کتاب فرمانروای سایه
معرفی کتاب فرمانروای سایه
کتاب الکترونیکی «فرمانروای سایه» نوشتهٔ عبدالله البرغوثی و با ترجمهٔ سیدرضا امامی، توسط نشر کتابستان معرفت منتشر شده است. این اثر به زندگی و مبارزات یکی از چهرههای شاخص مقاومت فلسطین میپردازد؛ کسی که به ۶۷ بار حبس ابد و ۵۲۰۰ سال زندان محکوم شده است. روایت کتاب، زندگینامهای است که در قالب نامهنگاری با دختر نویسنده، تالا، شکل گرفته و به فراز و نشیبهای زندگی، مبارزه و اسارت عبدالله البرغوثی میپردازد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب فرمانروای سایه
«فرمانروای سایه» اثری در قالب ناداستان و زندگینامه است که عبدالله البرغوثی، یکی از چهرههای برجستهٔ مقاومت فلسطین، آن را در زندان و در پاسخ به پرسشهای دخترش تالا نوشته است. کتاب ساختاری روایی دارد و با محوریت نامهنگاری، خاطرات و تأملات نویسنده را از دوران کودکی تا اسارت بازگو میکند. این روایت، نهتنها به زندگی شخصی البرغوثی، بلکه به تاریخ معاصر فلسطین، تجربهٔ آوارگی، مبارزه، و شرایط دشوار اسارت در زندانهای رژیم اشغالگر میپردازد. اثر حاضر، تصویری از یک مبارز فلسطینی را ارائه میدهد که در دل حوادث سیاسی و اجتماعی منطقه، هویت و آرمان خود را جستوجو میکند. کتاب با زبانی صریح و بیپرده، دغدغههای فردی و جمعی نویسنده را در بستر تحولات فلسطین و مقاومت علیه اشغالگری به تصویر کشیده است. روایت عبدالله البرغوثی، علاوهبر بازتاب زندگی شخصی، به نوعی سند تاریخی از وضعیت فلسطین و مقاومت در دهههای اخیر نیز تبدیل شده است.
خلاصه کتاب فرمانروای سایه
کتاب «فرمانروای سایه» با نامهای از دختر نویسنده، تالا، آغاز میشود که در آن از پدرش دربارهٔ هویت، گذشته و چرایی مبارزهاش میپرسد. عبدالله البرغوثی در پاسخ به این پرسشها، زندگی خود را از کودکی در کویت و تجربهٔ آوارگی آغاز میکند و به تدریج به روایت نوجوانی، تحصیل در رشتهٔ مهندسی، مهاجرت به کرهٔ جنوبی و آشنایی با فنون فنی و رزمی میپردازد. او از علاقهاش به الکترونیک و مکانیک و چگونگی ورودش به دنیای هک و ساخت بمبهای دستساز سخن میگوید و این مهارتها را در مسیر مبارزه با اشغالگران به کار میگیرد. در ادامه، البرغوثی به بازگشت به فلسطین، ازدواج، تولد فرزندش و تلاش برای ساختن زندگیای آرام اشاره میکند؛ اما با آغاز انتفاضهٔ دوم و تشدید سرکوبها، دوباره به مسیر مبارزه بازمیگردد. او از تجربههایش در زندان، بازجوییها، شکنجهها و مقاومت در برابر فشارهای روانی و جسمی روایت میکند. کتاب، علاوهبر شرح زندگی شخصی، به وضعیت اجتماعی و سیاسی فلسطین، فساد تشکیلات خودگردان و نقش نیروهای مقاومت میپردازد. البرغوثی در خلال روایت، به دغدغههای هویتی، دینی و اخلاقی خود اشاره میکند و تلاش دارد معنای مبارزه و ایستادگی را برای دخترش و نسل آینده تبیین کند. این اثر، تصویری از زندگی یک مبارز فلسطینی است که میان عشق به خانواده و آرمان آزادی سرزمینش، انتخابی دشوار و پرهزینه را تجربه میکند.
چرا باید کتاب فرمانروای سایه را بخوانیم؟
این کتاب با روایتی شخصی و بیواسطه، تجربهٔ زیستهٔ یک مبارز فلسطینی را از زبان خودش بازگو میکند. «فرمانروای سایه» نهتنها به زندگی فردی عبدالله البرغوثی، بلکه به تاریخ معاصر فلسطین، مفهوم مقاومت و تأثیرات آن بر خانواده و جامعه میپردازد. خواندن این اثر، فرصتی برای آشنایی با ابعاد انسانی و اجتماعی مبارزه، پیچیدگیهای هویت و انتخابهای دشوار در شرایط اشغال و اسارت فراهم میکند. همچنین، کتاب به مخاطب امکان میدهد با نگاهی از درون، واقعیتهای زندگی در سایهٔ جنگ و مقاومت را لمس کند و با دغدغههای یک نسل از فلسطینیان آشنا شود.
مطالعهٔ این کتاب برای علاقهمندان به تاریخ معاصر فلسطین، مسائل خاورمیانه، مقاومت و جنبشهای آزادیبخش، و همچنین کسانی که به روایتهای زندگینامهای و تجربههای زیسته در شرایط دشوار علاقه دارند، مناسب است. «فرمانروای سایه» میتواند برای پژوهشگران علوم اجتماعی، دانشجویان مطالعات منطقهای و افرادی که دغدغهٔ عدالت و آزادی دارند، الهامبخش باشد.
بخشی از کتاب فرمانروای سایه
«دختر عزیزتر از جانم تالا، عزیزانم اسامه و صفاء، پدرم، مادرم، همسر بزرگوارم، قبل و بعد از نامه شما، نامههای زیادی دریافت کردم که حاوی همین سؤال بودند: «تو کیستی؟» و سؤال دیگری که پیچیدهتر و پرتکرارتر بود: «چرا تو؟» دختر عزیزم، فرشتهٔ نگهبان من، پاسخگویی به این پرسشها فیلسوفی را میطلبد که علل آن را تشریح و تبیین کند تا درک آن برایت راحتتر شود؛ اما من یک آدم معمولی هستم که پاسخ آنها برایم سخت است. بااینحال، داستان خودم و زندگیام را برایت روایت میکنم؛ بلکه تو ای فرشتهٔ نگهبان من، بتوانی به من نیز پاسخ دهی که من کیستم و چرا من؟ عزیزکم، قصهٔ من از جایی دور از فلسطین و انجیر و زیتون شروع شد. در صحرا، در کویت به دنیا آمدم. کویت را دوست داشتم و دارم. سرود ملی آن را حفظم و برای خودم زمزمه میکنم: کویت ای میهنم، شکوهت پابرجا طالع خوشبختی بر پیشانیات مستدام همان سرود ملی که طی سالهای کودکی زمزمه میکردم تا امروز که دیگر کودک نیستم. ناگهانی و بیمقدمه بزرگ شدم؛ آن هنگام که انتفاضهٔ سنگ در فلسطین شعلهور شد؛ وقتی پسرعمویم محمود و عمویم اسماعیل در فلسطین به شهادت رسیدند. در کویت برایشان جشن گرفتیم؛ جشن شهادت!»