کتاب چهل مثل
معرفی کتاب چهل مثل
معرفی کتاب چهل مثل
کتاب الکترونیکی «چهل مثل: مجموعههٔی از پرکاربردترین ضربالمثلهای زبان شیرین پارسی» (ازسری ضربالمثلهای رایج ایران زمین به ضمیمهٔ قصههای شیرین و پندآموز فارسی و علت پیدایش این ضربالمثلهای پارسی) پژوهشی از «ابراهیم مکوندی» است که توسط انتشارات حسن رسولی منتشر شده. این کتاب با گردآوری و شرح داستانها و ریشههای ضربالمثلهای رایج فارسی، به بررسی فرهنگ عامه و ادبیات شفاهی ایران میپردازد. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب چهل مثل
این کتاب مجموعهای از ضربالمثلهای پرکاربرد فارسی را همراه با قصهها و حکایتهای پندآموز گردآوری کرده است. نویسنده در مقدمه به اهمیت ضربالمثلها در فرهنگ و ادبیات ایران اشاره میکند و توضیح میدهد که این زبانزدها چگونه از نسلی به نسل دیگر منتقل شدهاند و چه نقشی در انتقال تجربه و حکمت پیشینیان داشتهاند. کتاب به بررسی ریشههای تاریخی و ادبی ضربالمثلها میپردازد و نشان میدهد که بسیاری از آنها برگرفته از آثار بزرگان ادب فارسی مانند «سعدی»، «فردوسی» و دیگر شاعران و نویسندگان است. همچنین به اشتراکات ضربالمثلها در فرهنگهای مختلف اشاره میشود و تفاوتهای منطقهای و گویشی آنها نیز مورد توجه قرار گرفته است. این اثر در قالب روایتهای داستانی، هر ضربالمثل را با قصهای همراه میکند تا مخاطب با زمینهٔ پیدایش و کاربرد آن آشنا شود. کتاب در سالهای اخیر تألیف شده و تلاش دارد با زبانی قابل فهم برای همهٔ گروههای سنی، گنجینهای از حکمت عامیانه را ارائه دهد.
خلاصه کتاب چهل مثل
این کتاب با انتخاب چهل ضربالمثل رایج فارسی، هر یک را در قالب داستانی روایت میکند و سپس به شرح کاربرد و معنای آن میپردازد. برای مثال، ضربالمثل «خرش از پل گذشت» با داستان پیرمردی روایت میشود که به امید پاداش، همهٔ دارایی خود را برای کمک به دزدی خرج میکند و در نهایت فریب میخورد. یا ضربالمثل «با همه بله، با ما هم بله؟» از ماجرای بازرگانی ورشکسته میگوید که با تکرار یک پاسخ، از زیر بار بدهیها شانه خالی میکند. هر حکایت، علاوه بر سرگرمکردن، نکتهای اخلاقی یا اجتماعی را بازگو میکند و نشان میدهد که چگونه این ضربالمثلها در زندگی روزمره مردم ایران به کار میروند. کتاب به ریشههای تاریخی برخی ضربالمثلها نیز اشاره دارد و گاه تفاوتهای معنایی یا نگارشی آنها را در مناطق مختلف ایران بررسی میکند. در مجموع، این اثر تلاش میکند تا با روایت قصههای کوتاه و آموزنده، مخاطب را با دنیای ضربالمثلهای فارسی و حکمت نهفته در آنها آشنا کند.
چرا باید کتاب چهل مثل را خواند؟
این کتاب فرصتی فراهم میکند تا مخاطب با پیشینه و معنای ضربالمثلهای رایج فارسی آشنا شود و از طریق قصههای کوتاه و پندآموز، به لایههای عمیقتر فرهنگ عامه ایران دست پیدا کند. روایت داستانی هر ضربالمثل، فهم و بهخاطرسپاری آن را آسانتر میکند و مخاطب میتواند کاربرد این زبانزدها را در موقعیتهای مختلف زندگی بهتر درک کند. همچنین، کتاب به ریشههای ادبی و تاریخی ضربالمثلها میپردازد و تفاوتهای منطقهای و گویشی آنها را نیز نشان میدهد.
خواندن کتاب چهل مثل را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای علاقهمندان به فرهنگ و ادبیات عامه، دانشآموزان، معلمان، پژوهشگران حوزه زبان و ادبیات فارسی و هر کسی که دوست دارد با ضربالمثلهای فارسی و داستانهای پشت آنها آشنا شود، مناسب است. همچنین برای کسانی که به دنبال مثالها و حکایتهای آموزنده برای استفاده در گفتگوها یا آموزش هستند، مفید خواهد بود.
