معرفی و دانلود کتاب لوطی خان + خلاصه رایگان

کتاب لوطی خان

۴.۸ امتیاز(از ۶ رأی)
شهاب شاه پرویزی

معرفی کتاب لوطی خان

کتاب لوطی خان نمایش‌نامه‌ای از شهاب شاه پرویزی است که در قالب روایت زندگی مردم یک شهر کوچک فقیر و قحطی‌زده، دغدغه‌های اجتماعی، اخلاقی و طبقاتی خود را دنبال می‌کند و از تلاش برای بقا و امید به تغییر می‌گوید. شخصیت‌های اصلی، از جمله لوطی خان، عفت، ننه آمنه، آق سلیمون و دیگران، هر یک نماینده‌ی بخشی از جامعه‌ای سنتی و گرفتار در مناسبات قدرت، فقر و سنت‌های دیرینه هستند. این متن نمایشی را انتشارات مانیان منتشر کرده است. نسخه الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب لوطی خان

لوطی خان، نوشته‌ی شهاب شاه پرویزی، متنی نمایشی است که در بستر اجتماعی و تاریخی خاصی روایت می‌شود؛ فضایی که قحطی، فقر و مناسبات ارباب و رعیتی بر زندگی مردم سایه انداخته است. کتاب با تمرکز بر شخصیت لوطی خان، مردی بازگشته از غربت و خانواده‌ی آق سلیمون باربر، به بررسی روابط قدرت، سنت، دین و اخلاق در جامعه‌ای کوچک می‌پردازد.

روایت با زبانی آمیخته به اصطلاحات محلی و محاوره‌ای، فضای کوچه و بازار، می‌خانه و خانه‌های فقیرانه را بازسازی می‌کند و شخصیت‌هایی چندلایه و باورپذیر را به تصویر می‌کشد. ساختار کتاب مبتنی بر گفت‌وگوهای طولانی و پرکشمکش میان شخصیت‌هاست که هر یک دغدغه‌ها و نگرانی‌های خود را در مواجهه با شرایط دشوار زندگی بیان می‌کنند.

شهاب شاه پرویزی در لوطی خان تصویری از جامعه‌ای ارائه می‌دهد که در آن سنت و قدرت، سرنوشت افراد را رقم می‌زند و امید به تغییر، در میان ناامیدی‌ها و بی‌عدالتی‌ها جست‌وجو می‌شود.

خلاصه نمایش‌نامه لوطی خان

هشدار: این پاراگراف بخش‌هایی از داستان را فاش می‌کند!

داستان با خانواده‌ی آق سلیمون باربر آغاز می‌شود؛ خانواده‌ای فقیر که درگیر مشکلات معیشتی و سنت‌های دست‌وپاگیر هستند. عفت، دختر خانواده، در آستانه‌ی ازدواجی ناخواسته با آق زاهد، مردی مسن و مذهبی، قرار می‌گیرد. ننه آمنه، مادر خانواده، با زبانی تند و پر از گلایه، تلاش می‌کند دخترش را به پذیرش این وصلت راضی کند، درحالی‌که عفت میان ترس، ناامیدی و فشار خانواده گرفتار است.

در همین زمان، خبر بازگشت لوطی خان، پسر حاج حسین، در شهر می‌پیچد؛ مردی که سال‌ها پیش پس از مرگ مادرش، زادگاهش را ترک کرده و حالا با هدف کاشتن گندم و کمک به مردم در دوران قحطی بازگشته است. بازگشت لوطی خان، امید و نگرانی را همزمان در دل مردم و اربابان شهر می‌کارد.

او با گذشته‌ای پرماجرا و شخصیتی مستقل، حاضر نیست زیر بار قدرت اربابان و قاضی شهر برود و تصمیم دارد زمین پدری‌اش را دوباره آباد کند. این تصمیم، او را رودرروی مسعود خان، ارباب قدرتمند شهر و حشمت غازه، قاضی و مرد صاحب نفوذ قرار می‌دهد.

