کتاب هر گام آرامش
مسیر هوشیاری در زندگی هرروزه
معرفی کتاب هر گام آرامش
کتاب هر گام آرامش نوشتهی تیک نات هان با ترجمهی بهراد ابراهیمی اثریست که به موضوع هوشیاری، آرامش در لحظه و پیوند صلح درونی با صلح بیرونی میپردازد. نویسنده که راهب و آموزگار ذن است، تجربههای شخصی، مراقبه، کنشگری صلح و زندگی روزمره را در قالب متنهایی کوتاه و روشن کنار هم نشانده است. در این کتاب از تنفس آگاهانه و لبخند تا رانندگی، تلفن، شستن ظرفها و مراقبهی پیادهروی، همگی به تمرینهایی برای زیستن در لحظه تبدیل شدهاند. نشر کلک آزادگان آن را منتشر کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب هر گام آرامش
کتاب هر گام آرامش با تکیهبر آموزههای تیک نات هان، راهی عملی برای پیوند زدن مراقبه با جزئیترین لحظههای زندگی روزمره ترسیم کرده است. نویسنده که سالها راهب، کنشگر صلح و آموزگار مراقبه بوده، در متنهای کتاب از تجربههای شخصی، سفرها، کار با پناهجویان، گفتوگو با فعالان صلح و نیز تمرینهای سادهی تنفسی و بدنی سخن گفته است. در مقدمه و دیباچه، زندگی و فعالیتهای او در ویتنام، اروپا و آمریکا و نقش او در جنبشهای صلح بهاختصار روایت شده تا زمینهی شکلگیری این نگاه به هوشیاری روشن شود. کتاب هر گام آرامش در چند بخش پیوسته، از مفاهیم پایهای مانند «همبودی» و «هوشیاری» آغاز میشود و سپس به تمرینهای مشخص میرسد: تنفس آگاهانه، لبخند، مراقبهی نشسته، مراقبهی پیادهروی، مراقبهی تلفن، مراقبهی رانندگی، هوشیارانه خوردن، شستن ظرفها و کارهای سادهی خانه. در ادامه، نویسنده به رودخانهی احساسها، دگرگونی خشم، ترس و اندوه، و شیوهی تبدیل آنها به بینش و آرامش پرداخته است. بخشهایی مانند «اتاق تنفس»، «بیهدفی»، «زندگی بهعنوان یک اثر هنری» و «امید بهعنوان مانع» نشان میدهند که چگونه میتوان در دل زندگی پرمشغله، فضایی برای مکث، دیدن و بازگشت به خویشتن ساخت. کتاب هر گام آرامش از خلال مثالهای روزمره، شعرهای کوتاه، سرودهها و روایتهای شخصی، تصویری ملموس از هوشیار زیستن در هر گام ارائه کرده است.
خلاصه کتاب هر گام آرامش
کتاب هر گام آرامش بر این ایده استوار است که صلح بیرونی بدون صلح درونی پایدار نمیماند و این صلح درونی از بازگشت مکرر به لحظهی حال آغاز میشود. تیک نات هان هوشیاری را توان دیدن و لمس کردن زندگی در همان کاری میداند که اکنون انجام میشود؛ از نفس کشیدن و لبخند زدن تا شستن ظرفها، خوردن صبحانه، رانندگی یا پاسخ دادن به تلفن. نویسنده نشان داده است که چگونه میتوان با تنفس آگاهانه، لبخند، مراقبهی نشسته و پیادهروی، ذهن پراکنده را آرام کرد و از اسارت فکرهای بیپایان بیرون آمد. سپس به رودخانهی احساسها وارد میشود و گامبهگام توضیح داده است که چگونه میتوان خشم، ترس، اندوه و احساسهای ناخوشایند را شناسایی کرد، در آغوش گرفت، آرام ساخت، رها کرد و ریشههایشان را شناخت. در پایان، پیوند میان این تمرینهای کوچک با صلح، همدلی و مسؤولیتپذیری اجتماعی روشن شده است.
چرا باید کتاب هر گام آرامش را بخوانیم؟
کتاب هر گام آرامش نشان میدهد مراقبه فقط نشستن در سکوت نیست، بلکه میتواند در تلفن جواب دادن، رانندگی، غذا خوردن و حتی شستن ظرفها جاری باشد. خواننده با تمرینهای ساده و تکرارپذیر، راهی برای کاهش شتاب ذهن، لمس شادیهای کوچک، کنار آمدن با احساسهای دشوار و ساختن فضایی آرامتر در خانواده و جامعه میشناسد.
خواندن هر گام آرامش به کسانی پیشنهاد میشود که از شتاب ذهن، اضطراب روزمره، خستگی عاطفی یا احساس تهی بودن رنج میبرند، به علاقهمندان مراقبه و هوشیاری، و نیز به کسانی که میخواهند میان زندگی روزمره، معنویت و کنشگری اجتماعی پیوندی عینی برقرار کنند.
بخشی از کتاب هر گام آرامش
«هر روز صبح، هنگامی که از خواب برمیخیزیم، بیست و چهار ساعت کاملاً جدید برای زندگی کردن در اختیار داریم. چه هدیۀ ارزندهای! ما میتوانیم چنان زندگی کنیم که این بیست و چهار ساعت، آرامش، لذت و شادمانی را برای خودمان و دیگران به ارمغان بیاورد. آرامش همین جا و همین لحظه، در خودمان و در هر آن چه میبینیم و انجام میدهیم، حاضر است. با این حال، این پرسش مطرح میشود که آیا ما این آرامش را لمس میکنیم یا نه؟ برای لذت بردن از آسمان آبی، لازم نیست به دوردستها سفر کنیم. برای لذت بردن از چشمان کودکی زیبا، نیازی به ترک شهر یا حتی محلۀمان نداریم. حتی هوایی که فرومیبریم، میتواند سرچشمۀ لذت باشد. ما میتوانیم به شیوهای لبخند بزنیم، نفس بکشیم، راه برویم و غذا بخوریم که شادمانی فراوانی را که در دسترسمان است، لمس کنیم. ما در آماده شدن برای زندگی بسیار خبره هستیم، اما برای زندگی کردن، چنین نیستیم. میدانیم چگونه ده سال از عمرمان را برای یک دیپلم قربانی کنیم و برای به دست آوردن یک شغل، اتومبیل، خانه و مواردی از این دست، مشتاق انجام دادن دشوارترین کارها هستیم. در حالی که برای به یاد آوردن زیستن در لحظۀ حال که تنها فرصت ما برای زنده بودن است، دچار مشکل میشویم. هر نفسی که میکشیم و هر گامی که برمیداریم، میتواند سرشار از آرامش، لذت و آسودگی باشد؛ فقط لازم است در لحظۀ حال هوشیار و سرزنده باشیم.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب هر گام آرامش و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | هر گام آرامش |
| عنوان دیگر | مسیر هوشیاری در زندگی هرروزه |
| عنوان در زبان مبدأ | Peace is Every Step: The Path of Mindfulness in Everyday Life |
| موضوع | موفقیت و خودیاری، روانشناسی عمومی |
| نویسنده | تیچ نات هان |