کتاب چای با وینیکات
معرفی کتاب چای با وینیکات
معرفی کتاب چای با وینیکات
کتاب الکترونیکی «چای با وینیکات» (در مجموعه «دیدار با بزرگان») نوشتهٔ برت کار و با ترجمهٔ محمدجواد رحیمیان از سوی نشر راه طلایی منتشر شده است. این کتاب در قالب مصاحبهای تخیلی، به زندگی و اندیشههای دونالد وینیکات، روانپزشک و روانکاو برجستهٔ کودک، میپردازد و با روایتی گفتوگومحور، جنبههای شخصی و حرفهای او را واکاوی میکند. «چای با وینیکات» برای علاقهمندان به روانکاوی و تاریخ روانشناسی اثری خواندنی است. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب چای با وینیکات
این کتاب با رویکردی خلاقانه، مصاحبهای خیالی را با «دونالد وودز وینیکات» ترتیب داده است؛ روانکاوی که تأثیر زیادی بر روانشناسی کودک و نظریههای دلبستگی داشته است. نویسنده، «برت کار»، با سابقهای طولانی در حوزهٔ بهداشت روان و همکاری با مراکز معتبر، تلاش کرده تا با زندهکردن شخصیت وینیکات، خواننده را به سفری در زندگی، خاطرات، و اندیشههای او ببرد. کتاب در قالب گفتوگویی صمیمی و غیررسمی، وینیکات را به دفتر مشاورهاش در لندن بازمیگرداند و از کودکی، تحصیلات، تجربههای بالینی و حتی روزهای پایانی عمرش سخن میگوید. علاوه بر وینیکات، در بخشهایی از کتاب به دیگر چهرههای مهم روانکاوی مانند فروید، بالبی و کلاین نیز پرداخته میشود و هر یک در فضایی تخیلی به بیان دیدگاهها و خاطرات خود میپردازند. این اثر در سالهای اخیر نوشته شده و با هدف آشنایی دانشجویان و علاقهمندان با تاریخچه و نظریههای روانکاوی، بهویژه از منظر شخصیتهای تأثیرگذار، تدوین شده است. فضای کتاب، ترکیبی از روایت تاریخی، تحلیل نظری و بازآفرینی ادبی است که خواننده را با سیر تحول روانکاوی و دغدغههای شخصی و حرفهای وینیکات آشنا میکند.
خلاصه کتاب چای با وینیکات
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!کتاب «چای با وینیکات» با یک مصاحبهٔ خیالی آغاز میشود؛ جایی که وینیکات، سالها پس از مرگش، به دفتر مشاورهاش در لندن بازمیگردد و با مصاحبهگر دربارهٔ زندگی شخصی و حرفهای خود گفتوگو میکند. او از دوران کودکیاش در خانوادهای مذهبی و پرجمعیت، تأثیر مادر و خواهرانش، و تجربههایش در مدرسه و دانشگاه کمبریج میگوید. وینیکات به تأثیر جنگ جهانی اول بر نسل خود اشاره میکند و از تصمیمش برای ورود به رشتهٔ پزشکی و سپس روانکاوی سخن میگوید. در ادامه، خاطراتش از کار با کودکان، شکلگیری نظریههایش دربارهٔ دلبستگی، اهمیت بازی و محیط نگهدارنده، و نقدهایی که به روشهای تربیتی رایج داشته، مطرح میشود. او همچنین به روابطش با دیگر روانکاوان بزرگ مانند فروید، کلاین و بالبی اشاره میکند و از اختلافنظرها و همکاریهایش با آنان میگوید. روایت کتاب، ترکیبی از خاطره، تحلیل و گفتوگوست و تلاش میکند تصویری انسانی و چندلایه از وینیکات ارائه دهد؛ کسی که همواره دغدغهٔ رشد، خلاقیت و سلامت روان کودکان را داشته است.
چرا باید کتاب چای با وینیکات را خواند؟
این کتاب فرصتی فراهم میکند تا با زندگی و اندیشههای یکی از تأثیرگذارترین روانکاوان قرن بیستم، از زبان خودش و در قالب گفتوگویی تخیلی، آشنا شویم. خواننده میتواند با ریشههای نظریههای وینیکات، تجربههای زیستهٔ او و چالشهایی که در مسیر حرفهای با آنها روبهرو بوده، مواجه شود. همچنین، کتاب با پرداختن به دیگر چهرههای مهم روانکاوی و بازآفرینی فضای فکری آن دوران، به درک عمیقتری از تاریخچه و تحولات این حوزه کمک میکند. برای کسانی که به روانشناسی، روانکاوی و تاریخ اندیشه علاقه دارند، این اثر میتواند الهامبخش و آموزنده باشد.
