کتاب گزیده ابیات فردوسی
معرفی کتاب گزیده ابیات فردوسی
کتاب گزیده ابیات فردوسی نوشتۀ ابوالقاسم فردوسی با گردآوری مهدی خرد در انتشارات هونر به چاپ رسیده است. این کتاب گزیدهای از ابیات شاهنامۀ فردوسی، بزرگترین اثر حماسی تاریخ ایران متعلق به قرن چهارم هجری قمری است.
درباره کتاب گزیده ابیات فردوسی
حکیم ابوالقاسم فردوسی، بزرگترین حماسهسرای تاریخ ایران، در حدود ۳۲۹ تا ۳۳۰ هجری قمری در یکی از روستاهای طوس به دنیا آمد. او جزو خاندان دهقانان و درواقع از ایرانیان اصیل عصر خود بود. خاندانهای دهقانان در زمان تسلط اعراب، وارثان و حافظان فرهنگ و تمدن ایرانی بودند و فردوسی بزرگ نیز بهواسطۀ پرورش در چنین خانوادهای از چنان تربیت و پیوند روحی برخوردار بود که او را دلبستۀ به آفرینش شاهنامه کرد. شاهنامۀ فردوسی، درواقع تاریخ ایران به نظم است از کهن زمان یعنی پیدایش اولین انسان و اولین شاه تا زمان انقراض شاهنشاهی ساسانیان به دست اعراب مسلمان. شاهنامه دارای ۳ دورۀ متمایز است:
۱. دورۀ اساطیری که از عهد کیومرث تا سلطنت فریدون را در بر میگیرد.
۲. دورۀ پهلوانی که از قیام کاوۀ آهنگر آغاز میشود و با قتل رستم، پهلوان ایرانی و پادشاهی بهمن پایان مییابد.
۳. دورۀ تاریخی که از زمان دارار و داراب آغاز میشود، اشکانیان را در بر میگیرد و به انقراض ساسانیان ختم میشود؛ یعنی از مرگ دارا یا همان داریوش سوم هخامنشی به دست اسکندر مقدونی تا پادشاهی یزدگرد سوم ساسانی.
آنچه در کتاب گزیده ابیات فردوسی آمده تکههایی از شاهنامه به انتخاب مهدی خرد، گردآورندۀ کتاب است.
خواندن کتاب گزیده ابیات فردوسی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
به دوستداران ادبیات کهن پارسی پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب گزیده ابیات فردوسی
ز دستور و گنجور و از تاج و تخت
ز کمی و بیشی و از ناز و بخت
همه بینیازست و ما بندهایم
به فرمان و رایش سرافگندهایم
داستان کاموس کشانی (بخش اول)»