کتاب راهبردهای ایجاد نشاط و شادکامی در دانش آموزان
معرفی کتاب راهبردهای ایجاد نشاط و شادکامی در دانش آموزان
کتاب راهبردهای ایجاد نشاط و شادکامی در دانشآموزان نوشتهی فوزیه تنیانفر، بهنام دانشمندنسب و امیرمحمد ملائی پلی، اثری پژوهشی و کاربردی در حوزه روانشناسی و آموزش است که به بررسی ابعاد مختلف شادی و نشاط در محیطهای آموزشی میپردازد. این کتاب با رویکردی علمی و تحلیلی، به موضوع نشاط و شادکامی در میان دانشآموزان مینگرد و تلاش میکند راهکارهایی برای افزایش کیفیت زندگی تحصیلی و روانی آنان ارائه دهد. انتشارات رشد فرهنگ آن را منتشر کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب راهبردهای ایجاد نشاط و شادکامی در دانش آموزان
راهبردهای ایجاد نشاط و شادکامی در دانشآموزان اثری است که با تمرکز بر اهمیت شادی و نشاط در زندگی دانشآموزان، به بررسی عوامل مؤثر بر شادکامی در مدارس میپردازد. نویسندگان با بهرهگیری از منابع علمی و پژوهشهای روز، مفاهیم شادی، نشاط و بهزیستی روانی را از منظر روانشناسی، جامعهشناسی و حتی آموزههای دینی تحلیل کردهاند. ساختار کتاب به گونهای است که ابتدا به تعریف و تبیین مفاهیم پایهای شادی و نشاط میپردازد و سپس به عوامل فردی، اجتماعی، فرهنگی و سازمانی مؤثر بر شادکامی دانشآموزان اشاره میکند. در ادامه، راهکارهای عملی برای بهبود فضای آموزشی، افزایش مشارکت دانشآموزان، نقش معلمان و والدین، و تأثیر محیط فیزیکی مدرسه بر روحیه دانشآموزان مطرح شده است. کتاب با ارائه مثالها و پژوهشهای متعدد، تصویری جامع از وضعیت نشاط در مدارس ایران و راههای ارتقای آن ارائه میدهد. نویسندگان تلاش کردهاند با نگاهی چندبعدی، هم به نظریههای کلاسیک و هم به یافتههای جدید توجه کنند و راهبردهایی متناسب با شرایط بومی مدارس پیشنهاد دهند.
خلاصه کتاب راهبردهای ایجاد نشاط و شادکامی در دانش آموزان
راهبردهای ایجاد نشاط و شادکامی در دانشآموزان با مقدمهای درباره اهمیت شادی در زندگی انسان آغاز میشود و تأکید دارد که شادی و غم دو روی یک سکهاند و هر دو برای رشد و تکامل انسان ضروریاند، اما ایجاد شادی نیازمند تلاش و برنامهریزی است. کتاب با تعریف علمی نشاط و شادکامی، آن را حالتی پایدار از رضایت و عاطفه مثبت میداند که نهتنها به تعداد لذتهای زندگی بلکه به کیفیت تجربههای فرد بستگی دارد. در بخشهای ابتدایی، نویسندگان به بررسی ارتباط نشاط با سن، جنسیت، درآمد و ایمان میپردازند و نشان میدهند که نشاط پدیدهای همگانی است و به عوامل متعددی وابسته است. نقش عزت نفس، کودک درون، و طرز تفکر مثبت در افزایش نشاط مورد توجه قرار گرفته و تأکید شده که شادی واقعی از تعادل میان احساسات مثبت و منفی و واقعبینی نسبت به زندگی حاصل میشود. کتاب سپس به جایگاه شادی در هیجانهای انسانی و اهمیت آن در سلامت روانی و اجتماعی میپردازد. عوامل مؤثر بر شادابسازی مدارس به تفصیل بررسی شدهاند: از محیط فیزیکی مدرسه (رنگ، نور، چیدمان کلاس، فضای سبز) تا روشهای تدریس فعال، استفاده از فناوری، موسیقی، فعالیتهای گروهی و نقش کتابخانه و امکانات ورزشی. همچنین به اهمیت روابط مثبت میان معلمان و دانشآموزان، مشارکت در تصمیمگیری، تشویق و ایجاد فضای عاطفی سالم اشاره شده است. در بخشهای پایانی، کتاب به نقش شادی در روابط اجتماعی، سازگاری دانشآموزان، و تأثیر آن بر موفقیت تحصیلی میپردازد. همچنین، اهمیت نشاط اجتماعی و پیوند آن با نشاط فردی، نقش خانواده و جامعه، و ضرورت برنامهریزی برای شادی پایدار در مدارس و جامعه مورد بحث قرار گرفته است. نویسندگان با ارائه راهبردهای متنوع، بر اهمیت توجه به ابعاد مختلف شادی در آموزش و پرورش تأکید کردهاند.
چرا باید کتاب راهبردهای ایجاد نشاط و شادکامی در دانش آموزان را بخوانیم؟
این کتاب با رویکردی علمی و کاربردی، به یکی از دغدغههای مهم نظام آموزشی یعنی افزایش نشاط و شادکامی در مدارس میپردازد. ویژگی شاخص آن، پرداختن به موضوع از زوایای مختلف روانشناختی، اجتماعی و فرهنگی است و راهکارهایی متناسب با شرایط مدارس ایران ارائه میدهد. خواننده با مطالعه این اثر، با عوامل مؤثر بر شادی دانشآموزان، نقش محیط و روابط انسانی، و اهمیت نشاط در موفقیت تحصیلی و سلامت روانی آشنا میشود. همچنین، کتاب با مثالها و پژوهشهای متعدد، امکان بهرهگیری عملی از مطالب را برای معلمان، مدیران و والدین فراهم میکند.
خواندن این کتاب به معلمان، مدیران مدارس، مشاوران آموزشی، والدین و دانشجویان رشتههای علوم تربیتی و روانشناسی پیشنهاد میشود. همچنین برای کسانی که دغدغه بهبود سلامت روانی و افزایش کیفیت زندگی دانشآموزان را دارند، مناسب است.
بخشی از کتاب راهبردهای ایجاد نشاط و شادکامی در دانش آموزان
«زندگی موهبتی است که به ما ارزانی شده است و تا وقتی امید هست زندگی هست. ما قدرت آن را داریم که نومیدی را به امید و شکست را به پیروزی و اشک را به خنده مبدل سازیم به شرطی که به زندگی و شگفتیهای آن، به لذتها، ناامیدیها، تلاشها، رنجها و دردها (بله) بگوییم. اگر بکوشیم کلماتی از قبیل "بله، امکان دارد، همیشه، امیدوارم و میتوانم" را در فرهنگ لغات خود و اعضای خانواده وارد کنیم آنگاه شاهد تجلی شادیها خواهیم بود. ما قدرت آن را داریم که همه پدیدههای شادیبخش زندگی را در اختیار داشته باشیم و آنها را برای خود خلق نماییم، فقط کافی است تصمیم به تغییر بگیریم. اگر تصمیم بگیریم از امروز هر لحظه با عشق و غوطهور در عشق زندگی کنیم، معنی و مفهوم حیات و شاد زیستن را بهتر درک خواهیم کرد و از آن لذت خواهیم برد.»