کتاب شخصیت
معرفی کتاب شخصیت
کتاب الکترونیکی شخصیت؛ هنر طراحی نقش و مجموعه شخصیتها برای کتاب، نمایش و سینما اثر رابرت مککی با ترجمهٔ مهدی فیاضی کیا در نشر نیماژ چاپ شده است. مککی که از اساتید مشهور داستاننویسی و فیلمنامهنویسی است در این کتاب به تحلیل و طراحی نقشهای داستانی برای صفحه، صحنه و پرده میپردازد.
درباره کتاب شخصیت
کتاب شخصیت؛ هنر طراحی نقش و مجموعه شخصیتها برای کتاب، نمایش و سینما در سال ۲۰۲۱ منتشر شده است و یکی از آثار مهم رابرت مککی، نویسنده و استاد برجستهٔ داستاننویسی است. این کتاب راهنمایی برای طراحی شخصیت و نقشآفرینی در رسانههای مختلف از جمله ادبیات، نمایش، تلویزیون و سینما است. مککی در این اثر به تحلیل عمیق نقش شخصیتها در داستانهای روایی میپردازد و تکنیکها و راهبردهای مؤثری را برای خلق شخصیتهای پیچیده و باورپذیر ارائه میدهد.
مککی که با اثر معروف خود، داستان شناخته شده است، در شخصیت بر اهمیت توسعه و طراحی شخصیت در داستاننویسی تأکید میکند. او معتقد است که شخصیتهای درست نهتنها خود ستون اصلی داستان هستند، بلکه تمامی دیگر جنبههای داستان (از جمله پیرنگ و تم) حول محور آنها شکل میگیرند. در این کتاب، او به خواننده نشان میدهد که چگونه از طریق شناخت عمیق از شخصیت، میتوان داستانی جذاب و مؤثر خلق کرد.
تأکید بر پیچیدگی شخصیتها در داستان از موضوعات مهم کتاب است. مککی با استفاده از مثالهای متعدد از ادبیات کلاسیک و آثار سینمایی و تلویزیونی موفق، نشان میدهد که شخصیتهای چندلایه و دارای تضادهای درونی، بیشترین تأثیر را بر مخاطب میگذارند. او به تحلیل نحوهٔ ساخت این شخصیتها از طریق نوشتن، بازیگری و کارگردانی میپردازد و راهکارهایی عملی برای طراحی نقشها و تیم بازیگران در پروژههای سینمایی و تلویزیونی ارائه میدهد.
این کتاب علاوهبر نویسندگان داستانهای ادبی، برای فیلمنامهنویسان، کارگردانان و حتی بازیگران نیز مفید است. مککی راهکارهایی را برای طراحی شخصیتهایی که بتوانند بهخوبی با داستان هماهنگ شوند و تأثیرگذار باشند، ارائه میدهد. همچنین او به جنبههای روانشناختی شخصیتها و چگونگی تعامل آنها با دیگر شخصیتهای داستانی میپردازد و بر اهمیت نقش تعاملات انسانی در توسعهٔ داستان تأکید میکند.
رابرت مککی (متولد ۱۹۴۱) یکی از برجستهترین استادان فیلمنامهنویسی و داستاننویسی در جهان است. او بهخصوص به دلیل کارگاههای آموزشی خود در زمینهٔ فیلمنامهنویسی و کتابهای پرفروش خود مانند داستان و دیالوگ شناخته میشود. مککی بهعنوان مشاور در بسیاری از پروژههای هالیوودی و تلویزیونی حضور داشته و آثارش تأثیر گستردهای بر نویسندگان داستانها و فیلمنامهها گذاشته است.
کتاب شخصیت را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب برای نویسندگان، فیلمنامهنویسان، کارگردانان و بازیگرانی که مایل به خلق شخصیتهای باورپذیر و جذاب در داستانهای خود هستند، پیشنهاد میشود.
بخشی از کتاب شخصیت
«شخصیت و بینش
مطالعهٔ شخصیت نسبت به آدمهای واقعی بینش عمیقتری به ما میدهد چون شخصیت تمایل به ایستایی دارد اما آدمهای اطرافمان اینگونه نیستند. وقتی شخصیت جلوی چشم ما حرف میزند و عمل میکند، انگار یک نیروی جادویی ما را داخل گفتار و کردارش میبرد؛ ما را به عمق افکار ناگفته و امیالش میبرد، و بعد حتی به عمق بیشتری میرود و میرسد به جریانهای خاموش زیرمتن اصلی ساکن در ناخودآگاه شخصیت. بعدش که خودمان را نگاه میکنیم، درمییابیم ناخودآگاهمان بهشدت مقاومت میکند. به همین دلیل است که همیشه برای ما معماست که واقعاً چه کسی هستیم. رابرت برنز این مسئله را اینطور مطرح میکند: «کاش کسی این هدیه را به ما میداد که قدرت داشتیم خودمان را همانطوری ببینیم که دیگران ما را میبینند.» گاهی از شناخت خودمان عاجز میشویم اما یک تعداد شخصیت داستانی میتوانند مایهٔ درمان گروهی ما باشند.
شخصیت به آینده گرایش دارد، روی اهدافش متمرکز است و آگاهیاش منحصر میشود به آن چیزی که دنبالش است. اما وقتی کتاب را بر میداریم یا بلیت سینما یا تئاتر را میخریم، اول کمی از فاصله با اثر برخورد میکنیم تا کلیت و سراسر دنیایی را بررسی کنیم که شخصیتها را دربرگرفته است. و بعد از آن است که جلوتر میرویم و به ژرفناهای روانشناسانه خیره میشویم. به لطف همین زوایای زیباییشناسانه است که میتوانیم نسبت به شخصیت و جامعهاش اغلب بهتر از خودمان و جامعهٔ خودمان بینش پیدا کنم. همیشه آرزو میکنم کاش میتوانستم خودم و امریکا را به همان خوبی بشناسم که والتر وایت و سریال «بریکینگ بد» را میشناسم.»