تا ۷۰٪ تخفیف رؤیایی در کمپین تابستانی طاقچه! 🧙🏼🌌

کتاب کاوش در ژنتیک تجربی
معرفی کتاب کاوش در ژنتیک تجربی
معرفی کتاب کاوش در ژنتیک تجربی
کتاب الکترونیکی «کاوش در ژنتیک تجربی» نوشتهٔ احمد همتا و منتشرشده توسط انتشارات دانشگاه اراک، اثری تخصصی در حوزهٔ ژنتیک تجربی و دستورالعملهای آزمایشگاهی است. این کتاب با تمرکز بر آموزش عملی و نظری ژنتیک، به ویژه با محوریت مگس سرکه، برای دانشجویان و علاقهمندان به علوم زیستی و ژنتیک طراحی شده است. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب کاوش در ژنتیک تجربی
«کاوش در ژنتیک تجربی» اثری است که در فضای دانشگاهی و آموزشی، به عنوان راهنمایی برای انجام آزمایشهای ژنتیکی تدوین شده است. این کتاب در سال ۱۳۹۰ منتشر شده و ساختار آن بر پایهٔ بیست و یک کاوش یا آزمایش عملی است که هر یک به یکی از مفاهیم یا روشهای کلیدی ژنتیک تجربی میپردازد. نویسنده تلاش کرده تا با توجه به امکانات متفاوت آزمایشگاهی در دانشگاهها، مجموعهای از آزمایشها را گردآوری کند که قابل اجرا و کاربردی باشند. محور اصلی کتاب، استفاده از مدلهای آزمایشگاهی مانند مگس سرکه و بررسی چرخهٔ زندگی، ویژگیهای مورفولوژیک، تلاقی نژادها، صفات وابسته به جنس، جهشها و روشهای کروماتوگرافی است. همچنین، بخشهایی به تهیهٔ محیط کشت، مشاهدهٔ تقسیم سلولی، استخراج DNA و بررسی کاریوتیپ اختصاص یافته است. کتاب با هدف پوشش جنبههای عملی درس ژنتیک و پاسخ به نیازهای دانشجویان رشتههای زیستی تدوین شده و در پایان هر کاوش، دستورالعمل تهیهٔ محلولها و معرفهای مورد استفاده نیز ارائه شده است.
خلاصه کتاب کاوش در ژنتیک تجربی
این کتاب با مقدمهای دربارهٔ اهمیت آزمایش در فهم مفاهیم ژنتیکی آغاز میشود و سپس به معرفی مدلهای آزمایشگاهی مناسب برای مطالعات ژنتیکی میپردازد. مگس سرکه به عنوان مدل اصلی انتخاب شده و چرخهٔ زندگی، ساختار بدن، ویژگیهای نژاد وحشی و تفاوتهای جنسی آن به تفصیل شرح داده میشود. در ادامه، دستورالعملهای عملی برای جمعآوری، نگهداری و تکثیر مگس سرکه و تهیهٔ محیطهای کشت مختلف ارائه شده است. بخشهای بعدی به تلاقیهای ژنتیکی (مونوهیبرید و دیهیبرید)، بررسی صفات وابسته به جنس، جهشها و نحوهٔ انجام آزمونهای آماری مانند مربع کای اختصاص دارد. همچنین، روشهای مشاهده و مطالعهٔ تقسیم سلولی (میتوز و میوز)، استخراج DNA، بررسی کروموزومهای پلیتن و کاریوتیپ، و تشخیص گروههای خونی با رویکرد عملی آموزش داده میشود. در هر کاوش، ابتدا مبانی نظری و سپس مراحل عملی و اهداف آزمایش توضیح داده شده است. کتاب با ارائهٔ مثالهای متنوع و دستورالعملهای گامبهگام، دانشجویان را با فرآیند طراحی و اجرای آزمایشهای ژنتیکی آشنا میکند.
چرا باید کتاب کاوش در ژنتیک تجربی را خواند؟
این کتاب با تمرکز بر آموزش عملی ژنتیک، امکان تجربهٔ مستقیم مفاهیم تئوری را فراهم میکند. دستورالعملهای گامبهگام، مثالهای واقعی و پوشش طیف وسیعی از آزمایشهای ژنتیکی، آن را به منبعی مناسب برای یادگیری مهارتهای آزمایشگاهی تبدیل کرده است. همچنین، استفاده از مدلهای آزمایشگاهی رایج مانند مگس سرکه و ارائهٔ روشهای متنوع برای تهیهٔ محیط کشت و انجام تلاقیهای ژنتیکی، به دانشجویان کمک میکند تا ارتباط میان مباحث نظری و عملی را بهتر درک کنند.
