کتاب زن در برابر زن
معرفی کتاب زن در برابر زن
کتاب الکترونیکی «زن در برابر زن (ناگفتههایی در روابط زنان)» نوشتهٔ فیلیس چسلر و با ترجمهٔ فریده همتی و ساغر عقیلی، اثری در حوزهٔ روانشناسی و مطالعات زنان است که توسط انتشارات لیوسا منتشر شده است. این کتاب به بررسی ابعاد کمتر گفتهشدهٔ روابط میان زنان میپردازد و با تکیه بر پژوهشهای گسترده و مصاحبههای متعدد، به رفتارهای پنهان و آشکار زنان نسبت به یکدیگر مینگرد. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب زن در برابر زن
«زن در برابر زن» اثری است که در آن فیلیس چسلر، استاد روانشناسی و مطالعات زنان، به موضوعی میپردازد که اغلب در سایه مانده است: رفتارهای خصمانه، رقابتی و گاه آسیبزنندهٔ زنان نسبت به یکدیگر. این کتاب حاصل بیش از بیست سال تحقیق، مصاحبه با صدها زن از فرهنگها و طبقات مختلف و بررسی منابع متعدد است. چسلر با نگاهی انتقادی و بیپرده، به بررسی ریشههای روانشناختی و اجتماعی این رفتارها میپردازد و تلاش میکند تصویری واقعگرایانه از روابط زنان ارائه دهد؛ تصویری که هم نقاط قوت و هم نقاط آسیبپذیر این روابط را نشان میدهد. کتاب در دورهای نوشته شده که جنبشهای برابریطلبانه زنان در اوج بودند و بسیاری از فعالان این حوزه، طرح چنین موضوعاتی را تابو میدانستند. با این حال، نویسنده با اتکا به دادههای پژوهشی و روایتهای شخصی، سکوت دربارهٔ این بخش از واقعیت را میشکند و به مخاطب نشان میدهد که زنان نیز، مانند مردان، میتوانند همدست، رقیب، حامی یا حتی آسیبرسان یکدیگر باشند.
خلاصه کتاب زن در برابر زن
پیام اصلی کتاب «زن در برابر زن» این است که روابط میان زنان، برخلاف تصور رایج، همواره سرشار از همدلی و حمایت نیست و در بسیاری از موارد، رقابت، حسادت، پرخاشگری و حتی رفتارهای آسیبزننده در آن دیده میشود. چسلر با بررسی نمونههای تاریخی، مردمشناختی و روانشناختی، نشان میدهد که زنان در جوامع مختلف و در موقعیتهای گوناگون، هم میتوانند به یکدیگر پناه و تکیهگاه باشند و هم منشأ رنج و طرد. او به رفتارهایی مانند غیبت، شایعهپراکنی، طرد اجتماعی، حسادت و رقابت در محیطهای خانوادگی، کاری و اجتماعی میپردازد و ریشههای این رفتارها را در ساختارهای فرهنگی، اجتماعی و حتی زیستی جستوجو میکند. کتاب تأکید میکند که پذیرش وجود این رفتارها، اولین گام برای تغییر و بهبود روابط زنان است و راهکارهایی برای مواجههٔ سالمتر با این واقعیتها ارائه میدهد. چسلر همچنین به نقش انتظارات اجتماعی، کلیشههای جنسیتی و فشارهای فرهنگی در شکلگیری این رفتارها اشاره میکند و از زنان دعوت میکند تا با پذیرش واقعیت و گفتگو، مسیر همدلی و همکاری را هموارتر کنند.
