کتاب فرمانروای سایه
معرفی کتاب فرمانروای سایه
کتاب فرمانروای سایه نوشتهٔ «عبدالله البرغوثی» و ترجمهٔ «سید رضا امامی» در سال ۱۴۰۳ توسط نشر کتابستان معرفت منتشر شده است. این ناداستان به زندگی و مبارزات یکی از چهرههای شاخص مقاومت فلسطین پرداخته است؛ فردی که به ۶۷ بار حبس ابد و ۵۲۰۰ سال زندان محکوم شده است. این کتاب که خودزندگینامهای در قالب نامهنگاری با دختر نویسنده است، به فرازونشیبهای زندگی، مبارزه و اسارت «عبدالله البرغوثی» میپردازد. نسخهٔ الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب فرمانروای سایه اثر عبدالله البرغوثی
کتاب «فرمانروای سایه» ناداستانی در قالب خودزندگینامه است که «عبدالله البرغوثی»، از چهرههای برجستهٔ مقاومت فلسطین آن را در زندان و در پاسخ به پرسشهای دخترش (تالا) نوشته است. کتاب حاضر با شکل نامهنگاری، خاطرات و تأملات نویسنده را از دوران کودکی تا اسارت بازگو کرده است. این ناداستان، نهتنها به زندگی شخصی نویسنده، بلکه به تاریخ معاصر فلسطین، تجربهٔ آوارگی، مبارزه و شرایط دشوار اسارت در زندانهای اسرائیل پرداخته است. اثر حاضر تصویری از یک مبارز فلسطینی را ارائه میدهد که در دل حوادث سیاسی و اجتماعی منطقه، هویت و آرمان خود را جستوجو میکند. کتاب با زبانی صریح و بیپرده، دغدغههای فردی و جمعی نویسنده را در بستر تحولات فلسطین و مقاومت علیه اسرائیل به تصویر کشیده است. روایت «عبدالله البرغوثی» علاوهبر بازتاب زندگی شخصی، بهنوعی سند تاریخی از وضعیت فلسطین و مقاومت نیز تبدیل شده است. «ماجرای اسیری فلسطینی که به ۶۷ بار حبس ابد و ۵۲۰۰ سال زندان محکوم شده است» عنوان فرعی کتاب حاضر است.
خلاصه کتاب فرمانروای سایه
کتاب با نامهای از دختر نویسنده، «تالا» آغاز میشود که در آن از پدرش دربارهٔ هویت، گذشته و چرایی مبارزهاش میپرسد. «عبدالله البرغوثی» در پاسخ به این پرسشها، روایتکردن زندگی خود را از کودکی در کویت و تجربهٔ آوارگی آغاز میکند و بهتدریج به نوجوانی، تحصیل در رشتهٔ مهندسی، مهاجرت به کرهٔ جنوبی و آشنایی با فنون فنی و رزمی میپردازد. او از علاقهاش به الکترونیک و مکانیک و چگونگی ورودش به دنیای هک و ساخت بمبهای دستساز سخن میگوید و این مهارتها را در مسیر مبارزه با اسرائیلیها به کار میگیرد. نویسنده به بازگشت به فلسطین، ازدواج، تولد فرزندش و تلاش برای ساختن زندگی آرام اشاره میکند. او با آغاز انتفاضهٔ دوم و تشدید سرکوبها به مسیر مبارزه بازمیگردد. او از تجربههایش در زندان، بازجوییها، شکنجهها و مقاومت در برابر فشارهای روانی و جسمی روایت میکند. کتاب علاوهبر شرح زندگی شخصی، به وضعیت اجتماعی و سیاسی فلسطین، فساد تشکیلات خودگردان و نقش نیروهای مقاومت میپردازد. نویسنده در خلال روایت، به دغدغههای هویتی، دینی و اخلاقی خود اشاره میکند و میکوشد معنای مبارزه و ایستادگی را برای دخترش و نسل آینده تبیین کند. این اثر، تصویری از زندگی یک مبارز فلسطینی است که میان عشق به خانواده و آرمان آزادی سرزمینش، انتخابی دشوار و پرهزینه میکند.
