کتاب خودم باشم، عاشقت باشم!
معرفی کتاب خودم باشم، عاشقت باشم!
کتاب خودم باشم، عاشقت باشم! (راهنمای عملی برای روابطی بینظیر)، با عنوان انگلیسی Being Me, Loving You: A Practical Guide to Extraordinary Relationships، نوشته مارشال روزنبرگ و با ترجمه امیر کامران، اثری است که به موضوع روابط انسانی و بهویژه روابط صمیمانه میپردازد. این کتاب در سال ۱۳۹۷ توسط انتشارات اختران منتشر شده است و بر پایهی آموزههای ارتباط بدون خشونت (NVC) شکل گرفته است. کتاب شامل جلسههای پرسش و پاسخ با مارشال روزنبرگ و نمونههایی از کارگاهها و مصاحبههای او دربارهی روابط نزدیک و خانوادگی است. نویسنده تلاش کرده با زبانی روشن و کاربردی، چالشهای ارتباطی را در روابط عاشقانه و خانوادگی بررسی کند و راهکارهایی برای ایجاد صمیمیت، همدلی و احترام متقابل ارائه دهد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب خودم باشم، عاشقت باشم! اثر مارشال روزنبرگ
کتاب خودم باشم، عاشقت باشم! نوشتهی مارشال روزنبرگ، اثری است که به بررسی الگوی ارتباط بدون خشونت در روابط نزدیک میپردازد. این کتاب با محوریت گفتوگوهای زنده و اجرای نقش، تلاش کرده است تا مهارتهای ارتباطی را در موقعیتهای واقعی و ملموس به تصویر بکشد. ساختار کتاب بر پایهی پرسش و پاسخهای شرکتکنندگان کارگاههای نویسنده و مثالهایی از زندگی روزمره شکل گرفته است.
مارشال روزنبرگ در این کتاب، با تمرکز بر روابط عاشقانه، خانوادگی و حتی روابط محیط کار، نشان داده است که چگونه میتوان با شناخت احساسها و نیازهای خود و دیگران، کیفیت ارتباط را بهبود بخشید. کتاب با رویکردی تعاملی، خواننده را به تمرین و تجربهی عملی دعوت میکند و از طریق مثالهای متنوع، موانع رایج در روابط را شناسایی میکند و راههای عبور از آنها را بررسی میکند. کتاب خودم باشم، عاشقت باشم! برای کسانی که بهدنبال درک عمیقتر از خود و روابطشان هستند، فضایی برای تأمل و یادگیری فراهم میکند.
خلاصه کتاب خودم باشم، عاشقت باشم!
کتاب خودم باشم، عاشقت باشم! بر پایهی آموزههای ارتباط بدون خشونت، به بررسی چالشهای روابط صمیمانه میپردازد. نویسنده تأکید کرده است که عشق نه یک احساس گذرا، بلکه نیازی بنیادین و انگیزهای برای رشد و رضایت در زندگی است. روزنبرگ با مثالهایی از زندگی واقعی، نشان داده است که بسیاری از تعارضها و سوءتفاهمها در روابط، در ناتوانی افراد در بیان احساسها و نیازهای خود ریشه دارند. او چهار پرسش کلیدی را معرفی کرده است که به کمک آنها میتوان ارتباطی شفاف و همدلانه برقرار کرد: چه چیزی باعث ناراحتی شده، چه احساسی ایجاد شده، کدام نیاز برآورده نشده و چه انتظاری برای بهبود وجود دارد.
کتاب با اجرای نقش و گفتوگوهای واقعی، نشان داده است که چگونه میتوان بهجای قضاوت و انتقاد، با همدلی و پذیرش، روابط را بهبود بخشید. همچنین به موانعی مانند ترس از طردشدن، نهشنیدن یا برداشتهای نادرست از درخواستها پرداخته و راهکارهایی برای عبور از این موانع ارائه داده است. مارشال روزنبرگ تأکید کرده است که هدف از ارتباط، غنابخشیدن به زندگی خود و دیگران است، نه انجام وظایف از سر اجبار یا احساس گناه. در نهایت، کتاب فضایی برای تمرین عملی و بازنگری در الگوهای ارتباطی فراهم کرده است تا افراد بتوانند در عین حفظ هویت خود، روابطی صمیمانه و رضایتبخش بسازند.
چرا باید کتاب خودم باشم، عاشقت باشم! را بخوانیم؟
این کتاب با ارائهی نمونههای واقعی و تمرینهای عملی، به خواننده کمک میکند تا مهارتهای ارتباطی خود را در روابط نزدیک تقویت کند. ویژگی شاخص کتابْ تمرکز بر بیان صادقانهی احساسها و نیازها و ایجاد فضایی برای همدلی و احترام متقابل است. خواندن این اثر میتواند به افراد کمک کند تا تعارضها و سوءتفاهمهای رایج در روابط را بهتر شناسایی کنند و بهجای واکنشهای دفاعی یا قضاوت، راههای تازهای برای گفتوگو و حل اختلاف بیابند. این کتاب ابزارهایی برای عبور از ترسهای ارتباطی مانند نهشنیدن یا ابراز نیازهای شخصی نیز ارائه داده است. این اثر برای کسانی که بهدنبال رشد فردی و بهبود کیفیت روابطشان هستند، فرصتی برای بازنگری و تمرین عملی فراهم میکند.
خواندن کتاب خودم باشم، عاشقت باشم! را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد میشود که دغدغهی بهبود روابط عاشقانه یا خانوادگی یا دوستانه را دارند یا با چالشهایی مانند سوءتفاهم، تعارض یا ناتوانی در بیان احساسها و نیازها روبهرو هستند. همچنین برای علاقهمندان به یادگیری مهارتهای ارتباطی و کسانی که بهدنبال افزایش همدلی و صمیمیت در روابط خود هستند، مناسب است.
