کتاب افسانه عادی بودن
آسیب، بیماری و شفا در یک فرهنگ سمی
معرفی کتاب افسانه عادی بودن
کتاب افسانه عادی بودن نوشته گیبر میت و دنیل میت با ترجمه سیده ژاله موسوی نصر اثری است که به رابطهی میان سلامت جسمی و روانی، تجربههای عاطفی و ساختارهای اجتماعی میپردازد. نویسنده که سالها پزشک، درمانگر و پژوهشگر در حوزهی اعتیاد، بیماریهای مزمن و رشد کودکان بوده است در این کتاب نگاه رایج به «عادیبودن» را زیر سؤال برده و نشان داده است بسیاری از آنچه در زندگی روزمره عادی به نظر میرسد در واقع نشانهی یک فرهنگ بیمار و استرسزا است. انتشارات کهکشان دانش این اثر را منتشر کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب افسانه عادی بودن
کتاب افسانهی عادیبودن (آسیب، بیماری و شفا در یک فرهنگ سمی) به قلم دکتر گیبر میت، پزشک برجستهی کانادایی و متخصص مشهور در زمینهی اعتیاد، تروما و ارتباط استرس با بیماری، پژوهشی است انقلابی دربارهی علل ریشهای بیماریها در فرهنگِ سمیِ امروزین. این کتاب که در سال ۲۰۲۲ با همکاری پسرش، دنیل میت، منتشر شد، با استقبالی بینظیر روبهرو گشت و به پرفروشترین کتاب نیویورک تایمز و ساندی تایمز تبدیل شد و تاکنون بیش از یک میلیون نسخه در سراسر جهان فروخته است.
دکتر میت که پس از بیست سال طبابت عمومی و مراقبتهای تسکینی، بیش از یک دهه را در محلهی داونتاون ایستساید ونکوور با بیمارانی که از اعتیاد، بیماریهای روانی و اچآیوی رنج میبردند، سپری کرده است. او در این کتابِ بلندپروازانه، با تکیه بر چهار دهه تجربهی بالینی خود، این باور رایج که «نرمال بودن برابر با سلامتی است» را به چالش میکشد. او نشان میدهد که در کشورهای غربی که به سیستمهای درمانی خود میبالند، بیماریهای مزمن و اختلالات روانی در حال افزایشی بیوقفه هستند؛ نزدیک به ۷۰ درصد از آمریکاییها حداقل یک داروی تجویزی مصرف میکنند و در کانادا از هر پنج نفر یک نفر به فشار خون بالا مبتلاست. میت استدلال میکند که «عادیبودن»ِ رایج، مفهومی دروغین است که نقش تروما، استرس و فشارهای زندگی مدرن را بر جسم و ذهن نادیده میگیرد. به باور او، بیماری، بازتابی طبیعی از زندگی در فرهنگی نابههنجار است که ما را از «خودِ حقیقیمان» دور میکند.
میت با نثری شفاف و همدلانه، پیوند میان رنجهای فردی و فشارهای اجتماعی را آشکار میسازد و با ارائهی داستانهایی از افرادی که در چنگال بیماری بودهاند یا به بهبودی دست یافتهاند، مسیری امیدبخش به سوی بازپیوند با خودِ اصیل و التیامِ روانتنی ارائه میدهد. بسل ون در کولک، نویسندهی کتاب پرفروش بدن فراموش نمیکند، این اثر را «داستانی گیرا و زیبا نوشته شده با پیامدهایی عمیق برای زندگی همهی ما» خوانده است.
خلاصه کتاب افسانه عادی بودن
افسانهی عادیبودن با نقدی بر تعریف رایج «عادیبودن» در حوزهی سلامت آغاز میشود. میت با ارائهی آمارهای هشداردهنده (افزایش بیسابقهی بیماریهای مزمن و اختلالات روانی در جوامع غربی)، نشان میدهد که این «عادیبودن» آماری، به هیچوجه با سلامتِ واقعی همخوانی ندارد. او ریشهی این بحران را در «فرهنگ سمی» میداند؛ فرهنگی که بر عملکرد، موفقیتِ بیرونی و انطباق با هنجارها تأکید دارد و در آن، سرکوبِ عواطف و انکارِ نیازهای درونی، بهعنوان رفتاری «طبیعی» پذیرفته میشود.
هستهی استدلال میت بر این اصل استوار است که بدن و ذهن جداییناپذیرند. او با تکیه بر تحقیقات و تجربهی بالینیاش، نشان میدهد که چگونه ترومای حلنشده، استرس مزمن و سرکوب عواطف، از طریق سیستم عصبی و ایمنی، به بیماریهای جسمی (از خودایمنی و سرطان تا بیماریهای قلبی) و روانی (مانند افسردگی و اعتیاد) منجر میشوند.