خواندن کتاب کاوش در ژنتیک تجربی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای دانشجویان رشتههای زیستشناسی، ژنتیک، علوم آزمایشگاهی و معلمان علوم تجربی مناسب است. همچنین، برای افرادی که به دنبال یادگیری روشهای عملی ژنتیک و انجام آزمایشهای مرتبط با وراثت، جهش و صفات وابسته به جنس هستند، کاربردی خواهد بود. به ویژه برای کسانی که در آزمایشگاههای آموزشی فعالیت دارند یا به تدریس ژنتیک عملی میپردازند، این اثر راهنمایی جامع ارائه میدهد.
فهرست کتاب کاوش در ژنتیک تجربی
- کاوش اول: معرفی مدلهای مناسب برای مطالعهٔ ژنتیکی و چرخهٔ زندگی مگس سرکه، بررسی ویژگیهای زیستی و اهمیت آن به عنوان مدل آزمایشگاهی.- کاوش دوم تا پنجم: بررسی ویژگیهای مورفولوژیک مگس سرکه، تفاوتهای نر و ماده، ساختار سینه، شکم و اندامهای تناسلی.- کاوش ششم: آموزش تهیهٔ محیطهای کشت مختلف برای تکثیر مگس سرکه و نکات نگهداری آنها.- کاوش هفتم تا دهم: دستورالعمل تلاقیهای ژنتیکی (مونوهیبرید و دیهیبرید)، بررسی صفات وابسته به جنس و آزمونهای عملی مرتبط با آنها.- کاوش یازدهم تا سیزدهم: مطالعهٔ صفات وابسته به کروموزوم، بررسی کروموزومهای پلیتن و جهشهای ژنتیکی در مگس سرکه.- کاوش چهاردهم: آموزش روشهای کروماتوگرافی و بررسی رنگدانههای شیمیایی چشم در مگس سرکه.- کاوش پانزدهم تا هفدهم: مطالعهٔ ترکیب شیمیایی کروماتین، مشاهدهٔ مراحل تقسیم سلولی (میتوز و میوز) در نمونههای گیاهی و جانوری.- کاوش هجدهم تا نوزدهم: استخراج و مطالعهٔ DNA، بررسی کاریوتیپ و آنالیز کروموزومی.- کاوش بیستم: تشخیص سیستمهای گروه خونی و بررسی تبار خانوادگی.در پایان، بخشهایی به تهیهٔ محلولها و معرفهای مورد استفاده در آزمایشها و منابع علمی اختصاص یافته است.
بخشی از کتاب کاوش در ژنتیک تجربی
«انجام آزمایش بهترین راه جوابگویی به سوالاتی است که در زندگی روزمره مطرح میشوند. از جمله این سوالات چگونگی انتقال یک صفت از نسلی به نسل دیگر است. مردم اغلب میپرسند چرا یک فرزند بور از والدینی با موی تیره متولد میشود؟ و یا یک فرزند چشم آبی از والدین چشم قهوهای بوجود میآید؟ چگونه زادههای یک سگ یا گربه خانگی میتواند دارای رنگهای متنوع باشد؟ چگونه بذر حاصل از یک گیاه گل آبی میتواند بوتههائی را با رنگ گلهای متنوع بوجود آورد؟این نوع سؤالات برای بیشتر افراد جالب است و ما اغلب با آنها مواجه هستیم. البته جواب این نوع سوالها شناخته شده است و آنها را میتوان در کتابها پیدا کرد. ولی نحوهی نگارش اغلب کتابهایی که در زمینهی ژنتیک نوشته شده است، طوری است که مطالب آن فقط برای عدهی معدودی از مردم قابل استفاده میباشد. در صورتی که مبنای قوانین اساسی دانستههای ما دربارهی ژنتیک بنام "قوانین مندلی وراثت" بقدری ساده هستند که برای هر کسی که علاقهمند به فراگیری آنها باشد قابل درک خواهد بود. این قوانین فراگیر هستند، یعنی در گیاهان و جانوران از جمله انسان بکار برده میشوند. آزمایشهای متعدد و نسبتاً سادهای که این قوانین را به معرض نمایش میگذارند به سهولت در دسترس همگان هستند. طبیعت هم بطور مداوم این گونه آزمایشها را برای ما اجرا میکند و در بسیاری از باغچههای گل، یک مشاهده کنندهی آشنا به این قوانین، میتواند شاهد اثبات آنها باشد.»