کتاب تقلای ماهی ها
معرفی کتاب تقلای ماهی ها
معرفی کتاب تقلای ماهی ها
کتاب الکترونیکی «تقلای ماهیها» (مجموعه داستانهای کوتاه درباره کودکان کار و آسیبدیده) به کوشش شتابدهنده اجتماعی کودکیار و با سرپرستی «میثم محمدی» و نویسندگی گروهی از جمله «بیژن کیا»، «نازنین آرمان»، «نجمه اشرفی»، «صدیقه حسامپور»، «فاطمه زیرکفرد»، «طیبه روستاء»، «محمدباقر روستاء»، «زهیر کرد رستمی»، «خاطره کشکولی»، «راضیه کاراندیش»، «سمیرا مردانی»، «سیده زینب نعمتاللهی» و «فاطمه ناظمزادگان» منتشر شده است. این اثر توسط انتشارات حکمت و عرفان عرضه شده و مجموعهای از داستانهای کوتاه فارسی قرن ۱۴ و ۱۵ را با محوریت کودکان کار و مسائل اجتماعی آنان گردآوری کرده است. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب تقلای ماهی ها
«تقلای ماهیها» مجموعهای از داستانهای کوتاه است که به زندگی، رنجها و امیدهای کودکان کار و کودکان در معرض آسیب اجتماعی میپردازد. این کتاب حاصل همکاری جمعی از نویسندگان با دغدغههای اجتماعی و به کوشش شتابدهنده اجتماعی کودکیار گردآوری شده است. داستانها در بستر شهرهای معاصر ایران روایت میشوند و هرکدام گوشهای از واقعیتهای تلخ و گاه نادیدهگرفتهشده زندگی کودکان کار را به تصویر میکشند. کتاب در سال ۱۴۰۳ منتشر شده و در کنار روایتهای داستانی، نگاهی انتقادی به ساختارهای اجتماعی، فقر، تبعیض و بیتوجهی به حقوق کودکان دارد. هر داستان با زبانی واقعگرا و گاه تلخ، تلاش میکند صدای کودکانی باشد که اغلب در حاشیه جامعه قرار دارند. این مجموعه با هدف آگاهیبخشی و جلب توجه مخاطبان به مسائل کودکان کار و آسیبدیده، بخشی از عواید خود را نیز به آموزش و بهروزی این کودکان اختصاص داده است.
خلاصه کتاب تقلای ماهی ها
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!در «تقلای ماهیها»، هر داستان به زندگی یک یا چند کودک کار یا کودک در معرض آسیب میپردازد. روایتها از زوایای مختلف به مشکلاتی چون فقر، اعتیاد والدین، خشونت خانگی، بیسرپرستی، کار اجباری و تبعیض اجتماعی میپردازند. داستانها گاهی از زبان خود کودکان و گاهی از نگاه اطرافیان روایت میشوند. برای مثال، در داستانی، دختری به نام پروانه با خشونت خانوادگی و از دست دادن فرزندش روبهروست و ماهیهای قرمز کف حیاط نمادی از تلاش بیثمر برای بقا هستند. در داستانی دیگر، کودکی فالفروش در خیابان با بیتوجهی رهگذران و نگاههای سنگین جامعه مواجه میشود. روایتهایی از کودکان زبالهگرد، دختران فراری، کودکان مهاجر و کودکانی که قربانی باندهای خلافکار میشوند، در کنار هم تصویری چندلایه از واقعیتهای تلخ اما ملموس جامعه ارائه میدهند. برخی داستانها به امید و همدلی نیز اشاره دارند؛ جایی که یک معلم یا رهگذر با نگاهی انسانی، لحظهای از رنج کودک میکاهد. مجموعه با پرداختن به جزئیات زندگی روزمره، احساسات، ترسها و آرزوهای کودکان، تلاش میکند مخاطب را به تأمل وادارد و پرسشهایی درباره مسئولیت اجتماعی و انسانی در قبال این کودکان مطرح کند.
