کتاب کار کارِ شیطانه
دستهبندی:
امتیاز:
از ۷ رأیخواندن نظرات
خواندن نظراتمعرفی کتاب کار کارِ شیطانه
«کار کارِ شیطانه» یک نمایشنامه دوپردهای از داریو فو (۲۰۱۶- ۱۹۲۶) نویسنده، کارگردان، بازیگر و آهنگساز چپگرای ایتالیایی و برنده جایزه نوبل ادبی ۱۹۹۷ است.
این نمایش کمدی صدهابار تکرار شده و به اجرا درآمده است و از نمایشنامههای منحصربه فرد داریو فو است که متکی به میمیک، حرکات صحنهای و «ژستهای» مخصوص تئاتر داریو فو است. فو درباره نمایشنامههایش میگوید: «شانس بزرگی به من روآورد تا از طریق بازیگری و نویسندگی و تکرار پیدرپی نمایشها بتوانم به رشد و ترقی نمایشنامههای خود کمک کنم».
«کار کار شیطانه» نمایشی است مربوط به قرن سیزدهم و چهاردهم میلادی که در مکانی در شمال ایتالیا، در قلمرو حکمران دوکنشین اتفاق میافتد.
آمالاسونتا دختر جوان زیرکی که با نیرنگ و استفاده از خرافات و بی سوادی دهقانان فقیر، سر آنها کلاه میگذارد. دادگاه وابسته به دوک او را متهم به جادوگری میکند اما دختر به کمک شیطانی که از آن سوی دنیا به کمک او میآید موفق میشود سر قاضی هم کلاه بگذارد و همه شاکیان یدبخت را به زندان بفرستد. اما شیطان برای کمک به او شرطی قائل میشود و آن اینکه او بتواند وارد بدنش شود... دختر شیطانی شده وارد کاخ دوک میشود. دوکی که خود دچار خرافات است و زندگیاش با رمل و اصطرلاب میگذرد.
قبل از اینکه پردهی صحنه باز شود، صدای آوازی با لحن مذهبی به گوش میرسد...(پرده باز میشود، صحنه تقریبا تاریک است، علایمی از ایوان یا رواق از طریق نور به چشم میخورد. صفی از محکومین با لباسهای بلند چتایی، انگار درون کیسهای قرار گرفتهاند، به چشم میخورد. همگی زنجیرهایی متصل بههم به پا دارند که در حال خواندن آوازی که در ابتدای صحنه شنیده شده، هستند. درست در وسط ایوان، کُندهای قرار دارد که دختری به آن بسته شدهاست. در پایان آواز، کافران خارج میشوند و شلاقزن با یک متهم وارد میشود. او درحالیکه تختهبند یا قاپوق بهروی شانهاش حمل میکند، نزدیک دختر در کنار کُنده میایستد.)
متهم: (با اشاره به متهمین که با لباس بلند از صحنه خارج میشوند.) اونها کیاند؟
شلاق زن: اونها کافرهایی هستند که در «مون فورته» دستگیر شدند، همهشون رو فردا میسوزونند.
قطاری به مقصد دیروز
از جنین تا مسیحعباس مهیاد
آن خاکستری مرموزمحبوبه رحمتی
خانه آبیقهرمان تازهاوغلو
او کمی بهتر از یک قاتل بودفاطیما فاطری
نمایشنامه در واقع یک نقد هست به جامعههایی که از لحاظ سیاسی بسته است و مردم آزادی ندارن و بازیچهی دست حاکمانشون شدن این نقد به صورت یک طنز سیاه بیان شده. مردمی که خاب هستن و حاکمهایی که از
khob bvdsh :)
نمایشنامه خوبی هست. البته من احساس کردم خیلی از چیزهایی که مطرح می کنه وابستگی شدید به اوضاع سیاسی و فرهنگ مردم ایتالیا داره و بعضی جاها گنگ بود
این کتاب به طرز عالی، جوانبِ مختلف سیاسی رو به تصویر می کشونه و ازین که چقدر خرافات و جهل می تونه در زندگی مٶثر باشه