
کتاب گنجینه های جاودان اربعین
معرفی کتاب گنجینه های جاودان اربعین
کتاب گنجینه های جاودان اربعین (از قدمهای عاشقانه تا سلوک عارفانه) نوشتهٔ محمدرضا حدادپور جهرمی است. انتشارات حداد این کتاب را منتشر کرده است. اثر حاضر که در دستهٔ ادبیات مذهبی قرار میگیرد، در باب زیارت در عراق و پیادهروی مسلمانان در ایام اربعین است. نسخهٔ الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب گنجینه های جاودان اربعین
کتاب گنجینه های جاودان اربعین (از قدمهای عاشقانه تا سلوک عارفانه) که نخستینبار در سال ۱۴۰۳ منتشر شده، هشت فصل دارد. این کتاب شما را با درک نویسنده از شخصیت امام حسین (ع)، جنبههای اجتماعی زیست او، آدابورسوم زیارت حرمها در عراق و فتواها در باب این موضوع آشنا میکند؛ همچنین نویسنده زیارتنامهٔ اربعین را نقد و تفسیر کرده است.
کتاب گنجینه های جاودان اربعین را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب را به دوستداران مطالعه در باب زیارت در عراق و پیادهروی مسلمانان در ایام اربعین پیشنهاد میکنیم.
فهرست کتاب گنجینه های جاودان اربعین
مقدمه
فصل اول: پیشینه و فلسفهٔ پیادهروی اربعین
فصل دوم: در پرتو زیارت اربعین
فصل سوم: بصیرت مهدوی در پرتو اربعین
فصل چهارم: گامهای نورانی
فصل پنجم: راهنمای حضور در حرمهای مقدس
فصل ششم: راهنمای جامع پیادهروی اربعین
فصل هفتم: پاسخ به شبهات پیادهروی اربعین
فصل هشتم: سلام بر قدمهای خسته از راه
بخشی از کتاب گنجینه های جاودان اربعین
«پیادهروی اربعین، بزرگترین گردهمایی مذهبی جهان، تجلیگاه عشق و ایمان میلیونها زائر است که با گامهای خود پیام آزادگی و حقیقت را زنده نگه میدارند. این سفر روحانی، نه تنها مسیری برای رسیدن به حرم مطهر امام حسین (ع) است، بلکه راهی برای تعمیق باورهای دینی، تجربه سبک زندگی جدید و پاکسازی روح و جان میباشد.
در بخش نخست این فصل، با تحلیل دقیق روایات دینی، به جستجوی ریشههای تاریخی و معنوی این آیین پرداخته و اهمیت و فضیلت آن را از دیدگاه اهلبیت (ع) مورد بررسی قرار میدهیم. در بخش دوم، نظرات معاصر مراجع تقلید و بزرگان دینی را بررسی خواهیم کرد تا دیدگاههای روزآمد و تحلیلهای معاصر و جدید درباره این آیین را درک کنیم.
در ادامه، با تحلیل ابعاد فردی، فرهنگی و اجتماعی پیادهروی اربعین، به تبیین تأثیرات گسترده این رویداد عظیم بر افراد و جوامع مختلف خواهیم پرداخت. از کسب ثواب عظیم و تعمیق باورهای دینی تا بازتاب گسترده در رسانههای جهانی، همگی نشان از قدرت و تأثیرگذاری بینظیر این آیین دارند.
این فصل، در تلاش است تا تصویری جامع و منسجم از اهمیت و تأثیرات مراسم باشکوه پیادهروی اربعین را به تصویر کشد و به مخاطبان کمک کند تا به درک عمیقتری از این مراسم معنوی و اجتماعی دست یابند.
الف) فضایل پیادهروی اربعین در آیینه روایات
در اینجا به بررسی مستندات پیادهروی اربعین از دیدگاه روایات میپردازیم. لازم به ذکر است که زیارت با پای پیاده در تمام طول سال مورد توجه است، اما پیادهروی اربعین نشاندهنده آمادگی مردم برای ظهور حضرت ولیعصر است و تنها به زیارت قبر امام حسین (ع) محدود نمیشود. هدف نهایی در این عمل، اقامه شعائر دین و احیای مذهب است، که به وضوح در پیادهروی اربعین و اشک ریختن بر مصائب آن امام همام تحقق مییابد.