چرا باید کتاب فرمانروای سایه را بخوانیم؟
این کتاب با روایتی شخصی و بیواسطه، تجربهٔ زیستهٔ یک مبارز فلسطینی را از زبان خودش بازگو میکند. «فرمانروای سایه» نهتنها به زندگی «عبدالله البرغوثی»، بلکه به تاریخ معاصر فلسطین، مفهوم مقاومت و تأثیرات آن بر خانواده و جامعه میپردازد. خواندن این اثر فرصتی برای آشنایی با ابعاد انسانی و اجتماعی مبارزه، پیچیدگیهای هویت و انتخابهای دشوار در شرایط جنگ و اسارت فراهم میکند؛ همچنین این کتاب به مخاطب امکان میدهد با نگاهی از درون، واقعیتهای زندگی در سایهٔ جنگ و مقاومت را لمس کند و با دغدغههای یک نسل از فلسطینیان آشنا شود.
مطالعهٔ این کتاب برای علاقهمندان به تاریخ معاصر فلسطین، مسائل خاورمیانه، مقاومت و جنبشهای آزادیبخش و همچنین کسانی که به روایتهای خودزندگینامهای و تجربههای زیسته در شرایط دشوار علاقه دارند، مناسب است. «فرمانروای سایه» میتواند برای پژوهشگران علوم اجتماعی، دانشجویان مطالعات منطقهای و افرادی که دغدغهٔ عدالت و آزادی دارند، الهامبخش باشد.
درباره عبدالله البرغوثی
«عبدالله البرغوثی» (Abdullah Ghaleb Barghouti) متولد ۱۹۷۹ میلادی، از فرماندهان برجستهٔ مقاومت فلسطین و یکی از شناختهشدهترین چهرههای حماس، بهدلیل نقش کلیدی در طراحی و اجرای عملیاتهای مبارزاتی که منجر به کشتهشدن ۶۷ اسرائیلی، زخمیشدن بیش از ۵۰۰ نفر و واردآمدن خسارات مالی سنگین به رژیم اسرائیل شد، توسط دادگاه نظامی اسرائیل به ۶۷ حبس ابد و مجموعاً ۵۲۰۰ سال زندان محکوم شد. این طولانیترین حکم زندان در تاریخ این رژیم به شمار میرود [تا تاریخ چاپ این کتاب در سال ۱۴۰۳]. یک افسر اسرائیلیِ مسئول پروندهٔ او اظهار داشته که اگر اسرائیل به هر دلیلی مجبور به ترک منطقه شود، «عبدالله البرغوثی» را با خود خواهد برد. او نویسندهٔ چندین کتاب، از جمله «فرمانروای سایه» است.
بخشی از کتاب فرمانروای سایه
«آن روزها بهخصوص بعد از بازداشت بلال البرغوثی و تعداد نهچندان کمی از عناصر گردانهای عزالدین القسام، چه بهدست دستگاههای امنیتی تشکیلات خودگردان و چه توسط دستگاههای امنیتی صهیونیستی، ارتباطات قوی و مستحکم شد و درعینحال بعضی مشکلات رخ نمود. مشکلات تنها یک دلیل داشت و آن هم این بود که ابوعلی السلوادی میترسید من را از دست بدهد. از بازداشت یا شهادتم خوف داشت و مدام جملهای را در گوش من تکرار میکرد: «ابواسامه البرغوثی، با از دست دادن تو ما هرچقدر هم که تلاش بکنیم امکان پیدا کردن جانشین برای خودت و خبره و مهارتهای نظامی و امنیتیای که داری نداریم.» من هم با خنده جواب میدادم: «فلسطین زایندهست. از من هزاربرابر بهتر به دنیا میآره. نگران نباش.» اما نگرانی ابوعلی السلوادی بهجا بود. آن روزها نیروهای اشغالگر به شهرهای بزرگ یورش میبردند و هیچکدام را بینصیب نگذاشتند.»