کتاب مدیریت منابع انسانی
معرفی کتاب مدیریت منابع انسانی
کتاب مدیریت منابع انسانی نوشتهٔ صبا کاکاپور و مژگان عبداللهی است. انتشارات آها این کتاب را که هجدهمین جلد از مجموعهٔ «کارشناسی» است، روانهٔ بازار کرده است. گروه آموزشی آها با همکاری جمعی از ناشران دانشگاهی، به راهاندازی شبکهٔ توزیع و معرفی کتابهای درسی معتبر مبادرت کرده است.
درباره کتاب مدیریت منابع انسانی
کتاب مدیریت منابع انسانی شامل مطالبی است که میتواند آسانترین مسیر جهت برطرفکردن نیازهای علمی و کاربردی دانشجویان مربوطه باشد. در فصل اول کتاب موضوعاتی همچون نگرشی بر مدیریت منابع انسانی و چگونگی بهوجودآمدن نگرش جدید در مدیریت منابع انسانی و ابعاد اصلی مدیریت منابع انسانی پرداخته شده است. در فصل دوم راجعبه برنامهریزی و ارزیابی نیروی انسانی صحبت به میان آمده است که به تجزیهوتحلیل وضع موجود، پیشبینی احتیاجات آینده و ارزیابی منابع موجود، طرحریزی منابع انسانی و سیستمهای ارزیابی عملکرد پرداخته است. در فصل سوم کتاب به موضوعاتی درمورد استخدام و حفظ کارکنان و توانمندسازی نیروی انسانی پرداخته شده است و در نهایت در فصل آخر کتاب موضوعاتی همچون حقوق و دستمزد، پاداش و قوانین کار مرتبط با مباحث منابع انسانی موردتوجه نویسندهها قرار گرفته است.
مباحث کتاب حاضر، کاملاً مطابق با سرفصل ارائهشده از سوی شورای برنامهریزی آموزش و درسی علمی - کاربردیِ دانشگاه جامع علمی - کاربردی در نظر گرفته شده است که قابلاستفاده برای درس مدیریت منابع انسانی از دروس مهارتهای مشترک علمی و کاربردی است.
خواندن کتاب مدیریت منابع انسانی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
خواندن این کتاب را به دوستداران مطالعه دربارهٔ حرفهٔ مدیریت منابع انسانی پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب مدیریت منابع انسانی
«به کارکنان به جبران کاری که در سازمان انجام میدهند، حقوق و دستمزد پرداخت میشود. اما علاوه بر جبران زحمات و وقت و نیرویی که کارکنان در جهت و به خاطر نیل به اهداف سازمان صرف میکنند، پرداخت باید جنبه انگیزشی نیز داشته باشد؛ یعنی باید برای پرداخت، سیستمی طراحی شود که کارکنان را به عملکرد مؤثر تشویق کند و محرکی برای سخت کوشی و بکارگیری تمام تواناییهای بالقوه آنها باشد.
امروزه این نظریه در روان شناسی مطرح است که از میان نیازهای متعدد و متنوع انسان، تنها معدودی را میتوان مستقیماً با پول ارضا کرد و انگیزههای غیرمادی بسیاری چون میل به کسب موفقیت و قدرت و میل به کمال و خودیابی در اعمال و رفتار انسان تأثیر میگذارد. با وجود این، جای هیچ شک و تردیدی نیست که هنوز پول از جمله مهمترین انگیزههاست و اگرچه کارکنان سازمان علاوه بر حقوق یا دستمزد، پاداش و مزایای غیرنقدی بسیاری دریافت میدارند، پرداختهای نقدی هنوز از اهمیت زیادی برخوردار است و نقش بسزایی در جذب و حفظ نیروها دارد.
قبل از ادامه بحث باید به این نکته اشاره کرد که میان حقوق و دستمزد، تفاوتهایی وجود دارد. منظور از دستمزد، پرداختی است که مبنای محاسبه آن ساعت است و منظور از حقوق، پرداختهایی است که ماهانه صورت میپذیرد. دستمزد، متداولترین شیوه پرداخت به کارگران و حقوق، متداولترین شیوه پرداخت به کارمندان است. با امضای دفتر یا ساعت زدن، ورود و خروج کارمندان ثبت و حضور آنها در سازمان کنترل میشود، ولی معمولاً پرداخت به آنها براساس محاسبه دقیق ساعاتی که در سازمان کار کردهاند انجام نمیگیرد. برعکس، کارگران روزمرد، فقط به ازای ساعاتی که کار کردهاند پول میگیرند.»
حجم
۲۵۲٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۴
تعداد صفحهها
۱۲۲ صفحه
حجم
۲۵۲٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۴
تعداد صفحهها
۱۲۲ صفحه
نظرات کاربران
برای دانشجویان رشته مدیریت توصیه میشود