کتاب افق
معرفی کتاب افق
کتاب افق سرودهٔ سعیده خانی حبیب آبادی است. نشر پرتا قلم این مجموعه قطعههای ادبی و شعر معاصر را روانهٔ بازار کرده است.
درباره کتاب افق
کتاب افق در بخش اول مجموعهای از دلنوشتهها را در بر گرفته است. عنوان برخی از این دلنوشتهها عبارت است از «حرف نگفته»، «آدمیزاد»، «قدرت تنهایی»، «عشق» و «مرزی برای تغییر». گفته میشود که دلنوشتهٔ ادبی حاصل تکگوییهای ذهن نویسنده است و اغلب از قواعد نثر پیروی میکند. این گونهٔ ادبی اگر موزون باشد، حاصل چینش اتفاقی کلمات است. دلنوشته اصول و مبانی از پیش تعیینشدهای ندارد و تقریباً میتوان گفت نویسنده با نوشتن کلماتی برآمده از امیال و آرزوهایش سروکار دارد. از این جهت، کلمات از دل بر میآیند و بازتاب احساس صادقانه و اندیشهٔ معمولی نویسنده هستند.
بخش دوم حاوی اشعاری در قالب شعر نو است. شعر نو فارسی با وانهادن قالبهای شعر کلاسیک در قرن ۱۴ هجری بهوجود آمده است. این گونه از شعر فارسی آزادی بسیاری را در فرم و محتوا به شاعر میدهد. شعر نو به لحاظ محتوا و جریانهای اصلی ادبی حاکم بر آن کاملاً با شعر کلاسیک فارسی متفاوت است و بهلحاظ فرم و تکنیک ممکن است همانند شعر کلاسیک موزون باشد یا نباشد یا وزن آن عروضی کامل باشد یا ناقص. استفاده از قافیه نیز در شعر نو آزاد است. معمولاً شعر نو فارسی را به ۳ دستهٔ اصلی شعر نیمایی، شعر سپید و موج نو تقسیم میکنند و پدر شعر نوی ایران را نیما یوشیج (علی اسفندیاری) میدانند. احمد شاملو، فروغ فرخزاد، سهراب سپهری، هوشنگ ابتهاج (سایه)، نادر نادرپور، فریدون مشیری و محمدرضا شفیعی کدکنی بعضی از شاعران مشهور ایرانی هستند که در قالب شعر نو میسرودهاند.
این کتاب با مجموعهای دوبیتی سرودهٔ سعیده خانی حبیب آبادی به پایان رسیده است. دوبیتی از قالبهای ریشهدار شعر پارسی و شعری است ۱۱هجایی مرکب از ۴ مصراع که همه بر یک قافیه (جز مصرع سوم که آوردن قافیه در آن اختیاری است) هستند. دوبیتی وزن تکاملیافته و عروضیشدهٔ نوعی از ترانههای ۱۲هجایی قدیم ایران است. نامدارترین وزن دوبیتی «بحرِ هزج مسدّس محذوف» (مفاعیلن مفاعیلن مفاعی) و مشهورترین شاعر بر وزن نام برده «باباطاهر عریان» است. گفته شده است که باباطاهر و «فایز دشتی» بزرگترین دوبیتیسرایان ایرانی هستند. از دوبیتیسراهای دیگرمیتوان به «مفتون بردخونی دشتی»، «ملاحسن کبگانی»، «ملا محمد نادم» و «شفیق شهریاری» اشاره کرد.
میدانیم که شعر فارسی عرصههای گوناگونی را درنوردیده است. در طول قرنها هر کسی از ظن خود یار شعر شده است و بر گمان خود تعریفی از شعر بهدست داده است. حضور شعر در همهٔ عرصهها از رزم و بزم گرفته تا مدرسه و مسجد و خانقاه و دیر و مجلس وعظ، همه و همه گویای این مطلب است که شعر، بیمحابا، زمان، مکان و جغرافیا را درنوردیده و در هفتاقلیم جان و جهان به دلبری پرداخته است. آمیختگی شعر با فرهنگ مردم و اندیشههای اجتماعی، این هنر را زبان گویای جوامع بشری ساخته است؛ بدانگونه که هیچ جامعهای از این زبان بارز، برای انتقال اندیشههایش بینیاز نبوده است. گاهی شعری انقلابی به پا کرده است و گاه انقلابی، شعری پویا را سامان داده است.
خواندن کتاب افق را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به دوستداران شعر معاصر ایران پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب افق
«مگه آدم تا کی می تونه انتخاب کنه؟
تا کی می تونه اشتباه کنه ؟
اصلا مگه تا کی می تونه پیش دلش اعتراف کنه؟
آدم همیشه یه جایی مجبوره تاوان اشتباهاتشو بده
تاوان اشتباهایی که دلش کرده ؛
که خودش کرده ؛
حتی تاوان دوستت دارم هایی که اشتباهی گفته !
آدم هایی که اشتباهی دوست داشته!
می دونی؟»
حجم
۴۸۰٫۰ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۱
تعداد صفحهها
۱۱۰ صفحه
حجم
۴۸۰٫۰ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۱
تعداد صفحهها
۱۱۰ صفحه