کتاب دفتر خاطرات فرانکنشتین
معرفی کتاب دفتر خاطرات فرانکنشتین
کتاب دفتر خاطرات فرانکنشتین نوشتهی پیتر اکروید و با ترجمهی فرزام حبیبی اصفهانی، اثری داستانی است که توسط انتشارات لیوسا منتشر شده است. این رمان با الهام از فضای کلاسیک و شخصیتهای ادبیات گوتیک، روایتی تازه و متفاوت از ماجرای فرانکنشتین را ارائه میدهد. اکروید که به بازآفرینی آثار و شخصیتهای ادبی گذشته شهرت دارد، در این کتاب با نگاهی پستمدرن و تلفیقی از واقعیت و خیال، دفتر خاطرات شخصیت اصلی را به رشته تحریر درآورده است. روایت داستان در بستری تاریخی و اجتماعی شکل میگیرد و با پرداختن به دغدغههای فلسفی، علمی و اخلاقی، مرز میان علم و انسانیت را به چالش میکشد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب دفتر خاطرات فرانکنشتین
دفتر خاطرات فرانکنشتین اثری است که پیتر اکروید با الهام از رمان مشهور مری شلی، اما با روایتی نو و زاویهای متفاوت، آن را خلق کرده است. اکروید در این کتاب، خاطرات ویکتور فرانکنشتین را بهصورت اولشخص و با نگاهی عمیق به درونیات و دغدغههای او روایت میکند. فضای داستان در اروپا و بهویژه انگلستان و سوئیس قرن نوزدهم میگذرد و شخصیتها علاوهبر ویکتور، شامل دوستان، استادان و چهرههای ادبی و علمی آن دوران هستند. ساختار کتاب به شکل دفتر خاطرات و یادداشتهای روزانه است که در آن، وقایع زندگی، تحصیل، دوستیها، آزمایشهای علمی و کشمکشهای اخلاقی و فلسفی ویکتور به تصویر کشیده شده است. اکروید با بهرهگیری از زبان و سبک خاص خود، مرز میان واقعیت و خیال را محو کرده و با ارجاع به شخصیتها و آثار ادبی و علمی، فضایی چندلایه و پررمزوراز خلق کرده است. دغدغههای اجتماعی، فقر، نابرابری، نقش علم و اخلاق، و همچنین جایگاه زن در جامعه از جمله موضوعاتی هستند که در بستر داستان به آنها پرداخته شده است.
خلاصه داستان دفتر خاطرات فرانکنشتین
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند! داستان دفتر خاطرات فرانکنشتین با روایت زندگی ویکتور فرانکنشتین در منطقهی آلپاین سوئیس آغاز میشود؛ جایی که طبیعت باشکوه و محیط خانوادگی، شخصیت بلندپرواز و جستوجوگر او را شکل میدهد. ویکتور از همان کودکی شیفتهی کشف اسرار طبیعت و علم است و پس از تحصیل در ژنو، راهی دانشگاه اینگولشتات و سپس آکسفورد میشود. در آکسفورد با بیش (شلی) و دانیل وستبروک آشنا میشود؛ دوستیهایی که او را وارد حلقهای از بحثهای فلسفی، علمی و اجتماعی میکند. بیش شخصیتی پرشور و آرمانگراست که به آزادی، علم و تغییرات اجتماعی علاقهمند است و وستبروک نمایندهی طبقهی فرودست و دغدغههای اجتماعی است. ویکتور در لندن با فضای متفاوتی روبهرو میشود؛ شهری پر از تضاد، فقر و نابرابری. او در جلسات آزادیخواهان شرکت میکند و با چالشهای اخلاقی و اجتماعی روبهرو میشود. دغدغهی اصلی ویکتور، کشف سرچشمههای حیات و امکان خلق موجود زنده با نیروی برق است؛ موضوعی که در جلسات علمی و آزمایشهای عملی دنبال میشود. در این میان، داستان هریت، خواهر وستبروک، که قربانی فقر و بیعدالتی است، به روایت اضافه میشود و تلاش بیش برای نجات او از کار طاقتفرسا و فراهمکردن امکان تحصیل، بعد انسانی و اجتماعی داستان را پررنگتر میکند. در ادامه، ویکتور با تجربههای عمیقتری از علم، اخلاق، دوستی و مسئولیت روبهرو میشود. آزمایشهای علمی، بحثهای فلسفی دربارهی مرز میان جسم و روح، و مواجهه با واقعیتهای تلخ جامعه، او را به سوی تصمیمهایی سوق میدهد که پیامدهای سنگینی دارند. روایت با حضور در تئاتر، جلسات علمی و مواجهه با شخصیتهای مختلف، لایههای تازهای از دغدغههای انسانی و فلسفی را آشکار میکند، بیآنکه پایان داستان لو برود.
