کتاب کوربینی
معرفی کتاب کوربینی
کتاب کوربینی (روشهای پنهان بازاریابی که مغز را شکل میدهد) نوشته مت جانسون و پرینس قومان و با ترجمه کاوه متمادی، اثری است که به بررسی تأثیرات پنهان بازاریابی بر ذهن و رفتار مصرفکنندگان میپردازد. این کتاب توسط نشر اندیشه احسان منتشر شده است و با رویکردی علمی و کاربردی، به مخاطبان نشان میدهد که چگونه علوم اعصاب و روانشناسی شناختی در خدمت بازاریابی قرار گرفتهاند تا تصمیمات ما را حتی پیش از آنکه خودمان متوجه شویم، شکل دهند. نویسندگان با ترکیب مثالهای واقعی، آزمایشهای علمی و تحلیلهای روانشناختی، به بررسی فرایندهای ناخودآگاه ذهن میپردازند و نشان میدهند که چگونه برندها و شرکتها با استفاده از این دانش، رفتار خرید و انتخابهای ما را هدایت میکنند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب کوربینی
کتاب کوربینی با تکیهبر یافتههای علوم اعصاب و روانشناسی شناختی، به بررسی رابطهی میان ذهن ناخودآگاه و رفتار مصرفکننده میپردازد. مت جانسون و پرینس قومان در این کتاب، با زبانی روشن و مثالهای ملموس، نشان دادهاند که بسیاری از تصمیمات خرید و انتخابهای روزمره ما، نه بر اساس منطق آگاهانه بلکه تحت تأثیر فرایندهای ناخودآگاه و محرکهای محیطی شکل میگیرند. ساختار کتاب بر پایهی روایت علمی و داستانی است؛ به این معنا که نویسندگان با روایت آزمایشها، تجربههای واقعی و تحلیلهای تخصصی، مفاهیم پیچیده را بهصورت قابلدرک و جذاب ارائه کردهاند. کوربینی نهتنها به حوزه بازاریابی و تبلیغات میپردازد، بلکه تأثیر این فرایندها را در زندگی روزمره، تصمیمگیریهای فردی و حتی تعاملات انسانی بررسی میکند. این کتاب بهویژه برای کسانی که علاقهمند به شناخت عمیقتر مغز، رفتار مصرفکننده و تأثیرات محیطی بر تصمیمگیری هستند، منبعی ارزشمند بهشمار میآید. نویسندگان تلاش کردهاند تا با ترکیب دانش تخصصی و تجربه عملی، پلی میان علم و زندگی واقعی ایجاد کنند و مخاطب را به سوی آگاهی بیشتر از فرایندهای ذهنی خود سوق دهند.
خلاصه کتاب کوربینی
کتاب کوربینی با محوریت بررسی نقش ناخودآگاه در تصمیمگیریهای مصرفکننده، به این پرسش میپردازد که چرا بسیاری از انتخابهای ما، حتی زمانی که فکر میکنیم آگاهانه تصمیم گرفتهایم، در واقع تحت تأثیر عوامل پنهان و محرکهای محیطی قرار دارند. نویسندگان با ارائه مثالهایی از آزمایشهای علمی، مانند تجربه خوردن غذای سگ به جای پاته یا تأثیر رنگ و موسیقی محیط بر انتخابهای خرید، نشان دادهاند که مغز ما همواره در حال مدلسازی واقعیت است و این مدلها بهشدت تحت تأثیر باورها، تداعیها و محرکهای بیرونی قرار میگیرند. در بخشهایی از کتاب، به نقش برندها در شکلدهی مدلهای ذهنی پرداخته شده است. برای مثال، برندهایی مانند کوکاکولا با صرف هزینههای هنگفت برای تبلیغات، موفق شدهاند تداعیهایی مانند شادی را در ذهن مصرفکنندگان حک کنند؛ بهگونهای که حتی طعم یک نوشیدنی، بسته به باور فرد درباره برند، متفاوت تجربه میشود. این پدیده با آزمایشهایی مانند چالش پپسی نیز بررسی شده است که نشان میدهد افراد زمانی که نام برند را نمیدانند، انتخاب متفاوتی نسبت به زمانی دارند که برند را میشناسند. کتاب همچنین به مفهوم لنگر انداختن ذهنی اشاره کرده است؛ یعنی مغز برای پردازش اطلاعات، همواره به یک نقطه مرجع یا لنگر نیاز دارد و برندها با طراحی هوشمندانه محیط و پیامهای خود، این لنگرها را ایجاد میکنند تا توجه و ادراک مصرفکننده را هدایت کنند. در نهایت، کوربینی تأکید دارد که شناخت این فرایندها میتواند به افراد کمک کند تا آگاهانهتر تصمیم بگیرند و کمتر در دام دستکاریهای بازاریابی گرفتار شوند.
چرا باید کتاب کوربینی را بخوانیم؟
کتاب کوربینی با ارائه ترکیبی از دانش علوم اعصاب، روانشناسی و بازاریابی، فرصتی فراهم میکند تا مخاطب با فرایندهای پنهان ذهن خود و تأثیرات محیطی بر تصمیمگیریهایش آشنا شود. یکی از ویژگیهای شاخص این کتاب، استفاده از مثالهای واقعی و آزمایشهای علمی است که مفاهیم پیچیده را بهصورت ملموس و قابلدرک بیان میکند. مخاطب با خواندن این کتاب میتواند درک بهتری از نحوه عملکرد ذهن ناخودآگاه، نقش برندها در شکلدهی باورها و تداعیها و همچنین تأثیر محرکهای محیطی بر رفتار خود بهدست آورد. این آگاهی نهتنها به انتخابهای هوشمندانهتر در خرید کمک میکند، بلکه میتواند در سایر حوزههای زندگی، مانند تربیت فرزندان، مدیریت کسبوکار یا حتی تعاملات اجتماعی نیز کاربرد داشته باشد. کوربینی ابزاری برای مقابله با دستکاریهای ذهنی و افزایش آگاهی فردی ارائه میدهد و به مخاطب کمک میکند تا نقش فعالتری در تصمیمگیریهای خود ایفا کند.
خواندن این کتاب به علاقهمندان علوم اعصاب، روانشناسی، بازاریابی، دانشجویان و پژوهشگران حوزههای علوم شناختی و رفتاری، مدیران کسبوکار، والدین نگران تأثیر تبلیغات بر فرزندان و هر کسی که به دنبال شناخت عمیقتر فرایندهای ذهنی و تصمیمگیریهای خود است، پیشنهاد میشود.