کتاب دولت دین؛ پژوهشی قرآنی در حکومت و جامعه
معرفی کتاب دولت دین؛ پژوهشی قرآنی در حکومت و جامعه
کتاب دولت دین؛ پژوهشی قرآنی در حکومت و جامعه نوشتهٔ عباس مقتدایی در انتشارات دانشگاه امام صادق (ع) چاپ شده است. ما در ابتدای راه برای دستیابی به جامعه و حکومت مطلوب قرآنی هستیم و کار عمیق علمی، پژوهشی و در کنار آن ساختارسازیهای منظم و قوی، دستیابی به الگو و مدلهای موردنیاز، ضرورت اجتنابناپذیری است که باید در جهت آن، گامهای اساسی برداریم.
درباره کتاب دولت دین؛ پژوهشی قرآنی در حکومت و جامعه
از ذکر حوادث و داستانهای قرآنی میتوان به کشف و تبیین اصول، معیارها و سنتهای الهی پرداخت و با چنین روشی میتوان اصول و مبانی قرآن در حکومت مطلوب و نامطلوب را استخراج و تشریح نمود؛ داستان اقوام لوط، مدین، بنیاسرائیل، نافرمانیها، فاصله طبقاتی، تکبر، فساد، انحراف عقیدتی، تقلید کورکورانه و .... محور اساسی در این کتاب، آیاتی از قرآن کریم است که میتواند مبنای اداره حکومت و جامعه باشد.
در ابتدا دیدگاههای اندیشمندانی که پایه و اساس حکومتهای غربی مبتنی بر نظریات آنان است، مورد بررسی قرار گرفته و در بخشی دیگر نیز، دیدگاههای برخی از علما و صاحبنظران مسلمانی که تحت تأثیر مبانی دینی، ابعاد و ویژگیهای حکومت را طرح نمودهاند، بیان شده است. سپس جامعه و حکومت و اصول حاکم بر روابط جامعه مطلوب از دیدگاه قرآن بررسی شده و در نهایت ویژگیهای مطلوب و نامطلوب از دیدگاه قرآن و اسلام تشریح شده است. منظور اساسی ما آنست که نشان دهیم تفکر اسلامی مبتنی بر قرآن در زمینه جامعه و حکومت، در دو بعد مطلوب و نامطلوب آن، دارای نظر است و مجموعهای از چیزها را مطلوب و مجموعهای از چیزها را نامطلوب قلمداد مینماید.
کتاب دولت دین به قلم دکتر عباس مقتدایی پژوهشگر مطرح عرصه سیاست و حکومت در اسلام نگاشته شده و در ۲۲۱ صفحه و نسخه چاپی آن به بهای ۶۵ هزار تومان تنظیم و منتشر شده، و از طریق مجموعه فروشگاه های انتشارات دانشگاه امام صادق علیه السلام (مجازی و حقیقی) و شبکه نمایندگیها، در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است.
کتاب دولت دین؛ پژوهشی قرآنی در حکومت و جامعه را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
علاقهمندان به مباحث مربوط به حکومت دینی و شرایط آن از مطالعهٔ این کتاب بهره خواهند برد.
بخشی از کتاب دولت دین؛ پژوهشی قرآنی در حکومت و جامعه
بررسی و مرور آیات قرآن، اثباتکننده این معناست که شکلگیری حکومت و جامعه، بایستی مبتنی بر مفاهیم قرآنی، عملیاتی شود و اصولاً تحقق بخشی از فرامین مندرج در آیات، منوط به شکلگیری چنین ساختارهایی است. آیات جهاد، مقاومت و دفاع، بدون وجود یک یا چندین نهاد، سازمان و ساختار برنامهریز، تدبیرگر و مدیریتکننده، محقق نخواهد شد و همین معنا در خصوص جمعآوری زکات، امر به معروف و تحقق آزادیهای مدنی _ اجتماعی و نظایر آن نیز، مصداق مییابد.
جامعه اسلامی ما در دوران معاصر، با گذشت قرنها از تحقق «تفکر اسلامی» و گذار از دوران جاهلیت، اکنون زمینه اینکه متناسب با نگرش قرآنی، ساختارسازی کند را بهدست آورده و قانون اساسی ایران، چنین زمینهای را پدید آورده است.
برای دستیابی به جامعه و حکومت مطلوب، میبایست فهم عمیقی از آیات قرآن کسب کنیم؛ آنها را دستمایه رفتارها، برنامهریزیها و ساختارسازیها قرار دهیم تا بتوانیم الگوی قرآنی مطلوب را در عرصه پیشرفت جامعه، محقق سازیم؛ البته چون ساختارسازیهای موجود بهویژه در جوامع غربی و اجتماعات متأثر از آنکه تحقق جامعه و حکومت مبتنی بر الگوی مطلوب قرآنی را به عنوان محدودشدن عرصه برای فعالیت و توسعه و گسترش خودشان میدانند، با رویکرد اسلامی مقابله خواهند نمود؛ کما اینکه در سالهای اخیر، اسلامهراسی را در سطحی سازمانیافته پیگیری میکنند و به خصوص پس از انقلاب اسلامی و استقرار حکومت در ایران، این امر را با انواع فشارهای اقتصادی، فرهنگی، رسانهای، سیاسی و حتی نظامی و شبه آن، در دستور کار خود قرار دادهاند.
کوتاه سخن آنکه ما در ابتدای راه برای دستیابی به جامعه و حکومت مطلوب قرآنی هستیم و کار عمیق علمی، پژوهشی و در کنار آن ساختارسازیهای منظم و قوی، دستیابی به الگو و مدلهای موردنیاز، ضرورت اجتنابناپذیری است که باید در جهت آن، گامهای اساسی برداریم....