چرا باید کتاب تقلای ماهی ها را خواند؟
این کتاب با روایتهایی کوتاه و متنوع، تصویری بیپرده از زندگی کودکان کار و آسیبدیده ارائه میدهد و خواننده را با واقعیتهایی روبهرو میکند که اغلب نادیده گرفته میشوند. مواجهه با این داستانها فرصتی برای درک عمیقتر مسائل اجتماعی و همدلی با کودکانی است که در حاشیه جامعه زندگی میکنند. مطالعه این مجموعه میتواند نگاه تازهای به مسئولیت فردی و جمعی در قبال کودکان آسیبپذیر ایجاد کند و انگیزهای برای مشارکت در تغییرات مثبت اجتماعی باشد.
خواندن کتاب تقلای ماهی ها را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای علاقهمندان به داستانهای اجتماعی، فعالان حوزه کودک و نوجوان، مددکاران اجتماعی، معلمان، دانشجویان علوم اجتماعی و هرکسی که دغدغه مسائل کودکان کار و آسیبدیده را دارد، مناسب است. همچنین برای کسانی که به دنبال شناخت عمیقتر از واقعیتهای اجتماعی ایران معاصر هستند، پیشنهاد میشود.
فهرست کتاب تقلای ماهی ها
- تقلای ماهیها: روایت زندگی پروانه و خانوادهاش در مواجهه با خشونت خانگی و فقر، با نمادپردازی ماهیهای قرمز.- سنگ قبرهای سیاه: داستان معلمی که با دانشآموزی داغدار و خاطرات برادر از دسترفتهاش روبهرو میشود.- دریست: روایت تلخ دختری به نام فریبا که قربانی باندهای خلافکار میشود و از خانه رانده شده است.- عطر نان گرم: داستان پسربچهای که برای کمک به خانوادهاش در بازار کار میکند و با تهمت دزدی مواجه میشود.- به رنگ حنا: ماجرای مادری معتاد و دختری که قربانی شرایط سخت زندگی شدهاند.- نذری: روایت زنی که برای تأمین غذای خانوادهاش در کورههای آجرپزی تلاش میکند.- کبوتر جلد: داستان پسری که میان کار و آرزوهایش درگیر است و با واقعیتهای تلخ زندگی روبهرو میشود.- لقمههای کوچک: روایت بیژن و پدربزرگش که در فقر و تنهایی روزگار میگذرانند.- پای ساختمان بلند: نگاهی انتقادی به برخورد مسئولان با کودکان کار و فاصله طبقاتی.- نیلوفری در ساحل: داستانی درباره تأثیر اعتیاد و آسیبهای اجتماعی بر خانوادهها.- باز-یافت: روایت پسری که برای تأمین هزینه مدرسهاش زبالهگردی میکند و با سوءظن و تهمت روبهرو میشود.هر فصل به یکی از ابعاد زندگی کودکان کار و آسیبدیده میپردازد و با روایتهای کوتاه و شخصیتپردازیهای متفاوت، سیر متنوعی از تجربههای زیسته را پیش روی مخاطب میگذارد.
بخشی از کتاب تقلای ماهی ها
«ما نویسندهایم؛ جان میبخشیم به واژهها تا روایت کنیم انسان را؛ تا حکایتی بسازیم از زندگانی و حیات بشری با همة زشتی و زیباییهایش.ما نویسندهایم؛ قلم برداشتهایم و قدم؛ در مسیری که داستان بسازد از آدمی و دغدغههایش.داستانهای ما ترجمان درد میشود برتن کاغذ. نوشتههایمان نور امید میپاشد به زوایای تاریک زندگی.اینک و در این کتاب قصد کردهایم قصه بگوییم، از کودکانی که هستیشان به تاراج میرود. کودکانی که هستند اما دیده نمیشوند. به آسانی، سر چهارراه، در بازار یا هر جایی که فقر و تبعیض باشد، این فرشتگان غمگینچهره را میشود دید. یکی گل میفروشد و آن یکی میخواهد با ترازوی کوچکش مقدار بودنت را وزن کند.ما نویسندهایم؟ زیست این کودکان را مینویسیم. تا بدانی انسانند و نیازمند توجهی مسئولانه. غریبه نیستند که نادیده بگیریشان.پارههای تن انسانیت ما هستند که باید با نگاهی همدردانه دیده شوند.کودکان کار در معرض آسیب را مینویسیم، چون آدمیت لازم است برای کاهش معضلات آدمیان:همقسم شدیم تا بخشی از عواید فروش کتاب، سهم آموزش و بهروزی این کودکان شود.»