درباره مارشال روزنبرگ
مارشال برترام روزنبرگ (۶ اکتبر ۱۹۳۴ ـ ۷ فوریهی ۲۰۱۵) روانشناس، میانجی، نویسنده و مدرس آمریکایی بود. او از اوایل دههی ۱۹۶۰ فرایندی با عنوان ارتباط بدون خشونت (Nonviolent Communication) را توسعه داد؛ رویکردی برای تقویت مشارکت انسانی و حل تعارض در سطح فردی، روابط بینفردی و جامعه. روزنبرگ بهعنوان صلحجو در سراسر جهان فعالیت میکرد و در سال ۱۹۸۴ مرکز ارتباط بدون خشونت را بنیان گذاشت؛ یک سازمان بینالمللی غیرانتفاعی که خودش تا سالها مدیر خدمات آموزشی آن بود.
انگیزهی اصلی او برای شکلدادن ارتباط بدون خشونتْ تجربههای شخصیاش از شورش نژادی دیترویت در سال ۱۹۴۳ و همچنین یهودستیزیای بود که در سالهای کودکی و نوجوانی با آن مواجه شد.
روزنبرگ در کانتون، ایالت اوهایو، در خانوادهای یهودی متولد شد. خانوادهی او تجربههای دشواری از فقر، خشونت و تبعیض را از سر گذراندند؛ تجربههایی که بعدها در شکلگیری نگاه همدلانه و انتقادی او به قدرت، آموزش و سلامت روان نقش مهمی ایفا کردند. خانوادهاش اندکی پیش از شورش نژادی ۱۹۴۳ به دیترویت نقلمکان کردند؛ واقعهای که تأثیر عمیقی بر جهانبینی روزنبرگ گذاشت. او سه بار ازدواج کرد و صاحب سه فرزند بود.
روزنبرگ تحصیلات دانشگاهی خود را در دانشگاه وین استیت و سپس دانشگاه میشیگان ادامه داد و بعدها با حمایت ایالت ویسکانسین آموزش تخصصی روانشناسی دید. در این دوره تحتتأثیر اندیشههایی قرار گرفت که رواندرمانی را نه درمان بیماری، بلکه پاسخی انسانی به رنجهای اجتماعی میدانستند. آثار متفکرانی چون توماس سزاس، اروینگ گافمن و آلبرت بندورا نقش مهمی در شکلگیری نگاه انتقادی او به روانپزشکی سنتی داشتند.
مارشال روزنبرگ در سال ۱۹۶۱ دکترای روانشناسی بالینی خود را از دانشگاه ویسکانسینـمدیسن دریافت کرد و زیر نظر کارل راجرز تحصیل کرد. پژوهش دکترای او بر رابطهی ساختار موقعیتهای اجتماعی و خودارزیابی افراد تمرکز داشت؛ موضوعی که بعدها در نظریهی ارتباط بدون خشونت جایگاهی محوری یافت. او فعالیت حرفهای خود را با کار بالینی آغاز کرد، اما بهتدریج تمرکزش را از درمان فردی به حل تعارضهای اجتماعی، آموزشی و نژادی معطوف کرد.
روزنبرگ در دهههای بعد، در پروژههای ادغام نژادی مدارس، حل تعارضهای اجتماعی و آموزش ارتباط همدلانه در ایالات متحده و کشورهای مختلف جهان مشارکت داشت. در سالهای پایانی عمر، سالانه به دهها کشور سفر میکرد و ارتباط بدون خشونت را به فعالان اجتماعی، معلمان، درمانگران و رهبران جوامع آموزش میداد. او تا زمان مرگش در سال ۲۰۱۵، همچنان بهعنوان چهرهای جهانی در آموزش صلح و ارتباط انسانی فعال بود.
پس از درگذشتش، در سال ۲۰۱۹، گروهی از مربیان تأییدشدهی ارتباط بدون خشونت، ضمن احترام به میراث فکری او، بیانیهای منتشر کردند که در آن بر لزوم رعایت مرزهای اخلاقی و حرفهای در فضاهای آموزشی و درمانی تأکید شده بود.
این کتاب یا نویسنده چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟
مارشال روزنبرگ در سال ۲۰۰۰ جایزهی شنوندهی سال را از انجمن بینالمللی شنیدن دریافت کرد، در سال ۲۰۰۲ جایزهی عدالت ترمیمی به او اهدا شد، در سال ۲۰۰۴ موفق به دریافت جایزهی آثار زرین از سازمان بینالمللی علم دینی و نیز جایزهی مرد صلح در روز جهانی دعای صلح از سوی سازمان Healthy, Happy, Holy (۳HO) شد، در سال ۲۰۰۵ جایزهی نور الهی در تجلی اجتماعی را از انجمن کلیساهای وحدت دریافت کرد، در سال ۲۰۰۶ جایزهی پل صلح و عدمخشونت از بنیاد گلوبال ویلیج به او تعلق گرفت و در نهایت در سال ۲۰۱۴ جایزهی قهرمان و پیشگام بخشش از سوی ائتلاف جهانی بخشایش بهپاس یک عمر تلاش در گسترش صلح و همدلی به او اهدا شد.
بخشی از کتاب خودم باشم، عاشقت باشم!
«ارتباط بدونخشونت روشی تعاملی است که تبادل اطلاعات و حل صلحآمیز اختلافات را آسان میکند. ارتباط بدونخشونت بر ارزشهای مشترک انسانی و نیازها تکیه میکند و افراد را تشویق میکند از زبانی که سبب مقاومت یا کاهش عزت نفس میشود، پرهیز کنند و به جای آن از زبانی کمک گیرند که حسن تفاهم را افزایش میدهد.»