کتاب فیزیک کوانتوم و جهان ما
معرفی کتاب فیزیک کوانتوم و جهان ما
کتاب فیزیک کوانتوم و جهان ما نوشتهٔ «رضا علیخواه» و منتشرشده بهصورت الکترونیک توسط نشر سنجاق، به بررسی مفاهیم بنیادین فیزیک کوانتوم و تأثیر آن بر درک ما از جهان میپردازد. این اثر مفاهیم پیچیدهای مانند جبرگرایی علمی، اصل عدم قطعیت، باغوحش ذرات بنیادی و نظریههای نوین دربارهٔ پیدایش جهان را برای علاقهمندان به علم فیزیک و فلسفهٔ علم شرح داده است. نسخهٔ الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب فیزیک کوانتوم و جهان ما اثر رضا علی خواه
کتاب «فیزیک کوانتوم و جهان ما» در بستری از تاریخ علم و فلسفه به بررسی تحولات اندیشهٔ بشر دربارهٔ سرنوشت، اختیار و قوانین طبیعت پرداخته است. کتاب حاضر از دوران فیزیک کلاسیک و جبرگرایی علمی آغاز میکند و با ورود به قرن بیستم، نقش مکانیک کوانتوم در تغییر نگرشها را برجسته میسازد. نویسنده با اشاره به چالشهای نظریههای کلاسیک و ظهور اصل عدم قطعیت، به تأثیرات این تحولات بر مفاهیمی همچون ارادهٔ آزاد و تصادف در جهان میپردازد. اثر حاضر علاوهبر مرور تاریخچهٔ کشف ذرات بنیادی و ساختار اتم، به معرفی نظریههای مدرن مانند نظریهٔ ریسمان و تورم کیهانی پرداخته است. این کتاب در دورهای نوشته شده که علاقه به تبیین علمی پدیدههای هستی و پیوند آن با پرسشهای فلسفی، مخاطبان بسیاری یافته است. «رضا علیخواه»، نویسندهٔ کتاب حاضر تلاش کرده با مثالهای ملموس و روایتهای تاریخی، مفاهیم دشوار فیزیک را به زندگی روزمره و دغدغههای انسانی پیوند بزند و تصویری از جایگاه انسان در جهان ارائه دهد. این نویسنده با مثالهای روزمره و روایتهای تاریخی، مفاهیم انتزاعی را به زندگی انسان پیوند میزند و تأثیر این تحولات علمی را بر درک ما از اختیار، سرنوشت و جایگاه انسان در کیهان بررسی میکند.
خلاصه کتاب فیزیک کوانتوم و جهان ما
کتاب حاضر با طرح پرسشهایی دربارهٔ جبرگرایی و سرنوشت آغاز میشود و ابتدا تصویری از جهان مکانیکی نیوتونی ارائه میدهد؛ جهانی که در آن همهچیز بر اساس قوانین دقیق و قابل پیشبینی رخ میدهد و جایی برای شانس یا اختیار باقی نمیماند. نویسنده با مرور تاریخ علم نشان میدهد چگونه این دیدگاه در قرنهای گذشته غالب بوده و حتی تصمیمها و احساسات انسانی را نیز تابع قوانین فیزیکی میدانسته است. با ورود به قرن بیستم و کشف مکانیک کوانتوم، این تصویر دگرگون میشود. اصل عدم قطعیت و رفتار موج - ذرهای ذرات زیراتمی امکان پیشبینی قطعی آینده را زیر سؤال میبرد و نقش احتمال و تصادف را در بنیاد جهان برجسته میکند. این کتاب با شرح آزمایشهای معروفی مانند آزمایش «دو شکاف» و تفسیرهای مختلف مکانیک کوانتوم، به چالشهای فلسفی و علمی این حوزه میپردازد؛ سپس به معرفی ذرات بنیادی، ساختار اتم و مدل استاندارد فیزیک میرسد و نقش کوارکها، لپتونها و بوزونها را در ساختار ماده توضیح میدهد. در ادامه، نظریههای جدیدی مانند نظریهٔ «ریسمان» و «تورم کیهانی» مطرح میشود که تلاش دارد شکاف میان مکانیک کوانتوم و نسبیت را پر کند و به پرسشهایی دربارهٔ آغاز جهان و وجود جهانهای موازی پاسخ دهد.
چرا باید کتاب فیزیک کوانتوم و جهان ما را خواند؟
این کتاب با روایتی داستانگونه و مثالهایی ملموس، مفاهیم پیچیدهٔ فیزیک کوانتوم را برای مخاطبان عمومی و علاقهمندان به علم توضیح میدهد. اثر حاضر علاوهبر معرفی اصول و آزمایشهای بنیادین مکانیک کوانتوم، به تأثیر این نظریهها بر مفاهیمی مانند اختیار، سرنوشت و معنای زندگی میپردازد. خواننده با مطالعهٔ این کتاب نهتنها با تاریخچه و ساختار ذرات بنیادی آشنا میشود، بلکه با چالشهای فلسفی و علمی معاصر دربارهٔ ماهیت واقعیت و جایگاه انسان در جهان روبهرو خواهد شد.