چرا باید کتاب دفتر خاطرات فرانکنشتین را بخوانیم؟
دفتر خاطرات فرانکنشتین اثری است که با تلفیق عناصر داستانی، فلسفی و اجتماعی، تجربهای متفاوت از خواندن یک رمان کلاسیک را رقم میزند. این کتاب نهتنها به بازآفرینی داستان فرانکنشتین میپردازد، بلکه با نگاهی تازه، دغدغههای انسان مدرن درباره علم، اخلاق، هویت و مسئولیت را مطرح میکند. زبان و ساختار دفتر خاطرات، امکان همذاتپنداری با شخصیتها را فراهم کرده و فضای تاریخی و اجتماعی قرن نوزدهم را با جزئیات ملموس به تصویر کشیده است. پرداختن به موضوعاتی مانند فقر، نابرابری، نقش زنان، و چالشهای اخلاقی علم، این اثر را به گزینهای مناسب برای علاقهمندان به رمانهای چندلایه و اندیشهمحور تبدیل کرده است. همچنین، حضور شخصیتهای ادبی و علمی واقعی در کنار شخصیتهای داستانی، به غنای روایت افزوده و خواننده را به تأمل درباره مرز میان واقعیت و خیال دعوت میکند.
خواندن این کتاب به علاقهمندان رمانهای تاریخی، دوستداران ادبیات گوتیک و پستمدرن، کسانی که دغدغههای فلسفی و اخلاقی دارند، و همچنین افرادی که به موضوعات اجتماعی مانند فقر، نابرابری و جایگاه زنان توجه دارند، پیشنهاد میشود. همچنین برای کسانی که به بازخوانی آثار کلاسیک با رویکردی نو علاقهمندند، این اثر جذاب خواهد بود.
بخشی از کتاب دفتر خاطرات فرانکنشتین
«درههای تنگ و پرتگاهها، آبشارهای پرآب و سیلابهای خروشان، همواره سبب میشد پاک زندگی کنم. نیروی طبیعت، مرا جذب میکرد یا شاید هم به نوعی در پناه خود نگه میداشت. غرش رعدآسای تودهی یخ و متعاقب آن، سقوط بهمن، بلندتر از هر صدایی بود که به فکر آدمی خطور میکند و هیچچیز به اندازهی غرش باد در لابهلای صخرهها مرا به هیجان نمیآورد. آنگاه که باد، هوا را از هر غباری پاک میکند و در دل جنگلهای کاج و بلوط میپیچد، این نوای زیبا، زیباتر از هر نوایی است که با سازهای بشری نواخته میشود. به نظر میآید که ابرهای زادگاه من، آسمان آنجا را پاتوق کردهاند. همیشه دلم میخواست بتوانم ابرها را لمس کنم. در چنین لحظاتی طبیعت انفرادی، از من دور میشد. احساس میکردم در دنیای اطراف حل میشوم یا اینکه دنیا در وجودم حل میشود. مانند طفلی در رحم مادر، هیچ تفاوت و امتیازی را نمیشناختم و تفاوت برایم بیمعنا بود. این شرایطی است که شاعران سعی در آفرینش آن دارند و در آنوقت همه مظاهر دنیا بدل به شکوفهای روی درخت میشود. در آن روزها محو زیبایی شعر طبیعت شده بودم.»