کتاب جامعه شناسی شعر امروز
معرفی کتاب جامعه شناسی شعر امروز
کتاب جامعه شناسی شعر امروز نوشتهٔ مهدی گوهریان و هدی فرازمند است. نشر تیرگان این کتاب را روانهٔ بازار کرده است. این اثر حاوی بررسی دیالکتیکی اشعار احمد شاملو، فروغ فرخزاد و مهدی اخوان ثالث است.
درباره کتاب جامعه شناسی شعر امروز
کتاب جامعه شناسی شعر امروز، شعرهای احمد شاملو و فروغ فرخزاد و مهدی اخوان ثالث را بهصورت دیالکتیکی بررسی کرده است. این کتاب در فصل اول و در ابتدا به جامعهشناسی ادبیات در ایران و جهان پرداخته و سپس شاخههای جامعهشناسی ادبیات، چهارچوب و مدل نظری آن را بررسی کرده است. فصل دوم ابتدا مروری بر اوضاع جامعهٔ ایران کرده و سپس بهصورت مفصل، شعرهای احمد شاملو، مهدی اخوان ثالث و فروغ فرخزاد را تحلیل کرده است. برای نمونه، نویسندههای این کتاب معتقدند که شاملو نسبت مسائل جامعه بیتفاوت نیست و در خود احساس مسئولیت میکند و نقش قشر پیشرو را در روشنکردن مردم و پدیدار شناسی واقعیتهای جامعه ایفا میکند. در شعر شاملو برآیندهای جامعهگرایی، وجودگرایی، عملگرایی، حرکت ریشهای، پدیدارشناسی، واقعیتگرایی و رمانتیسم دیده میشود.
میدانیم که شعر فارسی عرصههای گوناگونی را درنوردیده است. در طول قرنها هر کسی از ظن خود یار شعر شده است و بر گمان خود تعریفی از شعر بهدست داده است. حضور شعر در همهٔ عرصهها از رزم و بزم گرفته تا مدرسه و مسجد و خانقاه و دیر و مجلس وعظ، همه و همه گویای این مطلب است که شعر، بیمحابا، زمان، مکان و جغرافیا را درنوردیده و در هفتاقلیم جان و جهان به دلبری پرداخته است. آمیختگی شعر با فرهنگ مردم و اندیشههای اجتماعی، این هنر را زبان گویای جوامع بشری ساخته است؛ بدانگونه که هیچ جامعهای از این زبان بارز، برای انتقال اندیشههایش بینیاز نبوده است. گاهی شعری انقلابی به پا کرده است و گاه انقلابی، شعری پویا را سامان داده است.
شعر نو فارسی با وانهادن قالبهای شعر کلاسیک در قرن ۱۴ هجری بهوجود آمده است. این گونه از شعر فارسی آزادی بسیاری را در فرم و محتوا به شاعر میدهد. شعر نو به لحاظ محتوا و جریانهای اصلی ادبی حاکم بر آن کاملاً با شعر کلاسیک فارسی متفاوت است و بهلحاظ فرم و تکنیک ممکن است همانند شعر کلاسیک موزون باشد یا نباشد یا وزن آن عروضی کامل باشد یا ناقص. استفاده از قافیه نیز در شعر نو آزاد است. معمولاً شعر نو فارسی را به ۳ دستهٔ اصلی شعر نیمایی، شعر سپید و موج نو تقسیم میکنند و پدر شعر نوی ایران را نیما یوشیج (علی اسفندیاری) میدانند. احمد شاملو، فروغ فرخزاد، سهراب سپهری، هوشنگ ابتهاج (سایه)، نادر نادرپور، فریدون مشیری و محمدرضا شفیعی کدکنی بعضی از شاعران مشهور ایرانی هستند که در قالب شعر نو میسرودهاند.
خواندن کتاب جامعه شناسی شعر امروز را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به دوستداران شعر معاصر ایران و قالب شعر نو پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب جامعه شناسی شعر امروز
«لوكاچ رسالت هنرمندان رئالیست را ابراز مسائل و مشكلات زمانه و نمایش بیرحمانه واقعیت میدانست. بر همین اساس است كه آثار «بالزاک» اشرافگرا را به «زولا»ی سوسیالیست برتری میدهد. لوكاچ كتابهایی نظیر «جان و صورت»، «نظریه رمان»، «تاریخ و آگاهی طبقاتی»، «تأمل در وحدت اندیشه لنین»، «زوال خرد»، «هگل جوان»، «مطالعاتی در رئالیسم اروپایی»، «در دفاع از تاریخ و آگاهی طبقاتی؛ دنبالهروی دیالكتیک» و ... تألیف كرده است.»
حجم
۹۷۲٫۰ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۷
تعداد صفحهها
۲۲۳ صفحه
حجم
۹۷۲٫۰ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۷
تعداد صفحهها
۲۲۳ صفحه
نظرات کاربران
کسانی که شعر احمد شاملو، فروغ فرخزاد و مهدی اخوان ثالث را به شکل تخصصی دنبال میکنند باید این کتاب را بخوانند تا با وجه جدیدی از آثار این شعرای معاصر ایران آشنا شوند.