کتاب تب و تاب
معرفی کتاب تب و تاب
کتاب «تب و تاب» نوشتۀ سمیرا عظیمی گلوجه است و انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی آن را منتشر کرده است. این کتاب خاطرات دکتر محمدرضا فرتوکزاده را در برمیگیرد.
درباره کتاب تب و تاب
کتاب تبوتاب که یکی از موضوعات طرح تدوین تاریخ انقلاب اسلامی است، به شرح خاطرات محمدرضا فرتوک زاده میپردازد. این اطلاعات سودمندی از جریان انقلاب در شیراز و تهران در اختیار ما قرار میدهد. ایشان فعالیتهای سیاسی و اجتماعی خود را از دانشگاه شیراز آغاز کرد و ضمن فعالیت مذهبی و سیاسی در محیط دانشگاه، در خارج از دانشگاه نیز با افراد مختلفی که از راههای گوناگون به مبارزه با سیاستهای رژیم، میپرداختند، همکاری میکرد. وی در سالهای ۱۳۵۳ و ۱۳۵۴، ۲ بار توسط ساواک دستگیر و مدتی در زندان عادلآباد شیراز به سر برد. خاطرات ایشان روایتی مستند از اقدامات نیروهای مذهبی برای مقابله با وضعیت نامناسب دانشگاه شیراز در اختیار ما قرار میدهد. جریان غمانگیز سرنوشت افرادی که با نیت مبارزه علیه رژیم در مسیر مبارزه گام نهادند؛ اما در دام سازمان مجاهدین خلق گرفتار شدند نیز بخشهایی از خاطرات را به خود اختصاص داده است. در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز ناگفتههای بسیاری از دوران ریاست ایشان بر دانشکده پزشکی فسا، دوران انقلابفرهنگی و همچنین ریاست دانشگاه شیراز و ریاست دانشگاه فاطمیه قم بیان شده است.
کتاب تبوتاب که حاوی خاطرات محمدرضا فرتوک زاده است در فصل اول به خاطرات او از دوران تحصیل و معرفی خانواده میپردازد. فصل دوم فعالیتهای مبارزاتی ایشان را در زمان تحصیل در برمیگیرد. فصل سوم به خاطرات ایشان در زندان عادلآباد و ارتباط با مجاهدین اختصاص دارد. فصل چهارم به وقایعی پرداخته که مرتبط با خواهر وی است. فصل پنجم دربارۀ دوران مبارزه و فعالیتهای سیاسی دکتر فرتوک زاده در شهر شیراز است. فصل ششم مباحث مربوط به ازدواج و فرزندان وی را شامل میشود. فصول بعدی نیز به ترتیب خاطرات ایشان از آخرین سالهای رژیم پهلوی و دوران انقلابفرهنگی را در برمیگیرد.
خواندن کتاب تب و تاب را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
خواندن این کتاب را به دوستداران زندگینامه و علاقهمندان به تاریخ معاصر ایران پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب تب و تاب
«یکی از منابع و مآخذ مورداستفاده در تدوین تاریخ، خاطرات اشخاص است. هر شخصی دارای تجربهٔ فردی است که میتواند آن را در قالب خاطره روایت کند و به نوشتار درآورد. خاطره، وقایع گذشته است که شخص آن را دیده یا شنیده و بخشی از محفوظات ذهن است که چون از برجستگی و ویژگی خاصی برخوردار بوده، شایستگی ثبت و ماندگاری در ذهن را یافته است. خاطره، حوادث، رویدادها و حتی سیر عادی زندگی روزمره است که باگذشت زمان، در قسمتی از ذهن جای گرفته و ماندگار شده است و بنا به نیاز شخص، قابلیادآوری است. باوجود گذشت زمانِ طولانی از تاریخ وقایع، بخشی از وقایع که نقش مهمی در زندگی افراد داشتهاند همواره در ذهن زندهاند؛ گرچه شرح دقیق و کامل آن و میزان یادآوری و ذکر جزئیات در افراد مختلف متفاوت است. برخی، خاطرهنویسی را در معنای عام آن، نهتنها یادآوری و نگارش دیدهها، بلکه شنیدهها هم دانستهاند که در آن، علاوه بر زمان و مکان وقوع خاطره، به ارزیابی چگونگی وقوع آن نیز پرداخته میشود. باید توجه داشت که به خاطرات باید با دیدهٔ احتیاط نگاه کرد و اصول و معیارهای نقد تاریخی را در استفاده از آنها به کاربست.»