویر به من گفته بودند، اما تا آن لحظه این را که دیدن آنها چقدر عجیب است کاملاً درک نکرده بودم. کلماتی دور تصویر نوشته شده بود و گرچه خواندن بلد نیستم، معنیاش به نظر واضح میآمد. تابلو به مردم میگفت از این سگ برحذر باشند؛ از سگی که فهمیدم خودم بودم. یکهخورده و بههمریخته، سریع از تابلو دور شدم، اما بلافاصله، درست کمی جلوتر از اولی، با یکی دیگر از آنها روبهرو شدم.»