خواندن کتاب چای با وینیکات را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای دانشجویان و پژوهشگران روانشناسی، روانکاوی و مشاوره، علاقهمندان به تاریخ علم و کسانی که به دنبال شناخت عمیقتر از زندگی و نظریههای وینیکات و دیگر روانکاوان بزرگ هستند، مناسب است. همچنین برای کسانی که دغدغهٔ رشد و سلامت روان کودک دارند، مطالعهٔ آن مفید خواهد بود.
فهرست کتاب چای با وینیکات
- فنجان اول: رستاخیز دکتر وینیکات به مصاحبهٔ خیالی با وینیکات و بازگشت او به دفتر مشاورهاش میپردازد؛ جایی که دربارهٔ زندگی، مرگ و خاطراتش صحبت میکند.- فنجان دوم: شکلگیری شخصیت مستقل دوران کودکی، خانواده، تأثیر مادر و خواهران، و تجربههای اولیهٔ وینیکات را بررسی میکند.- فنجان سوم: پزشکی معمولی ورود وینیکات به رشتهٔ پزشکی، تحصیل در کمبریج و تجربههایش در بیمارستان را روایت میکند.- فنجان چهارم: روانپزشکی و روانکاوی چگونگی آشنایی وینیکات با روانکاوی، تأثیر فروید و دیگر روانکاوان، و شکلگیری نظریههایش را شرح میدهد.- فنجان پنجم: کار بالینی و نظریهپردازی تجربههای بالینی وینیکات با کودکان، شکلگیری نظریهٔ محیط نگهدارنده و اهمیت بازی را بازگو میکند.- فنجان ششم: روابط حرفهای و اختلافنظرها به تعاملات وینیکات با دیگر روانکاوان بزرگ، همکاریها و اختلافنظرهایش میپردازد.- فنجان هفتم: میراث وینیکات تأثیر وینیکات بر روانکاوی معاصر و بازتاب نظریههایش در حوزهٔ سلامت روان را بررسی میکند.- فنجان هشتم: دورهای تصادفی در وینیکوتیانا به برخی رویدادها و خاطرات پراکنده از زندگی وینیکات و فضای فکری او اشاره دارد.- فنجان نهم: گرمای سفید اتاق مشاوره فضای اتاق مشاوره و تجربههای خاص وینیکات در کار با بیماران را توصیف میکند.- فنجان دهم: استاد روانکاو جمعبندی دیدگاهها و توصیههای وینیکات برای نسل جدید روانکاوان.- سخن پایانی: چطور به دیدن دکتر وینیکات آمدم روایت مصاحبهگر از چگونگی شکلگیری این گفتوگو و تجربهٔ مواجهه با وینیکات.
بخشی از کتاب چای با وینیکات
«بیکی: از نوشیدن چای لذت میبرید؟دیدابلیو: بله، سالها بود که چایی با این طعم و مزه نخورده بودم. واقعاً خیلی عالی است. خب، مصاحبه را ادامه دهیم... فنجان چای پس از مرگ؟بیکی: شاید بتوانیم با صحبت دربارهٔ اوایل زندگی شما شروع کنیم.دیدابلیو: بسیار خب. من در سال ۱۸۹۲ در پایان سلطنت ملک پیشین متولد شدم...بیکی: بله، درست است. ملکه ویکتوریا.دیدابلیو: بله ملکه ویکتوریا. در آن زمان خیلی کوچک بودم و جشن شصتسالگی حکومت او در سال ۱۸۹۷ را درست به یاد ندارم. در آن زمان کودک بودم و هنوز نمیتوانستم روزنامه بخوانم. فکر میکنم هیجان بسیار زیادی در آن زمان حاکم بوده است و شاید من هم از آن هیجان مطلع بودم. اما کاملاً به یاد دارم که چند سال بعد در سال ۱۹۰۱ بر سر مرگ او چه سروصدایی به پا شد.بیکی: لحظهٔ بسیار متفاوت و خاصی در تاریخ بریتانیا بود.دیدابلیو: بله؛ در دورهای بزرگ شدیم که دربارهٔ مسائل روانشناختی بسیار ناآگاه بودیم. روانشناس نبودیم؛ اما به بزرگان خود احترام میگذاشتیم.»