کتاب سه جهان سرمایه داری رفاهی
معرفی کتاب سه جهان سرمایه داری رفاهی
کتاب الکترونیکی «سه جهان سرمایهداری رفاهی» نوشتهٔ گوستا اسپینگ-اندرسن و با ترجمهٔ ایمان شعبانزاده، توسط نشر شیرازه کتاب ما منتشر شده است. این اثر در مجموعهٔ فلسفه و اقتصاد سیاسی جای میگیرد و به بررسی تطبیقی نظامهای دولت رفاه در کشورهای سرمایهداری پیشرفته میپردازد. نویسنده با تحلیل دادههای آماری و تاریخی، سه مدل اصلی دولت رفاه را شناسایی و ویژگیهای هر یک را تبیین میکند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب سه جهان سرمایه داری رفاهی
«سه جهان سرمایهداری رفاهی» اثری پژوهشی و ناداستان است که در حوزهٔ علوم اجتماعی و اقتصاد سیاسی جای میگیرد. گوستا اسپینگ-اندرسن در این کتاب، با رویکردی تطبیقی و تحلیلی، به بررسی ساختار و عملکرد دولتهای رفاه در کشورهای سرمایهداری میپردازد. کتاب نخستین بار در دهه ۱۹۹۰ منتشر شده و تمرکز آن بر کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری اقتصادی است. ساختار کتاب به دو بخش اصلی تقسیم میشود: بخش نخست به صورتبندی و آزمون گونههای مختلف دولت رفاه اختصاص دارد و بخش دوم به تحلیل عمیقتر نمونههای مشخص از این نظامها در کشورهای آمریکا، آلمان و سوئد میپردازد. نویسنده با بهرهگیری از دادههای آماری گسترده و تحلیلهای تاریخی، سه مدل اصلی دولت رفاه را معرفی میکند: لیبرال، محافظهکار-صنفی و سوسیالدموکرات. این دستهبندی بر اساس معیارهایی چون میزان کالاییزدایی، قشربندی اجتماعی و نقش دولت در بازار کار صورت گرفته است. کتاب با زبانی تحلیلی و مستند، به بررسی ریشههای تاریخی، نیروهای سیاسی و اجتماعی مؤثر بر شکلگیری هر یک از این نظامها میپردازد و تأثیر آنها را بر ساختار اجتماعی و اقتصادی جوامع سرمایهداری تحلیل میکند. قالب کتاب پژوهشی و دانشگاهی است و برای مخاطبانی با دغدغههای علوم اجتماعی، اقتصاد سیاسی و سیاستگذاری اجتماعی طراحی شده است.
خلاصه کتاب سه جهان سرمایه داری رفاهی
این کتاب با هدف ارائهٔ یک چارچوب نظری جدید برای فهم دولتهای رفاه در کشورهای سرمایهداری پیشرفته نوشته شده است. اسپینگ-اندرسن با نقد رویکردهای پیشین که دولت رفاه را صرفاً بر اساس میزان هزینهکرد یا سطح توسعه اقتصادی دستهبندی میکردند، تلاش میکند نشان دهد که تفاوتهای کیفی و ساختاری عمیقی میان نظامهای رفاهی وجود دارد. او سه مدل اصلی دولت رفاه را شناسایی میکند: - دولت رفاه لیبرال: در این مدل، حمایتهای اجتماعی محدود و مبتنی بر آزمون وسع است و بازار نقش اصلی را در تأمین رفاه ایفا میکند. نمونههای بارز این مدل، ایالات متحده، کانادا و استرالیا هستند. - دولت رفاه محافظهکار-صنفی: این نظام در کشورهای اروپای قارهای مانند آلمان، فرانسه و ایتالیا دیده میشود. در این مدل، خدمات رفاهی بر اساس جایگاه شغلی و عضویت در نهادهای صنفی توزیع میشود و خانواده نقش مهمی در تأمین رفاه دارد. بازتوزیع ثروت در این نظام محدود است و تفاوتهای طبقاتی حفظ میشود. - دولت رفاه سوسیالدموکرات: کشورهای اسکاندیناوی مانند سوئد و دانمارک نمایندگان این مدل هستند. در این نظام، حمایتهای اجتماعی فراگیر و سخاوتمندانه است و هدف اصلی، کالاییزدایی از نیروی کار و تأمین برابری اجتماعی برای همهٔ شهروندان است. اسپینگ-اندرسن نشان میدهد که شکلگیری هر یک از این نظامها نتیجهٔ تعامل نیروهای تاریخی، سیاسی و اجتماعی خاص هر کشور است. او تأکید میکند که دولت رفاه نهتنها محصول توسعهٔ اقتصادی، بلکه نتیجهٔ ائتلافهای طبقاتی و سیاستگذاریهای آگاهانه است. کتاب همچنین به تأثیر این نظامها بر بازار کار، اشتغال زنان، برابری جنسیتی و ساختار خانواده میپردازد و نشان میدهد که هر مدل رفاهی پیامدهای اجتماعی و اقتصادی متفاوتی به همراه دارد.
