کتاب شال های کشمیر
معرفی کتاب شال های کشمیر
کتاب «شال های کشمیر» نوشتۀ انسیه منتظری است و انتشارات هونر آن را منتشر کرده است. کتاب شالهای کشمیر در هر فصل به بررسی و تحلیل شالهای کشمیر به ترتیب در کشورهای ایران،هند، انگلیس و فرانسه می پردازد.
درباره کتاب شال های کشمیر
صنعت نساجی در تمام دوران زندگی بشر و در اکثر فرهنگها و تمدنها بسیار اهمیت داشته است. بافتن پارچه، هم از نظر تولید پوشاک و هم از نظر آفرینش آثار هنری همیشه موردتوجه بوده است. شالهای کشمیر ایران، هند، انگلیس و فرانسه هم از بهترین و فاخرترین منسوجات در قرن ۱۷ تا ۱۹ محسوب میشدند. در کتاب شال های کشمیر ۱۱۴ نمونه شال های کشمیر از این ۴ کشور با منابع ومستندات معرفی شده اند و از لحاظ قالب، فرم و نوع نقوش و رنگبندی مورد استفاده در تولید این شالها مورد بحث و تحلیل قرار گرفته اند.
هنر شالبافی در قرن ۱۷ به اوج شکوفایی خود دست پیدا کرد. شالهای پمی ایران و هند که به آن شال کشمیر می گفتند، از زیباترین پارچههایی هستند که انسان آن ها را بافته است. زادگاه اصلی این ترمه ها آسیای مرکزی، ارتفاعات کشمیر است و از پشمهای نرم کشمیری که فراوان یافت میشده و دارای الیاف بلندی هستند تولید میشوند. در قرن ۱۸ این هنر مورد توجه دربار ایران قرار گرفت و این دوره را تبدیل به دوران طلایی هنر پرچه بافی ایران تبدیل کرد. این هنر تا جایی به شکوفایی رسید که متمایزساختن گونه های ایرانی و کشمیری غیرممکن شد. این شال ها در قرن ۱۸ مورد توجه کشورهای اروپایی مثل فرانسه و انگلیس هم قرار گرفت و با اختراع دستگاه ژاکارد منجر به تغییرشکل این هنر شد. انسیه منتظری در کتاب شالهای کشمیر تلاش کرده است تا در ۴ فصل جایگاه و ویژگی هنر شالبافی را در کشورهای ایران، هند، انگلیس و فرانسه بهصورت جداگانه از قرن ۱۷ تا ۱۹ بررسی کند.
خواندن کتاب شال های کشمیر را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
خواندن این کتاب را به علاقهمندان به پژوهش هنر و دوستداران کتابهای تاریخی مربوط با مد و پوشاک پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب شال های کشمیر
«برخی معتقدند که نخستینبار تعریف ترمه در ایران رایج بوده است و سپس به کشمیر راهیافته است. اوایل حکومت صفویه را سرآغاز بافت ترمه در ایران میدانند. قدرتمند شدن صفویه توسط پادشاهانی مثل شاهعباس اول باعث اتحاد سیاسی کشور، رونق تجارت،امنیت جادهها و درنتیجه بازرگانی شد. حمایت حکومت از کارگاههای نساجی موجب رونق اشتغال در صنعت نساجی شد و طراح برجستهای همچون غیاثالدین نقشبند یزدی که در تاریخ نساجی ایران کمنظیر بود، ظهور کرد. او با عزیمت به اصفهان و ریاست بر کارگاههای سلطنتی بهعنوان برجستهترین طراح پارچه در تاریخ نساجی ایران شهرت یافت و در تولید انواع منسوجات مثل زری و ترمه شهرۀ خاص و عام بود.»
حجم
۱۴٫۴ مگابایت
سال انتشار
۱۴۰۱
تعداد صفحهها
۱۲۰ صفحه
حجم
۱۴٫۴ مگابایت
سال انتشار
۱۴۰۱
تعداد صفحهها
۱۲۰ صفحه