کتاب فرهاد میرزا
معرفی کتاب فرهاد میرزا
کتاب «فرهاد میرزا» نوشتۀ احمد احسانی است و انتشارات مانیان آن را منتشر کرده است. این کتاب سرگذشتنامۀ فرهاد میرزا یکی از رجال سیاسی در تاریخ ایران است.
درباره کتاب فرهاد میرزا
حاج فرهاد میرزا معروف به معتمدالدوله، فرزند پانزدهم عباس میرزا نایبالسلطنهٔ فتحعلیشاه، یکی از رجال سیاسی قرن سیزدهم و از مجتهدان، ادیبان و شاعران آن دوران به شمار میآید. او در ۷۰ سال زندگی خود به حکمرانی مناطق گوناگونی چون فارس، لرستان، خوزستان، کردستان و همدان منصوب شد. نیابت حکومت لرستان، اولین مقام دیوانیاش بهحساب میآید. او همچنین به نایب الایاله معروف است.
کتاب فرهاد میرزا شرح زندگینامۀ فرهاد میرزا معتمدالدوله برادر محمدشاه و عموي ناصرالدینشاه قاجار است. احمد احسانی در کتاب فرهاد میرزا تلاش کرده است تا به چند سؤال پاسخ دهد؛ نخست اینکه داشتن جایگاه رفیع علمی در بین شاهزادگان متعدد قاجار چگونه باعث مخالفت با اصلاحگرانی چون میرزا حسینخان سپهسالار شد و اینکه آیا پناهندگی به سفارت انگلستان در آن مقطع تاریخی را میتوان ازجمله نکات مثبت کارنامۀ سیاسی او بهحساب آورد یا خیر. کتاب فرهاد میرزا همچنین به این مسائل میپردازد که حمایت فرهاد میرزا معتمدالدوله از برادر ناصرالدینشاه در امر سلطنت باعث پرداخت چه تاوان سیاسی برای نامبرده شد و کارنامۀ اقدامات فرهاد میرزا در ولایت فارسی و در حکومت کردستان چیست.
کتاب فرهاد میرزا شامل ۳ فصل میشود؛ در فصل اول تاریخ سیاسی قاجاریه به همراه شرح مختصری از عملکرد پادشاهان قاجاریه از آقا محمد خان تا ناصرالدین شاه مورد بررسی قرار گرفته است. فصل دوم به شرح اقدامات سیاسی فرهاد میرزا، عملکردش در ایالات فارس و کردستان و تصمیمات اتخاذ شده در بعضی از رویدادهی سیاسی میپردازد. فصل سوم کتاب شامل بررسی کارنامۀ علمی ادبی فرهاد میرزا میشود.
خواندن کتاب فرهاد میرزا را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
خواندن این کتاب را به علاقهمندان به کتابهای تاریخی و دوستداران زندگینامه و سرگذشتنامه پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب فرهاد میرزا
«بعد از قریب هفتاد و پنج سال که از سقوط صفویه میگذشت و ایران شاهد چندین حکومت زودگذر بوده، نوبت به قاجارها رسید که توانستند با تکیه به قدرت ایلی خود، حکومت پردوامی را تشکیل دهند. در تاریخ ایران، تنها از اواسط قرن دهم به بعد به کلمه قاجار بر میخوریم، و در واقع قاجارها از این زمان تا سال ۱۱۹۳ ه.ق، که آقا محمد خان به سلطنت رسیده، نزدیک دویست و پنجاه سال در دورۀ صفویه، دورۀ افشارها و زندیه در حوادث ایران، دست اندکار بوده اند. آمده است. و آنچه « تندرونده و سریع السیر » قاجار در لغت به معناي مسلم است این است که آنها اقوامی بودند از ایل قاجار، که قرنها قبل از حمله مغول در نواحی شمالی مرزهاي کنونی ایران می زیستند. اما آنچه در مورد این طایفه، قابل بحث و بررسی می باشد، نسب و نژاد آنهاست. »
حجم
۱٫۱ مگابایت
سال انتشار
۱۴۰۰
تعداد صفحهها
۱۸۶ صفحه
حجم
۱٫۱ مگابایت
سال انتشار
۱۴۰۰
تعداد صفحهها
۱۸۶ صفحه