چرا باید کتاب سه جهان سرمایه داری رفاهی را بخوانیم؟
این کتاب با ارائهٔ یک چارچوب نظری منسجم و دادههای تطبیقی گسترده، امکان مقایسهٔ دقیق میان نظامهای رفاهی مختلف را فراهم میکند. خواننده با مطالعهٔ این اثر میتواند درک عمیقتری از ریشهها و پیامدهای سیاستهای رفاهی در کشورهای سرمایهداری بهدست آورد و با نقاط قوت و ضعف هر مدل آشنا شود. همچنین، کتاب به پرسشهای مهمی دربارهٔ نقش دولت، بازار و نیروهای اجتماعی در شکلگیری رفاه اجتماعی پاسخ میدهد و ابزار تحلیلی مناسبی برای بررسی سیاستگذاری اجتماعی در جوامع معاصر ارائه میکند.
مطالعهٔ این کتاب به دانشجویان و پژوهشگران علوم اجتماعی، اقتصاد سیاسی و سیاستگذاری اجتماعی توصیه میشود. همچنین برای فعالان حوزهٔ رفاه اجتماعی، سیاستگذاران و افرادی که به مقایسهٔ نظامهای رفاهی و تحلیل ساختارهای اجتماعی علاقهمند هستند، مفید خواهد بود.
بخشی از کتاب سه جهان سرمایه داری رفاهی
«در جمع دموکراسیهای سرمایهدارانهٔ پیشرفته، دولتها با توجه به تأکیدشان بر مسئلهٔ رفاه بهصورت چشمگیری با یکدیگر تفاوت دارند. حتی اگر بخشی از مخارج دولت یا حقوق کارمندان در خدمت اهداف رفاهی باشد، همچنان ممکن است نوع خدمات رفاهی از منظر کیفی متفاوت باشد یا ممکن است اولویتبندی ارائهٔ این خدمات نسبت به فعالیتهای دیگری نظیر جنگ، اعادهٔ قانون و نظم یا افزایش کسب سود و تجارت متفاوت باشد. ویژگیهای تاریخی دولتها نقش تعیینکنندهای در پیدایش نقشآفرینی رفاهی آنها داشته است. گیدنز در کتاب اخیر خود بر تأثیر علی جنگها تأکید کرده است؛ همان عاملی که در بخش اعظمی از پژوهشهایی که ناظر بر شناسایی ریشههای شکلگیری دولت رفاه هستند، نادیده گرفته شده است. ممکن است در روایت من بهطور مستقیم به استدلال گیدنز پرداخته نشود اما میتوان در تأکیدی که بر قدرت نسبی حکومت مطلقه و استبدادی داشتهام، تأیید غیرمستقیمی بر این موضوع یافت. بااینحال، فحوای اصلی روایت من آن است که تاریخ ائتلافهای طبقاتی و سیاسی، تعیینکنندهترین علت تغییرات دولتهای رفاه است.»