کتاب به سه بخش اصلی تقسیم میشود: «طبیعتِ بههمپیوستهی ما» که به بررسی بنیادهای روانتنیِ سلامت میپردازد؛ «تحریفِ رشدِ انسانی» که نشان میدهد چگونه محیطِ سمی، رشدِ سالمِ انسان را مختل میکند؛ و «بازاندیشی در نابههنجاری» که بیماریها را نه بهعنوان نقص، بلکه بهعنوان «واکنشهای سازگارانه» به شرایطِ غیرقابلتحمل، بازتعریف میکند. بخش پایانی کتاب، «مسیرهایی به سوی کلگرایی»، با رویکردی درمانگرانه، راهکارهایی عملی برای رهایی از الگوهایِ مخرب و بازگشت به زندگیای معتبر و مبتنی بر خودآگاهی ارائه میدهد.
چرا باید کتاب افسانه عادی بودن را بخوانیم؟
افسانهی عادیبودن برای کسانی که به سلامتِ روان، جسم و ریشههای اجتماعیِ بیماریها علاقه دارند، کتابی ضروری و تحولآفرین است. این کتاب با نقدی بنیادین بر نظامِ پزشکیِ رایج که اغلب به «درمانِ کلنگر» بیتوجه است، به خواننده کمک میکند تا ریشههای پنهانِ رنجهای خود را در قالبِ روابطِ خانوادگی، فشارهای اجتماعی و ترومای ناگفته، کشف کند. جوهان هاری، نویسندهی کتاب تمرکزِ دزدیدهشده، این اثر را «کتابی حکیمانه، عمیق و شفابخش» توصیف کرده که «همه از خواندن آن غنیتر خواهند شد». این کتاب با رویکردی دلسوزانه اما صریح، نهتنها به تشخیصِ بیماریِ فرهنگ مدرن میپردازد، بلکه نقشهی راهی برای «بیدار شدن» و یافتنِ التیام در میانآشوبِ روزگار ما ارائه میدهد.
خواندن کتاب افسانه عادی بودن را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
به کسانی که با بیماریهای مزمن جسمی یا مشکلات مکرر سلامت روان درگیر هستند، به درمانگران، پزشکان، مشاوران، مربیان و والدینی که میخواهند ریشههای عاطفی و اجتماعی رنج را بهتر بفهمند، به افرادی که تجربهی آسیب در کودکی یا بزرگسالی داشتهاند و به دانشجویان و علاقهمندان حوزههای روانشناسی، پزشکی، مددکاری اجتماعی و مطالعات فرهنگی پیشنهاد میشود خواندن افسانهی عادیبودن را در برنامهی خود قرار دهند.
درباره گیبر میت
گیبر میت (زادهی ۱۹۴۴ در بوداپست) پزشک برجستهی کانادایی است که در دوازدهسالگی بههمراه خانوادهاش به کانادا مهاجرت کرد و پس از مدتی تدریس، به دانشگاه بازگشت و به آرزوی دیرینهاش یعنی پزشکی دست یافت. او نشانِ عالیترین افتخار کشوریِ کانادا (Order of Canada) و جایزهی افتخار شهروندی ونکوور را دریافت کرده است. از او بهعنوان یکی از تأثیرگذارترین صداهای جهان در زمینهی اعتیاد، استرس و رشدِ کودکی یاد میشود. میت که بیش از یک دهه با بیمارانِ مبتلا به اعتیاد و بیماریهای روانی در داونتاون ایستساید ونکوور کار کرده است، بنیانگذار رویکرد رواندرمانی «کاوشگریِ دلسوزانه» (Compassionate Inquiry) است که امروزه توسط هزاران درمانگر و پزشک در بیش از ۸۰ کشور جهان مطالعه میشود. از دیگر کتابهای پرفروش او میتوان به وقتی بدن نه میگوید، ذهنهای پراکنده و در قلمرو ارواح گرسنه اشاره کرد.
جوایز و افتخارات کتاب
- پرفروشترین کتاب شمارهی یک نیویورک تایمز
- پرفروشترین کتاب ساندی تایمز
- پرفروشترین کتاب ملی
- فروش بیش از یک میلیون نسخه در سراسر جهان
- انتشار در بیش از بیست زبان
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب افسانه عادی بودن و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | افسانه عادی بودن |
| عنوان دیگر | آسیب، بیماری و شفا در یک فرهنگ سمی |
| عنوان در زبان مبدأ | The myth of normal: trauma, illness, and healing in a toxic culture |
| موضوع | جامعهشناسی، پزشکی عمومی، موفقیت و خودیاری، روانشناسی عمومی |
| نویسنده | گیبر میت، دنیل میت |