کتاب والدین من (جلد سوم، مهارت فرزندپروری مبتنی بر نیازهای بنیادین کودک)
معرفی کتاب والدین من (جلد سوم، مهارت فرزندپروری مبتنی بر نیازهای بنیادین کودک)
کتاب والدین من (جلد سوم، مهارت فرزندپروری مبتنی بر نیازهای بنیادین کودک) نوشتهی منیر کلانتر قریشی، شادی ابراهیمی جوزانی و فاطمه علی جعفری، توسط نشر حکمت و عرفان منتشر شده است. این جلد از مجموعه والدین من، بهطور ویژه به مهارتهای فرزندپروری با تمرکز بر نیازهای بنیادین کودک میپردازد و تلاش کرده است والدین را با رویکردی علمی و کاربردی، برای شناخت و پاسخدهی به نیازهای اساسی فرزندانشان توانمند کند. ساختار کتاب بهگونهای طراحی شده که والدین بتوانند رفتارهای کودکان را بهتر درک کنند و به جای تمرکز صرف بر اصلاح رفتار، به ریشههای نیازهای کودک توجه نشان دهند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب والدین من (جلد سوم، مهارت فرزندپروری مبتنی بر نیازهای بنیادین کودک)
کتاب والدین من (جلد سوم، مهارت فرزندپروری مبتنی بر نیازهای بنیادین کودک) با قلم منیر کلانتر قریشی، شادی ابراهیمی جوزانی و فاطمه علی جعفری، به بررسی عمیق نیازهای اساسی کودکان و نقش والدین در پاسخدهی به این نیازها پرداخته است. این کتاب بخشی از یک مجموعه چندجلدی است که هر جلد به یکی از جنبههای مهم فرزندپروری میپردازد. در این جلد، تمرکز اصلی بر پنج نیاز بنیادین کودک یعنی امنیت، پیوند و توجه، قدرت شخصی، معنا و مرز و ساختار قرار گرفته است. نویسندگان با ارائه مثالهای روزمره، اشتباهات رایج والدین در تفسیر رفتار کودک را بررسی کردهاند و راهکارهایی برای تشخیص و پاسخدهی مناسب به نیازهای کودک پیشنهاد دادهاند. ساختار کتاب شامل فصلهایی دربارهی تفاوت نیاز با خواسته و میل لحظهای، مدل سهلایه نیاز، موانع ارضای نیازها و راهکارهای عملی برای والدین است. هدف اصلی کتاب، تغییر نگاه والدین از اصلاح صرف رفتار به فهم عمیقتر پیامهای رفتاری کودک و ایجاد رابطهای ایمن و رشددهنده است.
خلاصه کتاب والدین من (جلد سوم، مهارت فرزندپروری مبتنی بر نیازهای بنیادین کودک)
کتاب والدین من (جلد سوم) با تبیین این اصل آغاز میشود که رفتار کودک، بازتاب نیازهای بنیادین اوست و والدگری مؤثر با شناخت و پاسخدهی به این نیازها شکل میگیرد. نویسندگان ابتدا تفاوت میان نیاز، خواسته و میل لحظهای را شرح دادهاند و تأکید کردهاند که نیازهای بنیادین، غیرقابلچانهزنی و مشترک میان همه کودکان هستند. اگر این نیازها نادیده گرفته شوند، کودک برای جبران، به رفتارهای چالشبرانگیز یا ناسازگار روی میآورد. در ادامه، مدل سهلایه نیاز معرفی شده است: نیازهای بدنی و تنتنظیمی (مانند خواب، تغذیه و حرکت)، نیازهای هیجانی و همتنظیمی (مانند احساس امنیت و حمایت عاطفی) و نیازهای معنایی و ساخت تصویر از خود (مانند درک جایگاه خود و معنادهی به تجربهها). هر لایه با مثالهای واقعی و نشانههای رفتاری توضیح داده شده است تا والدین بتوانند بهسرعت نوع نیاز فعال کودک را تشخیص دهند. کتاب سپس به پنج نیاز بنیادین کودک میپردازد: امنیت، پیوند و توجه، قدرت شخصی، معنا و مرز و ساختار. برای هر نیاز، نشانههای فعال شدن، اشتباهات رایج والدین در تفسیر رفتار کودک، و راهکارهای عملی برای پاسخدهی مناسب ارائه شده است. نویسندگان تأکید کردهاند که پاسخدهی به نیازها باید بهموقع، متناسب و بدون شرط باشد و والدین باید پیش از اصلاح رفتار، به ایجاد امنیت و ارتباط توجه کنند. در بخشهای پایانی، موانع بزرگ ارضای نیازها مانند سرعت بالای روزمرگی، بیثباتی رفتاری والد، کمالگرایی و باورهای اشتباه درباره محبت یا مرزها بررسی شدهاند. راهکارهای اجرایی برای والدین شامل مدل سهگام تشخیص نیاز، حضور فعال، ترمیم رابطه پس از اشتباه و هدایت رفتار بدون تنبیه است. کتاب با تمرینهای هفتگی و چکلیستهای کاربردی، والدین را به سوی فرزندپروری نیازمحور و ایجاد رابطهای سالم و پایدار با کودک راهنمایی میکند.
چرا باید کتاب والدین من (جلد سوم، مهارت فرزندپروری مبتنی بر نیازهای بنیادین کودک) را بخوانیم؟
این کتاب با رویکردی دقیق و مرحلهبهمرحله، والدین را با مفاهیم بنیادین رشد کودک آشنا میکند و به آنها کمک میکند رفتارهای فرزندشان را از زاویه نیازهای اساسی تحلیل کنند. ویژگی شاخص کتاب، ارائه مثالهای ملموس و چکلیستهای سریع برای تشخیص نوع نیاز کودک است که باعث میشود والدین در موقعیتهای روزمره بتوانند واکنشهای مؤثرتری نشان دهند. همچنین، کتاب به جای تمرکز بر اصلاح رفتار، بر ایجاد امنیت روانی و پیوند عاطفی تأکید کرده است و راهکارهایی برای مواجهه با چالشهایی مانند لجبازی، قشقرق، ترسها و مقاومت کودک ارائه داده است. خواندن این کتاب میتواند به والدین کمک کند رابطهای سالمتر و پایدارتر با فرزند خود بسازند و از چرخههای تکراری تنبیه و پاداش فاصله بگیرند.
خواندن این کتاب به والدینی پیشنهاد میشود که دغدغه رشد سالم روانی و عاطفی فرزند خود را دارند، با رفتارهای چالشبرانگیز کودک مواجهاند یا به دنبال راهکارهایی برای درک بهتر نیازهای اساسی فرزندشان هستند. همچنین برای مربیان، مشاوران کودک و افرادی که با کودکان در ارتباطاند، مطالعه این کتاب مفید خواهد بود.