خواندن کتاب فیزیک کوانتوم و جهان ما را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای علاقهمندان به فیزیک، فلسفهٔ علم و کسانی که بهدنبال درک عمیقتری از مفاهیم بنیادین جهان، سرنوشت و اختیار هستند مناسب است؛ همچنین دانشآموزان و دانشجویان علوم پایه و کسانی که بهدنبال پیوند میان علم و پرسشهای فلسفی هستند، میتوانند از این اثر بهره ببرند.
فهرست کتاب فیزیک کوانتوم و جهان ما
مقدمه: این بخش به طرح پرسش دربارهٔ سرنوشت و جبرگرایی علمی و معرفی کلی موضوع کتاب پرداخته است.
فصل اول: جبرگرایی علمی: این فصل در باب دیدگاههای کلاسیک دربارهٔ قوانین طبیعت، نقش نیوتون و لاپلاس در شکلگیری مفهوم جبرگرایی و بررسی پیامدهای آن برای اختیار انسان توضیحاتی ارائه داده است.
فصل دوم: مکانیک کوانتوم: این فصل به معرفی اصول مکانیک کوانتوم، آزمایش دو شکاف، اصل برهمنهی، تفسیرهای مختلف کوانتومی و تأثیر آنها بر درک ما از واقعیت پرداخته است.
فصل سوم: باغوحش ذرات: این فصل به شرح ساختار اتم، معرفی ذرات بنیادی (کوارکها، لپتونها، بوزونها)، مدل استاندارد فیزیک و نقش شتابدهندههای ذرات در کشف این ذرات پرداخته است.
فصل چهارم: نظریهٔ ریسمان: این فصل به بررسی تلاشها برای پیوند مکانیک کوانتوم و نسبیت، معرفی نظریهٔ ریسمان و چالشهای مربوط به پدیدههایی مانند سیاهچالهها و مهبانگ پرداخته است.
فصل پنجم: انفجار بزرگ: این فصل در باب پیدایش و سرنوشت جهان، نظریهٔ مهبانگ، تورم کیهانی، نقش «آلن گوث» و ایدهٔ جهانهای متعدد و پیامدهای این نظریهها برای فهم ما از کیهان سخن گفته است.
بخشی از کتاب فیزیک کوانتوم و جهان ما
«نیوتون یکی از بزرگترین دانشمندان تاریخ معتقد بود که جهان بینهایت، ساکن و ثابت است و ستارگان بیحرکت در جای خود ایستادهاند و در یک تعادل پایدار هستند. ریچارد بنتلی الهی دان و فیلسوف انگلیسی میدانست که بر اساس قوانین نیوتون ستارهها به یکدیگر نیروی گرانشی وارد میکنند و سعی دارند به سمت همدیگر جذب شوند بنابراین او متوجه شد اگر جهان ثابت و ایستا باشد پس نیروی گرانش باید همۀ ستارگان را به سمت یکدیگر بکشد و باعث شود آنها در نهایت به یک نقطه جمع شوند و روی هم فروبریزند. وی در نامهای این موضوع را به نیوتون گفت و نیوتون در جواب گفت؛ اگر جهان اندازۀ محدودی داشته باشد و تعداد ستارگان متناهی باشند ستارگان روی هم سقوط میکنند ولی اگر اندازۀ جهان بینهایت باشد و تعداد بینهایت ستاره بهصورت یکنواخت در فضا پراکنده باشند چنین اتفاقی نمیافتد چون در جهانی بینهایت بزرگ با بینهایت ستاره نقطهای مرکزی وجود ندارد و هر نقطهای را میتوان مرکز پنداشت بنابراین جای وسطی وجود ندارد که ستارهها به سمت آن سقوط کنند. نیوتون معتقد بود که همۀ ستارهها در حالت تعادل قرار دارند اما باز هم اشتباه فکر میکرد. این چنین تعادلی ناپایدار است چون اگر ستارههای یک منطقه فقط اندکی به یکدیگر نزدیک شوند نیروی جاذبۀ بین آنها قویتر شده و به سوی یکدیگر سقوط میکنند. این موضوع مثل این است که مدادی روی نوکش به حالت تعادل قرار دارد. حال اگر ذرهای به یک طرف خم شود آنوقت نیروی جاذبه زمین بر او غلبه میکند و مداد بهطور قطع بر زمین میافتد. پس ستارگان نباید ساکن باشند.»