کتاب ذهن آگاهی
معرفی کتاب ذهن آگاهی
کتاب ذهن آگاهی (Real World Mindfulness for Beginners) نوشته برندا سالگادو، ذهن آگاهی را نهتنها یک تکنیک روانی، بلکه روشی برای زیستن معرفی میکند و با ارائهی تمرینهایی کاربردی، تلاش دارد به خوانندگان کمک کند تا حضور بیشتری در لحظهی حال داشته باشند و کیفیت زندگی روزمرهی خود را بهبود ببخشند. هر فصل به یکی از جنبههای مهم زندگی میپردازد و با تمرینهای عملی، راهکارهایی برای مقابله با استرس، افزایش تمرکز، پرورش قدردانی و شادمانی، مدیریت خشم و نگرانی و ارتقای شفقت و شکیبایی ارائه میدهد. مهناز پاکزاد این راهنما را برای انتشارات کتاب مرو (هیرمند) ترجمه کرده است. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب ذهن آگاهی
کتاب ذهن آگاهی نوشتهی برندا سالگادو با ترجمهی مهناز پاکزاد، اثری در حوزهی روانشناسی کاربردی و خودیاری است که به موضوع ذهن آگاهی و نقش آن در بهبود کیفیت زندگی میپردازد. هر فصل کتاب به یکی از دغدغههای رایج انسان معاصر مانند استرس، نگرانی، عادتهای منفی، وابستگیها، خشم، سالخوردگی و فقدان اختصاص یافته است. این فصلها ابتدا موضوع را شرح داده و سپس تمرینهایی عملی و قابل اجرا در زندگی روزمره ارائه میکنند.
کتاب ذهن آگاهی با زبانی روشن و بیپیرایه، تلاش کرده افسانهها و سوءبرداشتهای رایج دربارهی ذهن آگاهی را نیز بررسی کند و نشان دهد که این مهارت، صرفاً به مدیتیشن محدود نمیشود و میتواند در هر لحظه و موقعیتی از زندگی جاری باشد. برندا سالگادو با تکیه بر تجربیات شخصی و آموزههای استادان مختلف، ذهن آگاهی را به عنوان ابزاری برای شناخت بهتر خود، پرورش شفقت و ایجاد ارتباط عمیقتر با دیگران معرفی کرده است.
خلاصه کتاب ذهن آگاهی
در فصل اول کتاب ذهن آگاهی، مفهوم لحظهی آگاهی و اهمیت توجه به افکار، احساسات و بدن مطرح شده است. نویسنده توضیح داده که چگونه عادتهای ذهنی و داستانهای تکراری میتوانند درک ما را محدود کنند و تمرینهای سادهای برای حضور در لحظهی ارائه کرده است.
در فصل دوم، تمرکز بر بازیافتن توجه و تمرکز است. سالگادو با اشاره به چالشهای دنیای پرهیاهوی امروز، تمرینهایی برای تقویت تمرکز و کاهش پراکندگی ذهنی پیشنهاد داده است. فصل سوم هم به پرورش قدردانی و شادمانی اختصاص یافته است.
در فصل چهارم، موضوع ارتقای شکیبایی و شفقت مطرح شده است. نویسنده با بیان تجربیات خود و دیگران، توضیح داده که چگونه میتوان با تمرین ذهن آگاهی، شفقت نسبت به خود و دیگران را تقویت کرد و در مواجهه با رنج و ناکامی، واکنشهای سازندهتری نشان داد.
در فصلهای بعدی، موضوعاتی مانند مقابله با استرس و نگرانی، تغییر عادتهای منفی، مدیریت خشم و رنجش، کار روی وابستگیها و بیزاریها، حمایت از دیگران، پذیرش سالخوردگی و بیماری، و کنار آمدن با غم و فقدان بررسی شدهاند.
چرا باید کتاب ذهن آگاهی را بخوانیم؟
نویسنده با تکیه بر تجربیات شخصی و آموزههای استادان مختلف، ذهن آگاهی را از حالت نظری خارج کرده و به ابزاری کاربردی برای مدیریت استرس، افزایش تمرکز، پرورش شادمانی و شفقت تبدیل کرده است. این کتاب نهتنها به رفع سوءبرداشتها دربارهی ذهن آگاهی پرداخته، بلکه راهکارهایی برای مقابله با چالشهای رایج زندگی مانند اضطراب، نگرانی، خشم و عادتهای منفی ارائه داده است.
خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد میشود که با استرس، اضطراب، نگرانی یا پراکندگی ذهنی دستوپنجه نرم میکنند، به دنبال بهبود کیفیت زندگی روزمره هستند یا علاقهمند به یادگیری تمرینهای عملی ذهن آگاهی و مدیتیشناند.
بخشی از کتاب ذهن آگاهی
«یکی از دلایلی که ذهنآگاهی میتواند سودمند باشد این است که ما اغلب اطلاع نداریم چگونه افکار ضمیر ناخودآگاه و احساساتمان میتوانند درک ما را نسبت به آنچه روی میدهد محدود کنند. همواره عادتهای فکری و داستانهای تکراری در سر داریم که فکر میکنیم واقعیت عینی هستند؛ این افکار میتوانند ما را از دیدن تصویر ذهنی بزرگتر محروم کنند. به همین دلیل است که تأمل به همراه یک تنفس عمیق میتواند در حین مبادلات دشوار مفید باشد. در این کتاب ما به ذهنآگاهی به عنوان توانایی حضور داشتن در لحظات جاری با آگاهی از افکار، هیجانات و احساسات بدن خود و هر آنچه در پیرامونمان رخ میدهد میپردازیم. جنبۀ دیگر ذهنآگاهی این است که کنجکاوی ما را پرورش میدهد تا آنچه را که در حال حاضر درون و پیرامونمان وجود دارد بشکافیم و با وضوح بیشتری مشاهده کنیم.
در مدتی که برای کسب سلامتیام با چالش روبهرو شده بودم، ذهنآگاهی به من کمک کرد متوجه خجالت و سرخوردگیهایم شوم؛ بنابراین تصمیم گرفتم شفقتی را که پیش از این به دیگران داشتم، بیشتر نسبت به خودم داشته باشم. نیاز بدنم به آهن را از طریق مواد غذایی آهندار و مصرف داروهای گیاهی تأمین کردم، با پزشک و متخصص طب سوزنی خود همکاری کردم تا سلامتی را به بدنم بازگردانم، از خانواده و همکارانم درخواست کردم برای استراحت و حمایتی که به آن نیاز داشتم، من را یاری کنند. دورۀ نقاهت را به سرعت پشت سر گذاشتم و با وجود عادتهای فکریای که داشتم، کمک دیگران را پذیرفتم. همسرم در این مدت به من محبت میکرد و به خاطر مراقبتهایش از من احساس رضایت میکرد.»