کتاب طریق اطاعت فرزندی
معرفی کتاب طریق اطاعت فرزندی
کتاب طریق اطاعت فرزندی نوشتهٔ کنفوسیوس و ترجمهٔ احسان دوست محمدی است. انتشارات طلایه این کتاب را منتشر کرده است. این اثر در باب جنبههای اخلاقی رابطه میان والدین و فرزندان است.
درباره کتاب طریق اطاعت فرزندی
کتاب طریق اطاعت فرزندی به قلم یک فیلسوف، نظریهپرداز سیاسی و معلم چینی نوشته شده است که در چین باستان زندگی میکرد. این کتاب دو بخش دارد؛ «طریق اطاعت فرزندی» و «گزیدهای از متون قدیمی چینی دربارهٔ طریق اطاعت فرزندی». این کتاب که بیشترین تأثیر را در فرهنگ چین داشته، در طول ادوار مختلف تاریخ تأثیر بسیار عمیقی در سطوح مختلف اجتماع چین، از پادشاه تا مردم عادی گذاشته است. گفته شده است که این کتاب یکی از منابع ضروری برای شناخت طرز فکر مردم چین باستان و جامعهٔ آن زمان به شمار میرود. این اثر به قلم کنفوسیوس، در باب جنبههای اخلاقی رابطه میان والدین و فرزندان است.
خواندن کتاب طریق اطاعت فرزندی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به دوستداران مطالعه در باب جنبههای اخلاقی رابطه میان والدین و فرزندان پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب طریق اطاعت فرزندی
«مکالمات
کتاب مکالمات یا لوان یوای، سخنان کنفسیوس است که توسط شاگردان وی جمع آوری شده است. این کتاب متشکل از ۲۰ فصل و در مجموع در برگیرنده ۴۹۲ سخن از کنفسیوس است. همچنین این کتاب دربردارندهٔ اصول پایه مکتب کنفسیوس است. اغراقآمیز نخواهد بود اگر بگوئیم کنفسیوس یکی از تاثیرگذارترین شخصیتها در تاریخ چین به شمار میرود.
سخن ۱: یو زی گفت: «کمتر کسی هست که در عین اطاعت از والدین و اجرای وظایف دوستانه و برادرانه، به افراد مافوق خود بیاحترامی و از دستورات آنها تخطی کند. هیچگاه شخصی وجود نداشته که با وجود عدم تخطی از دستورات مافوقاش به طغیان و شورش علاقه داشته باشد. فرد نکوکردار تمام تلاش خود را برای انجام کارهای اساسی انجام میدهد، زیرا اگر کاری درست پایهگذاری شود، "طریقت (دائو)" خود به خود به وجود خواهد آمد. اطاعت از والدین و احترام گذاشتن به برادران و دوستان، اساس "نیکی" است!»
سخن ۲: کنفوسیوس گفت: «فرد جوان در خانه باید به والدین احترام گذاشته و از آنها اطاعت کند؛ در بیرون از خانه به دوستان و برادران احترام بگذارد؛ در کردار و گفتار، محتاط و صادق باشد، با افراد نیکوکار دوستی و معاشرت کند و آنها را گرامی بدارد و در صورتیکه بعد از انجام این کارها توان اضافی داشت به مطالعهٔ متون قدیمی و کتب کلاسیک بپردازد.»
سخن ۳: کنفوسیوس گفت: «پسر در زمان بقای پدر باید نظارهگر همت و ارادهٔ او و بعد از مرگ پدر باید نظارهگر رفتار و کردار او باشد. اگر پسر تا سه سال بتواند راه پدرش را ادامه بدهد و همانند او رفتار کند میتوان گفت اطاعت فرزندی را به جای آورده است.»
سخن ۴: منگ ای زه از کنفوسیوس درباره طریق اطاعت فرزندی پرسید. کنفوسیوس گفت: «هیچگاه آئین و آداب را زیر پا مگذار.»
کنفوسیوس هنگامیکه فان چی کالسکه را میراند به او گفت مانگ ای زه از من دربارهٔ طریق اطاعت فرزندی پرسید، در جواب او گفتم: «هیچگاه آئین و آداب را زیر پا نگذار.»
فان چی پرسید: «منظورتان از این حرف چیست؟»
کنفوسیوس گفت: «در زمان حیات پدر و مادر بر اساس آئین و آداب به آنها خدمت کرد و بعد از مرگ آنها مطابق آئین، مراسم خاکسپاری و ترحیم را اجرا کرد.»
سخن ۵: منگ وو بوآ از کنفوسیوس درباره اطاعت از والدین پرسید. کنفوسیوس گفت: «باید کاری کرد تا پدر و مادر جز از بیماری فرزندشان نگرانی دیگری نداشته باشند.»
سخن ۶: زی یُو از کنفوسیوس پرسید: «چگونه باید بود تا در زمرهٔ فرزندان صالح قرار گرفت؟»
کنفوسیوس گفت: «امروزه مردم گمان میکنند، اطاعت فرزندی تنها شامل تأمین زندگی والدین است. اینگونه بسیاری از مردم هستند که معاش اسب و سگشان را نیز فراهم میکنند. اگر اطاعت فرزندی با خضوع و احترام همراه نباشد، آیا تفاوتی میان رسیدگی به پدر و مادر و پرورش و تأمین معاش سگ و اسب وجود دارد؟»
سخن ۷: زه شیا از کنفوسیوس دربارهٔ طریق اطاعت فرزندی پرسید. کنفوسیوس گفت: «حفظ چهرهٔ شاداب در هنگام حضور نزد پدر و مادر کار آسانی نیست. اگر تنها هنگام وجود کاری فرزندان انجام آن را به عهده بگیرند یا هنگام وجود غذا و نوشیدنی ابتدا آن را به پدر و مادر بدهند میتوان گفت اطاعت فرزندی را به جا آوردهاند؟»
سخن ۸: جی کانگ زه پرسید: «برای اینکه مردم باوقار، صادق و کوشا شوند چه باید کرد؟»
کنفوسیوس گفت: «در برخورد با آنها وقار و ادب را رعایت کن، اینگونه آنها نیز به تو احترام خواهند گذاشت؛ در حق پیران نیکی کن و با کودکان با عشق و محبت رفتار کن، اینگونه آنها نیز با تو صادق خواهند بود؛ در انجام کارها از افراد صالح و لایق استفاده کن و افراد ضعیف و کمتوان را کمک و راهنمایی کن، اینگونه آنها ساعی و کوشا خواهند شد.»»
حجم
۲۹٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۳
تعداد صفحهها
۶۲ صفحه
حجم
۲۹٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۳
تعداد صفحهها
۶۲ صفحه