کتاب پارلمانتاریسم در ایران
معرفی کتاب پارلمانتاریسم در ایران
کتاب پارلمانتاریسم در ایران بهقلم امیرمسعود شهرام نیا را انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر کرده است. این کتاب به تشریح و تبیین روند تاریخی شکلگیری مجلس در ایران و چگونگی حضور مردم در تصمیمگیریها میپردازد.
درباره کتاب پارلمانتاریسم در ایران
کتاب پیشرو کوششی است در جهت پرتوافکنی بر چگونگی ورود اندیشهٔ پارلمانتاریسم به ایران و تلقی و برداشتی که روشنفکران و علما از آن داشتهاند. میتوان این پدیده را کوششی درجهت چگونگی بومیسازی این پدیدهٔ اصولاً غربی و وارداتی نیز تلقی کرد. در بخشهای عمدهای از این اثر، از اندیشهٔ روشنفکران و علما برای سازگار کردن آن با مبادی فرهنگ ملی و مذهبی ایران دفاع شده است. اثر حاضر کوشیده است به تحلیل جایگاه پارلمان و مجلس در ساختار سیاسی ایران و روند تاریخی فعالیتها و اندیشههای مرتبط با آن میپردازد.
خواندن کتاب پارلمانتاریسم در ایران را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
علاقهمندان به تاریخ معاصر ایران و نیز دانشجویان و پژوهشگران رشتههای حقوق و علوم سیاسی از خواندن این کتاب سود خواهند برد.
بخشی از کتاب پارلمانتاریسم در ایران
«پارلمانتاریسم در ادبیات سیاسی امروز معنایی خاصتر از آنچه را که عنوان این پژوهش است. در برمیگیرد. در فرهنگ سیاسی نوین پارلمانتاریسم یا رژیم پارلمانی بهعنوان یکی از انواع رژیمهای دموکراتیک بر مبنای نوع رابطهٔ قوهٔمقننه و قوهٔمجریه شناخته میشود. ولی ازآنجاکه این تعریف از ابداعات قرن بیستم به شمار میآید، در بررسی اندیشههای سدههای پیشین و بهویژه سدهٔ نوزدهم که مبانی پارلمانتاریسم در ایران عصر قاجار مطرح گشت با مفهومی عامتر از پارلمانتاریسم روبرو هستیم. به دیگر بیان پارلمانتاریسم مطرحشده در قرن نوزده در ایران و بسیاری دیگر از کشورهای جهان سوم اگرچه سرانجام میتوانست منجر به رژیم پارلمانی به شکل نظامهای سیاسی نوین غربی گردد؛ ولی در بعد اندیشهٔ پارلمانتاریسم در آن عصر، به معنای خروج از حکومت استبدادی سلطنت مطلقه و محدود ساختن قدرت پادشاه بهوسیلهٔ نهادی برخاسته از حاکمیت تودهها که در پی تأمین حقوق آنان است، مطرح گشت. پارلمانتاریسم در مرحلهٔ رشد و تکامل بهعنوان یکی از شیوههای حکومت دموکراتیک شناخته شد. که از حیث روش با سایر شیوههای حکومت همچون رژیم ریاستی و نیمهریاستی تفاوتهایی دارد.»
حجم
۲۲٫۱ مگابایت
سال انتشار
۱۳۷۹
تعداد صفحهها
۴۸۷ صفحه
حجم
۲۲٫۱ مگابایت
سال انتشار
۱۳۷۹
تعداد صفحهها
۴۸۷ صفحه