روایت اول: امام صادق (ع) میفرمایند: «إِنَّ لِلَّهِ مَلَائِکَه مُوَکَّلِینَ بِقَبْرِ الْحسین (ع) فَإِذَا هَمَّ بِزِیارَتِهِ الرَّجُلُ أَعْطَاهُمُ اللَّهُ ذُنُوبَهُ فَإِذَا خَطَا مَحَوْهَا ثُمَّ إِذَا خَطَا ضَاعَفُوا لَهُ حَسَنَاتِهِ فَمَا تَزَالُ حَسَنَاتُهُ تَضَاعَفُ حَتَّی تُوجِبَ لَهُ الْجَنَّه ثُمَّ اکْتَنَفُوهُ وَ قَدَّسُوهُ وَ ینَادُونَ مَلَائِکَه السَّمَاءِ أَنْ قَدِّسُوا زُوَّارَ حَبِیبِ اللَّهِ فَإِذَا اغْتَسَلُوا نَادَاهُمْ محمد یا وَفْدَ اللَّهِ أَبْشِرُوا بِمُرَافَقَتِی فِی الْجَنَّه ثُمَّ نَادَاهُمْ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ أَنَا ضَامِنٌ لِقَضَاءِ حَوَائِجِکُمْ وَ دَفْعِ الْبَلَاءِ عَنْکُمْ فِی الدُّنْیا وَ الْآخِرَه ثُمَّ الْتَقَاهُمْ (اکْتَنَفَهُمُ) النَّبِی عَنْ أَیمَانِهِمْ وَ عَنْ شَمَائِلِهِمْ حَتَّی ینْصَرِفُوا إِلَی أَهَالِیهِمْ؛ خداوند متعال فرشتگانی دارد که موکّل قبر حضرت امام حسین (ع) میباشند هنگامی که شخص قصد زیارت آن حضرت را مینماید حق تعالی گناهان او را در اختیار این فرشتگان قرار میدهد و زمانی که وی قدم برمیدارد فرشتگان تمام گناهانش را محو میکنند و سپس قدم دوّم را که برداشت حسناتش را مضاعف و دو چندان میکنند و پیوسته با قدمهایی که برمیدارد حسناتش مضاعف میگردد تا به حدّی میرسد که بهشت برایش واجب و ثابت میگردد، سپس اطرافش را گرفته و تقدیسش میکنند و فرشتگان آسمان ندا داده و میگویند: زوّار دوست خدا را تقدیس نمایید.
و وقتی زوّار غسل کردند حضرت محمد ایشان را مورد ندا قرار داده و میفرماید: ای مسافران خدا! بشارت باد بر شما که در بهشت با من هستید. سپس امیرالمؤمنین به ایشان ندا نموده و میفرماید: من ضامنم که حوائج شما را بر آورده نموده و بلا را در دنیا و آخرت از شما دفع کنم، سپس پیامبر اکرم (ص) با ایشان از طرف راست و چپ ملاقات فرموده تا اینکه به اهل خود بازگردند.»
تحلیل و اهمیت روایت:
این روایت، عظمت و پاداش زیارت امام حسین (ع) را به وضوح بیان میکند. تأکید بر نکات زیر میتواند به درک بهتر این روایت کمک کند:
۱. بر اساس این روایت، خداوند گناهان زائران را در هنگام شروع سفر به زیارت محو میکند و هر قدمی که زائر برمیدارد، موجب مضاعف شدن حسنات او میشود تا جایی که ورود به بهشت برای او واجب میشود. این پاداش عظیم نشاندهنده ارزش و مقام والای زیارت امام حسین (ع) است.
۲. فرشتگان آسمان، زائران را تقدیس میکنند و پیامبر اکرم (ص) و امیرالمؤمنین در جهان آخرت به استقبال آنها میآیند و به آنان مژده میدهند که در بهشت همراه پیامبر خواهند بود. این امر نشاندهنده جایگاه ویژه زائران و کرامتی است که در نظر اهلبیت (ع) برای آنان قائل شدهاند.
۳. امیرالمؤمنین ضمانت میکنند که حوائج دنیوی و آخرتی زائران برآورده شود و بلا از آنان دور گردد، که این امر بیانگر حمایت و رحمت اهلبیت (ع) به زائران است.
روایت دوم: علی بن میمون صائغ از امام صادق (ع) نقل کرده است:
«قَالَ: یا عَلِی! زُرِ الْحسین (ع) وَ لَا تَدَعْهُ.
قَالَ: قُلْتُ مَا لِمَنْ أَتَاهُ مِنَ الثَّوَابِ؟»
حجم
۱۸۰٫۲ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۳
تعداد صفحهها
۲۲۴ صفحه
حجم
۱۸۰٫۲ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۳
تعداد صفحهها
۲۲۴ صفحه