کتاب چارت تئوری انتخاب
معرفی کتاب چارت تئوری انتخاب
کتاب چارت تئوری انتخاب با عنوان اصلی Chart Talk نوشتهٔ ویلیام گلسر و ترجمهٔ علی صاحبی توسط انتشارات سایه سخن منتشر شده است. نویسنده در این کتاب مؤلفههای سیستم مغز را بر اساس نظریه انتخاب، هم به صورت مجزا و هم در ارتباط با یکدیگر، به دقت توضیح میدهد. نسخهٔ الکترونیکی این کتاب را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب چارت تئوری انتخاب
در کتاب چارت تئوری انتخاب، ویلیام گلاسر به واکاوی عکیق نظریهٔ انتخاب پرداخته است. در حالی که نظریهٔ انتخاب، واقعیتدرمانی و مدیریت راهبرانه به طور گستردهای در ایران در حال رشد و توسعه است، کاربرد این تئوری فراتر از روانشناسان، روانپزشکان، مشاوران و دستاندرکاران سلامت روان، به مدیریت دانشآموزان، مدارس و نیروی انسانی در سازمانها و ادارات نیز گسترش مییابد. آموزش چارت تئوری انتخاب همواره بخش مهمی از کارگاهها و کلاسهای آموزشی مؤسسه را برای فهم درست مفاهیم بنیادین این تئوری تشکیل میدهد. ترجمهٔ این کتاب به منظور فهم بهتر چارت و فراهم آوردن یک منبع موثق برای کسانی که به دنبال فهم عمیقتر چگونگی عملکرد مغز از دیدگاه نظریه انتخاب هستند، ضروری به نظر میرسد.
این چارت تمام نسخههای قبلی منتشرشده را پوشش میدهد و تنها نسخه به کار رفته در این دفترچه است. چارت رنگی است و برای درک بهتر آن، خواننده نیاز دارد که بداند هر رنگ نماینده چه چیزی است؛ در این کتابچه، قسمتهایی از چارت به صورت سیاه و سفید ارائه شدهاند تا به خواننده یادآوری کنند که این قسمتهای چارت قبلاً توضیح داده شدهاند. این کتابِ کار تکمیلکننده تمام کتابهایی است که ویلیام گلاسر و کارلین گلاسر نوشتهاند، زیرا نظریهٔ انتخاب شالوده و بنیاد تمام فعالیتهای ویلیام گلاسر است؛ به ویژه به خواننده توصیه میشود که کتابهای «درآمدی بر روانشناسی امید: تئوری انتخاب» و «تئوری انتخاب در اتاق مشاوره» را مطالعه کند. تمام کتابهای ویلیام گلاسر کاربردهای مختلف نظریهٔ انتخاب را توضیح میدهد. این کتابِ کار در ابتدا به عنوان یک منبع کمکآموزشی برای مشاوران و مربیان نوشته شده بود تا در یادگیری فرایند نظریه انتخاب و واقعیتدرمانی کمکشان کند، اگرچه استفاده از آن فقط به این دو گروه محدود نمیشود.
خلاصه کتاب چارت تئوری انتخاب
چرا باید کتاب چارت تئوری انتخاب را بخوانیم؟
خواندن کتاب چارت تئوری انتخاب را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
درباره ویلیام گلسر
درباره علی صاحبی
علی صاحبی، متولد ۱۳۴۳، از چهرههای روانشناسی در ایران است که پس از گذراندن دورههای کارشناسی و کارشناسیارشد در دانشگاه تهران، در سال ۱۳۷۵ مدرک دکترای روانشناسی بالینی را از دانشگاه نیوساوت ولز سیدنی دریافت کرد و در سال ۱۳۷۷ موفق به دریافت فوقدکترا در زمینهٔ اختلالات وسواس از کلینیک اختلالات اضطرابی دانشگاه سیدنی شد. او همچنین دورههای رسمی شناختدرمانی را تحت نظر آلبرت آلیس و طرحوارهدرمانی را زیر نظر جفری یانگ گذرانده است. دکتر صاحبی پس از هشت سال تدریس روانشناسی بالینی در دانشگاه فردوسی مشهد، در سال ۲۰۰۶ به جنبش روانشناسی مثبتنگر تئوری انتخاب و مؤسسهٔ واقعیتدرمانی ویلیام گلاسر پیوست و به عنوان مربی ارشد و عضو هیئت علمی آن فعالیت کرد. تلاشهای او منجر به تأسیس مرکز آموزش واقعیتدرمانی ایران در سال ۲۰۰۸ شد که با مجوز رسمی از ویلیام گلاسر صورت گرفت. علی صاحبی به عنوان یکی از شاگردان گلاسر، که تمامی کتابهای او را به فارسی ترجمه کرده، در سال ۲۰۱۲ نامه تقدیری از ویلیام گلاسر دریافت کرد. از او دهها جلد کتاب، چندین سیدی آموزشی، دیویدی صوتی/تصویری و بیش از ۳۵ مقاله در مجلات علمی و پژوهشی منتشر شده است.
بخشی از کتاب چارت تئوری انتخاب
«به منظور نمایش بهتر موضوع، فرض میکنیم من دلم برای دوستم تنگ شده است و میخواهم هرچه زودتر او را ببینم. در آن شرایط تصویر این دوست را از «جهان کیفی» خود روی کفهٔ ترازو در مکان مقایسه قرار میدهم. زمانی که از طریق دنیای ادراکی خود متوجه عدم حضور کنونی این دوست میشوم، کفۀ ترازو به هم میخورد و من رفتار غیرارادی دردناکی را به مدت کوتاهی احساس میکنم. این حالت به شکل خط پیچوخمدار قرمزی که از پایین ترازو بیرون میآید، نشان داده شده است. این رفتار فیزیولوژی و غیرارادی کوتاهمدت، به سرعت با یک رفتار کلی ادغام میشود. من نیز همزمان برای یافتن رفتاری که در تماس با دوستم قرارم دهد، انگیزهای را در خود احساس میکنم. این انگیزه به وسیلۀ پیام ناکامی عظیمی که از بالای ترازو شروع میشود و به سمت سیستم رفتاری میرود و آن را به راه میاندازد، به وجود میآید. به محض اینکه این پیام ظاهر میشود، من باید حرکت کنم. در اینجا رفتار من ممکن است کمابیش مؤثر باشد، ولی تا زمانی که کفۀ ترازو نامیزان بماند و من «در شرایط کنونی در کنترل مؤثر زندگی خود نباشم»، راهی برای متوقف کردن این فرایند وجود ندارد؛ این موضوع در چارت به شکل موقعیت الف نشان داده شده است.
همواره رفتارهای من، چه سازمانیافته و چه رفتارهای جدید، تلاش من در میزان کردن ترازو و تقویت احساس کنترل مؤثر بر زندگی خود به بهترین وجه خواهد بود. هرچه تعادل کفههای ترازو بیشتر به هم بخورد، این پیام قویتر میشود؛ هرچه پیام قویتر باشد، انگیزۀ صدور رفتار برای میزان کردن کفههای ترازو قویتر خواهد بود. به خاطر بسپارید، آنچه من احساس میکنم فقط یک انگیزه است و هیچ احساس دردناک یا لذتبخشی ضمیمهٔ آن نیست. احساسهایی که بعد درک خواهم کرد، بخشی از این پیام نیستند. آنها جزو احساسی جداگانهٔ رفتار کلی هستند، به وسیلۀ سیستم رفتاری تولید و توسط این پیام فعال شدهاند.»