فهرست کتاب چهل مثل
- مقدمه: دربارهٔ اهمیت ضربالمثلها در فرهنگ و ادبیات فارسی و نقش آنها در انتقال تجربه و حکمت.- ضربالمثل اول: «خرش از پل گذشت» – داستان پیرمرد و دزد و شرح کاربرد این ضربالمثل در موقعیتهای ناسپاسی.- ضربالمثل دوم: «با همه بله، با ما هم بله؟» – روایت بازرگان ورشکسته و کاربرد آن در مواجهه با ناسپاسی و بیوفایی.- ضربالمثل سوم: «آن قدر شور بود که خان هم فهمید» – حکایت آشپز و خان و اشاره به زیادهروی و افراط.- ضربالمثل چهارم: «قبای سفید، قبای سفید است» – داستان دو برادر و همسرانشان و نقد چشموهمچشمی.- ضربالمثل پنجم: «زورش به خر نمیرسد، پالانش را میزند» – ماجرای عموحسن و الاغش و کنایه به خالیکردن عصبانیت بر بیگناهان.- ضربالمثل ششم: «وقتی همه کدخدا باشند، ده ویران میشود» – روایت شاه و وزیر و اهمیت مدیریت و نظم.- ضربالمثل هفتم: «رحمت به دزد سر گردنه» – داستان دو مسافر و مقایسه انصاف دزد و برخی مسئولان.- ضربالمثل هشتم: «نه خانی آمده، نه خانی رفته» – حکایت مرد روستایی و خربزه و اشاره به بیتغییری اوضاع.- ضربالمثل نهم: «گفتم آدم نمیشوی، نگفتم که شاه نمیشوی» – داستان پدر و پسر و نقد بیاخلاقی در قدرت.- ضربالمثل دهم: «کشک چی؟ پشم چی؟» – روایت گلهدار خسیس و وعدههای بیاساس.- ضربالمثل یازدهم: «تجارت بوق حمام میکنی؟» – حکایت پسر تاجر و بیتجربگی در کار.- ضربالمثل دوازدهم: «نه کور میکند، نه شفا میدهد» – قصهٔ قصاب و حکیم و بیاثر بودن برخی کارها.و به همین ترتیب، سایر ضربالمثلها با داستان و شرح کاربرد آورده شدهاند.
بخشی از کتاب چهل مثل
«دراین مجموعه؛ سعی نمودهام از بین هزاران ضربالمثل رایج در زبان شیرین پارسی که بیشترین تداول را در بین مردم دارد، با ذکر داستان و علت پیدایش این حکایتها، به صورت ساده و شیوا؛ برای درک بهتر تمامی ردههای سنی، معروفترین آنها را انتخاب و نگارش نمایم. البته پیش از این حقیر، اساتید بزرگواری کارهای مشابه این اثر مکتوب نمودهاند. لذا تفاوت نوشتار اینجانب در نحوهٔ نگارش، سادهنویسی، ایجاز و قابل فهم بودنِ آن برای تمامی ردههای سنی از کودکان تا بزرگسالان میباشد که این اثر را نسبت به کارهای جالب توجهی که قبلاً توسط اساتید ارجمندم صورت گرفته، متفاوت و متمایز مینماید. این حکایات و داستانها در جای جای میهن عزیزمان ایران، تداول داشته و دارد و در هر منطقهای از ایران زمین، با عناوین و شیوههای متفاوتی روایت میشده است. لذا معنا و مفهوم این ضربالمثلها و در ادامه شرح داستان و منشأ پیدایش آن، تقریباً در تمامی مناطق ایران زمین، از گذشتههای دور تا کنون یکسان بوده است. البته شاید در برخی موارد، نقاط افتراقی وجود داشته باشد. از جمله؛ تفاوت در زبان، گویش (لهجه)، شرایط مکانی (جغرافیایی) و زمانی و به طور کلی و مهمترین عامل و علت متفاوت بودن این ضربالمثلها و چگونگی شکلگیری داستان آن، وابستگی بسیار زیادی به عنصر و مقولهٔ فرهنگ آن منطقه دارد.»
بسیارعالی بود
عالی و بسیار پرمعنا و تاثیر گذار؛ توصیه می گردد که تمامی اهالی قلم و کتاب این اثر ارزشمند را مطالعه نمایند. و از ضرب المثل ها و داستان های شیرین آن لذت ببرند.