کتاب بیماری های ژنتیک به زبان ساده (جلد اول)
معرفی کتاب بیماری های ژنتیک به زبان ساده (جلد اول)
کتاب الکترونیکی «بیماریهای ژنتیک به زبان ساده (جلد اول)» به قلم حسین جاوید، علی زارعی و سارا سنجریان، اثری است که نشر جهاد دانشگاهی فارس آن را منتشر کرده است. این کتاب به زبانی قابلدسترس، مفاهیم پایهٔ ژنتیک و بیماریهای ژنتیکی شایع را برای علاقهمندان و دانشجویان حوزهٔ زیستشناسی و پزشکی شرح میدهد. تمرکز اصلی کتاب بر معرفی انواع بیماریهای ژنتیکی، نحوهٔ انتقال آنها و روشهای تشخیص و درمان است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب بیماری های ژنتیک به زبان ساده (جلد اول)
«بیماریهای ژنتیک به زبان ساده (جلد اول)» اثری ناداستان و آموزشی است که به صورت جامع و مرحلهبهمرحله، مفاهیم پایهٔ ژنتیک و بیماریهای ژنتیکی را بررسی میکند. این کتاب با ساختاری منظم، ابتدا به معرفی علم ژنتیک و مفاهیم کلیدی مانند ژن، کروموزوم، الگوهای وراثت و انواع بیماریهای ژنتیکی میپردازد. سپس، بیماریهای ژنتیکی خونی و هموگلوبینوپاتیها، اختلالات کروموزومی، بیماریهای متابولیک ارثی و برخی سرطانهای مرتبط با ژنتیک را به تفصیل شرح میدهد. نویسندگان، با بهرهگیری از نمودارها، جداول و مثالهای بالینی، تلاش کردهاند تا پیچیدگیهای علم ژنتیک را برای مخاطبان عمومی و دانشجویان سادهسازی کنند. این کتاب در سالهای اخیر و با توجه به پیشرفتهای سریع علم ژنتیک، بهعنوان منبعی برای آشنایی اولیه با بیماریهای ژنتیکی و کاربردهای آن در پزشکی تهیه شده است. جلد اول این مجموعه، بیشتر بر بیماریهای شایع و مبانی ژنتیک تمرکز دارد و قرار است در جلدهای بعدی، موضوعات تخصصیتر و بیماریهای کمتر شناختهشده مورد بررسی قرار گیرد.
خلاصه کتاب بیماری های ژنتیک به زبان ساده (جلد اول)
این کتاب با هدف سادهسازی مفاهیم ژنتیک و بیماریهای ژنتیکی، ابتدا به معرفی علم ژنتیک و نقش ژنها در تعیین ویژگیهای ظاهری، رفتاری و بیماریهای انسان میپردازد. نویسندگان توضیح دادهاند که ژنها چگونه از والدین به فرزندان منتقل میشوند و چه تفاوتهایی میان ژنهای غالب و مغلوب وجود دارد. سپس، انواع بیماریهای ژنتیکی بر اساس الگوهای وراثت (اتوزومی غالب، اتوزومی مغلوب، وابسته به کروموزوم X و Y، و میتوکندریایی) معرفی شدهاند و مثالهایی از هر گروه ارائه شده است. در ادامه، کتاب به بررسی بیماریهای ژنتیکی خونی مانند تالاسمی (آلفا و بتا)، کمخونی داسیشکل و هموفیلی میپردازد. برای هر بیماری، نحوهٔ انتقال ژنتیکی، علائم بالینی، روشهای تشخیص و درمانهای موجود شرح داده شده است. همچنین، بیماریهای متابولیک ارثی مانند فنیلکتونوری، بیماری ادرار شربت افرا و موکوپلیساکاریدوزها نیز مورد توجه قرار گرفتهاند. در بخش دیگری از کتاب، اختلالات کروموزومی مانند سندرم داون، سندرم ترنر و کلاینفلتر معرفی شدهاند و تفاوتهای آنها با بیماریهای تکژنی توضیح داده شده است. همچنین، به نقش ژنتیک در برخی سرطانها و اهمیت آزمایشهای ژنتیکی برای تشخیص و پیشگیری اشاره شده است. در مجموع، کتاب تلاش کرده است تا با ارائهٔ مثالهای بالینی، نمودارهای وراثت و توضیحات ساده، مخاطب را با دنیای پیچیدهٔ بیماریهای ژنتیکی آشنا کند و اهمیت تشخیص زودهنگام و مشاورهٔ ژنتیک را برجسته سازد.
چرا باید کتاب بیماری های ژنتیک به زبان ساده (جلد اول) را بخوانیم؟
مطالعهٔ این کتاب فرصتی است برای آشنایی با مفاهیم پایه و کاربردی ژنتیک و بیماریهای ژنتیکی، بدون نیاز به پیشزمینهٔ تخصصی. «بیماریهای ژنتیک به زبان ساده (جلد اول)» با زبانی روشن و مثالهای ملموس، به مخاطب کمک میکند تا درک بهتری از نحوهٔ انتقال بیماریها، اهمیت آزمایشهای ژنتیکی و نقش ژنتیک در سلامت فردی و خانوادگی پیدا کند. این کتاب نهتنها برای دانشجویان و علاقهمندان به علوم زیستی و پزشکی مفید است، بلکه برای خانوادههایی که با بیماریهای ژنتیکی مواجهاند یا دغدغهٔ پیشگیری دارند، اطلاعات ارزشمندی ارائه میدهد.
این کتاب برای دانشجویان رشتههای زیستشناسی، پزشکی، پرستاری و علوم آزمایشگاهی، همچنین علاقهمندان به ژنتیک و خانوادههایی که با بیماریهای ژنتیکی روبهرو هستند یا قصد آگاهی بیشتر در این زمینه دارند، مناسب است. همچنین برای افرادی که به دنبال درک بهتر از نحوهٔ انتقال بیماریهای ارثی و اهمیت مشاورهٔ ژنتیک هستند، توصیه میشود.
بخشی از کتاب بیماری های ژنتیک به زبان ساده (جلد اول)
«آیا تا به حال کسی به شما گفته است که خصوصیات بدنی، فیزیکی، شخصیتی و یا استعدادهای شما ژنتیکی و مربوط به ژنهای شماست؟ خصوصیاتی که شاید شما و دیگر اعضای خانوادهتان در آنها مشترک هستید. ما میدانیم که ژنها نقش بسیار مهمی در ظاهر و رفتار ما و حتی در چگونگی ایجاد بیماریهای ما بازی میکنند. ژنتیک شاخهای از علم زیستشناسی است که به مطالعه ژنها و وراثت آنها میپردازد؛ یعنی چگونگی انتقال و به ارث رسیدن ژنها بین دودمانهای موجودات زنده. اکنون دانشمندان در تلاشند که با استفاده از علم ژنتیک به بهبود شرایط زندگی و در نهایت به درمان بیماریها دست یابند. ژنها واحدهای پایه و اصلی وراثتی موجودات زندهاند. ژنها از مولکولهای دیانای تشکیل شدهاند و بخشی از یک ساختار بزرگتر به نام کروموزوماند. کروموزومها ساختارهای کوچکی در سلولاند که از دیانای و تعدادی پروتئین تشکیل شدهاند. ژنها به عنوان قسمتی از این مولکول دیانای، اطلاعاتی را حمل میکنند که یک موجود زنده از والدین خود به ارث برده است. این اطلاعات مانند دستور برای سلولها عمل میکند و به آنها میگوید که چگونه فعالیت کنند.»