چرا باید کتاب لوطی خان را بخوانیم؟

ویژگی کتاب، بازآفرینی فضای اجتماعی و فرهنگی یک دوره‌ی تاریخی با استفاده از اصطلاحات و گفت‌وگوهای محلی است که به شخصیت‌ها عمق و هویت می‌بخشد. روایت امکان همدلی با دغدغه‌ها و رنج‌های مردم عادی را فراهم می‌کند. این کتاب برای کسانی که به دنبال شناخت لایه‌های پنهان جامعه، مناسبات قدرت و تأثیر سنت بر سرنوشت افراد هستند، تجربه‌ای متفاوت و تأمل‌برانگیز فراهم می‌آورد.

خواندن کتاب لوطی خان را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

خواندن این کتاب به علاقه‌مندان ادبیات نمایشی و تئاتر، پژوهشگران فرهنگ عامه، دوستداران روایت‌های محلی و کسانی که دغدغه‌ی شناخت مناسبات قدرت، فقر و سنت در جامعه را دارند پیشنهاد می‌شود.

بخشی از کتاب لوطی خان

«ننه آمنه: عفتی! عفتی! کدوم گوری هستی ذلیل مرده؟ بیا مطبخ. بیا دست‌م به این چراغه؛ نمی‌تونم دادکِشون کنم هی. اَلو گرفتم از این مطبخیه چاه وِیل. مطبخ نیس که؛ دخمهٔ اسفل السافلینه.

عفت: گیس‌م به قدم‌ت ننه. بله؟ چی شده دوباره غُرولُندی‌کنون شدی به آدم و خاتم؟!

ننه آمنه: والا به خدا. گیس سیاهون‌م رو توی این آجرپزون، سفید کردم؛ که چی؟ هی سر پیری به جای یه نماز، روضه که به کمر بزنم و بشه دست‌گیرون قبر و قیومت‌م؛ شدم پله اَلّا کلنگ‌کن. هی بیا مطبخ، برو بالا. اون وقت علیا مخدره بشینه پای پنج دری، خودش رو آلّاپلنگی کنه.

عفت: وا! ننه! آلا پلنگی نداره که. قوقو سوسو از صب تا شوم چپیدم گِل این آلونکی.

ننه آمنه: دختر نیستی که؛ شمر و یزید پروروندم توی این آلونک زِپِرتی. راس راس فقط برو بیا و توی این پنجره، اون پنجره، سر و گیس‌ت رو تاب و تب بده. دختر بودی، یه کلوم می‌گفتی ننه! چه مرگی‌ته که از صلات ظهریه، گیر مطبخی.

عفت: وا! ننه! بذار نفس‌م از جارو پاروی حیاط و پاشویه بالا بیاد، بعد نقل گِلِه کن آخه.

ننه آمنه: توک نجنبون اِن‌قَذِه. حالا انگاری کاخ بلقیسِ سلیمون رو دادن به‌ش جارو پارو کنه. چس مثقال حیاط که ان‌قذه قیل و قال نداره. وَرجِه سفره قلم‌کاریه رو بنداز بیخ حوضیه؛ آقات، مهمون وعده گرفته.»

معرفی این کتاب در تاریخ ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۵ به‌روزرسانی شده است.

برای تجربه‌ای بهتر در دانلود کتاب لوطی خان و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را به‌صورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن می‌توانید مطالعه‌ی خود را شخصی‌سازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتاب‌ها را همیشه و همه‌جا تجربه کنید. علاوه‌بر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیف‌های ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.

نام کتابلوطی خان
موضوعنمایشنامه
نویسندهشهاب شاه پرویزی
انتشاراتانتشارات مانیان
سال انتشار نسخه فیزیکی۱۴۰۳/۰۱/۰۱
فرمت کتابEPUB

۱۴۰۴/۱۰/۰۳

در ابتدا شاید خوب متوجه متن نشی، اما کم کم که متوجه میشی خیلی شیرین میشه متن داستان. یکدفعه خندت میگیره یکدفعه گریت میگیره. خیلی آموزندست. چندین بار باید بخونیش حتی بعدش هر چند وقت یکبار تکرارش کنی و دائم روش فکر و...بیشتر

۱۴۰۴/۰۸/۲۵

از نظر ادبی یه شکل جدیدی رو ارائه میده و ادم از خوندنش سیر نمیشه و یه حسی مجبورت میکنه تا تهش بری و همراه داستان شی انقدر خودمونیه که‌خودتو یکی از اعضا میبینی

بریده‌هایی از کتاب

الحق که خدا کور و کر افتاده لا دست شما جماعت.