کتاب امام علی (ع)
معرفی کتاب امام علی (ع)
کتاب الکترونیکی امام علی علیهالسّلام جستاری در باب شخصیت و سیرهٔ امیر مؤمنان نوشتۀ آیتالله العظمی سید محمدباقر حکیم با ترجمۀ دکتر حجتالله فسنقری و امیر صفّاری در انتشارات معارف چاپ شده است. این کتاب به بررسی سیره و شخصیت امام علی (ع) میپردازد و تلاش دارد ابعاد مختلف زندگی، شخصیت و دیدگاههای ایشان را تحلیل کند.
درباره کتاب امام علی علیهالسّلام جستاری در باب شخصیت و سیرهٔ مؤمنان
کتاب امام علی علیهالسّلام جستاری در باب شخصیت و سیرهٔ مؤمنان به قلم آیتالله سید محمدباقر حکیم نوشته شده است. نویسنده با بهرهگیری از روش تحلیلی، تلاش کرده است تا زندگی، شخصیت و نقش اجتماعی، سیاسی و دینی امام علی (ع) را تبیین کند. او به بررسی زندگی امام از ولادت در کعبه تا شهادت در محراب پرداخته و جایگاه اهلبیت (ع) در فهم و تفسیر قرآن کریم را مورد توجه قرار داده است.
این کتاب در ۲ محور اصلی تدوین شده است:
۱. بررسی تاریخی و تحلیلی سیره امام علی (ع): نویسنده با ارائه روایات و گزارشهای تاریخی، رویدادهای مهم زندگی امام علی (ع) را تشریح کرده و آنها را از منظر تحلیلی بررسی کرده است. او تلاش کرده تا نشان دهد که امام علی (ع) چگونه الگویی برای مسلمانان در تمام ابعاد زندگی، از مسائل عبادی تا اجتماعی و سیاسی، بودهاند.
۲. تحلیل دیدگاههای امام علی (ع): نویسنده دیدگاههای امام علی (ع) در زمینههای مختلف دینی و اجتماعی را بررسی کرده و آنها را با نیازهای بشری و چالشهای جامعه پیوند داده است.
شهید آیتالله حکیم این اثر را با نگاهی کاربردی نگاشته و بهدنبال آن است که درسها و راهکارهای عملی از زندگی و شخصیت امام علی (ع) استخراج کند. متن کتاب حاوی سخنرانیها و مباحث تحلیلی نویسنده است که در مناسبتهای مختلف ارائه شدهاند.
کتاب امام علی علیهالسّلام جستاری در باب شخصیت و سیرهٔ مؤمنان را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب برای علاقهمندان به تاریخ اسلام، سیره اهلبیت (ع)، مطالعات قرآنی و همچنین پژوهشگران علوم دینی و اجتماعی مناسب است.
بخشی از کتاب امام علی علیهالسّلام
«اهل سنت و تشیع سخنان حضرت(ص) را در برابر مسلمانانی که برای خروج از مدینهٔ منوّره در غزوهٔ تبوک۲۸ گرد آمده بودند بهنحو مفصّلی روایت کردهاند، آنجا که به علی(ع) فرمود: «ای علی، آیا راضی نمیشوی که جایگاه تو نزد من بهسان جایگاه هارون نزد موسی باشد، جُز اینکه پیامبری پس از من نیست؟»
این روایت روشن میکند که منزلت علی(ع) نسبتبه رسول خدا(ص) همتراز با منزلت حضرت هارونبن عمران نسبتبه موسی(ع) است؛ همچنین به قضیهٔ ولایت اشاره دارد، چراکه هارون، به هنگام غیبت حضرت موسی(ع) در ادارهٔ امور مردم، جانشین موسی در ولایتامری بهشمار میرفت.
در ارزیابی شخصیت علی(ع)، از حضرت(ص) نقل شده: «ای علی، جُز من و تو، کسی خدا را نشناخته، و جُز خدا و تو، کسی مرا نشناخته و جُز خدا و من، کسی تو را نشناختهاست.»
پیامبر(ص) این پیام را در مناسبتهای فراوان و به صورتهای گوناگون تکرار کردهاست. آخرین مورد را بهطور عمومی در حجّۀالوداع برای همهٔ مسلمانان علنی کرد و برای علی(ع) از آنان بیعت گرفت. او به این هم بسنده نکرد و کمی پیش از وفاتش خواست که این عهد و پیمان را روی کاغذ بیاورد و دوات و [استخوان] کتف خواست، اما آن کسی که معروف است (عمر) مانع شد. این داستان مشهور است و محدثانِ بزرگِ هر دو فریق آن را روایت کردهاند.
این مسئلهٔ آشکار بر این نکته دلالت دارد که ولایت و امامت قضیهٔ بسیار مهمی در اسلام است و در عین حال، مشخصهٔ بارزی در شخصیت امام علی(ع) است که در روزهای خلافتش، آن را برای مسلمانان تبیین میکرد و آنها را بر امامت و ولایت گواه میگرفت تا این مسئله را درمیان آنها و در تاریخ تثبیت کند و هیچکس آن را انکار نکند. از همین رو، مسلمانان این روایتها و روایتهای دیگری را نقل کردند و برایشان ثابت شد. سرانجام اینکه برخی میکوشند این روایات و آیات شریفه دربارهٔ حضرت را به گونهٔ دیگری تأویل کنند.«
سلام لطفاً داخل بی نهایت قرار بدید