چرا باید کتاب زن در برابر زن را خواند؟
این کتاب با رویکردی پژوهشمحور و صادقانه، به یکی از موضوعات کمتر مطرحشده در حوزهٔ روابط انسانی میپردازد و مخاطب را با لایههای پنهان و پیچیدهٔ روابط زنان آشنا میکند. مطالعهٔ آن میتواند به درک بهتر ریشههای تعارض، رقابت و حتی همدلی میان زنان کمک کند و فرصتی برای بازنگری در انتظارات و باورهای رایج دربارهٔ جنسیت و روابط همجنس فراهم آورد. همچنین، کتاب راهکارهایی برای بهبود کیفیت روابط زنانه و عبور از چرخههای آسیبزننده ارائه میدهد.
خواندن کتاب زن در برابر زن را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای علاقهمندان به روانشناسی اجتماعی، مطالعات زنان، فعالان حوزهٔ برابری جنسیتی و هر کسی که دغدغهٔ شناخت عمیقتر روابط انسانی و بهویژه روابط میان زنان را دارد، مناسب است. همچنین برای کسانی که در محیطهای زنانه با چالشهایی مانند رقابت، حسادت یا طرد اجتماعی مواجهاند، میتواند راهگشا باشد.
فهرست کتاب زن در برابر زن
- مقدمه: نویسنده در این بخش به دلایل نگارش کتاب و واکنشهای مختلف به موضوع آن میپردازد و اهمیت پرداختن به رفتارهای پنهان زنان با یکدیگر را شرح میدهد. - فصل اول: بررسی رفتارهای پرخاشگرانه و رقابتی میان زنان در گونههای جانوری و جوامع انسانی، با تکیه بر مطالعات مردمشناسی و زیستشناسی. - فصل دوم: تحلیل پرخاشگری غیرمستقیم در میان دختران و نوجوانان، نقش گروههای دوستی و تاثیر طرد اجتماعی. - فصل سوم: بررسی جنسیتگرایی و تعصبات درونیشده در زنان، نقش غیبت و شایعهپراکنی و تاثیر آن بر روابط زنانه. - فصل چهارم: روابط زنان در محیط کار، رقابت، حمایت و چالشهای همکاری در فضای حرفهای. - فصل پنجم: مرور دیدگاههای روانتحلیلی و اجتماعی دربارهٔ رفتارهای گروهی زنان و ارائهٔ راهکارهایی برای بهبود روابط و کاهش رفتارهای آسیبزننده. در پایان، نویسنده پیشنهادهایی برای تغییر نگرش و رفتار زنان نسبت به یکدیگر مطرح میکند.
بخشی از کتاب زن در برابر زن
«متواضعانه بپذیرید که تغییر، یک فرایند است. ما ابتدا باید بپذیریم که تغییر، یک فرایند است؛ کاری که با عجله امکانپذیر نمیشود. ما برای تبدیل کردن حسادت و دنبالهروی به شکیبایی و انسانگرایی، و انجام دادن کارهای خوب، نه خصمانه در جهان، باقی عمر خود را در اختیار داریم. اعتراف کنید، منکر واقعیت نشوید. دوم، ما باید به برخی از واقعیتهای دردناک اعتراف کنیم. هر زنی باید بپذیرد که زنان بهطور طبیعی، پرخاشگر و رقابتجو هستند و زنانی که تحت ستم بودهاند نیز، دچار خشمی درونیاند، بهطوری که گرایش دارند خشم خود را متوجه یکدیگر کنند. این اعتراف ممکن است به هر زن کمک کند در مورد انتظارات خود از سایر زنان، واقعبینتر باشد و از محدودیتهای خود نیز آگاه شود. قوی شوید. همهٔ زنان باید توانمندی خویش را افزایش دهند و ویژگیهای کاملاً منحصربهفرد خود را درک کند. هیچ کس نمیتواند «خوبی» های شما را از دست شما بگیرد. به آرمان خود ببالید؛ آرمان زنان دیگر را نیز محترم بدارید. از زنان قدرتمندی که با شما فرق دارند، حمایت کنید؛ قرار نیست فقط از زنان ضعیفی حمایت کنید که در تمام موارد با شما همعقیدهاند و بنابراین تهدیدی برایتان محسوب نمیشوند.»