کتاب معرفت نفس؛ جلد پنجم
معرفی کتاب معرفت نفس؛ جلد پنجم
معرفی کتاب معرفت نفس (جلد پنجم)
معرفت نفس اثر مرجع عالیقدر حضرت آیةالله العظمی مظاهری (مدّظلّهالعالی) به همت مؤسسه فرهنگی مطالعاتی الزهرا (سلامالله علیها) منتشر شده است.
درباره معرفت نفس کتابهای زیادی تالیف شده و فلاسفه هم از مشربهای مختلف سخنان زیادی گفتهاند و در آثار خود به آن پرداختهاند و مفسران قران مجید هم در اینباره بسیار صحبت کردهاند؛ چنانکه علامه طباطبایی (ره) در تفسیر شریف المیزان، به تناسب، مسائل مختلفی را دربارهٔ معرفةالنّفس از جهات قرآنی و فلسفی و عرفانی، بیان داشته است.
آیت الله العظمی مظاهری «مدّظلّهالعالی» نیز با توجّه به اهمیّت موضوع، به این بحث پرداختهاند، منتهی نگاه ایشان به موضوع، بیشتر جنبهٔ اخلاقی و از جهتی، جنبهٔ قرآنی و روایی دارد؛ لذا بررسیهای ایشان در موضوع معرفت نفس در این کتاب را باید نوعی شناخت نفس از نگاه قرآن و عترت(ع) خواند. نگاهی که همچون سایر آثار معظّمله، با رنگ اخلاق آمیخته است.
درباره کتاب معرفت نفس
کتاب معرفت نفس که شامل دروس اخلاقی معظّمله در ماه مبارک رمضان 1435 و 1436 قمری (سال ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ شمسی) و نیز در شبهای جمعۀ طول این دو سال در مسجد حکیم اصفهان است که پیش از این، جلد اوّل تا چهارم از آن منتشر شده است.
این جلد از کتاب، به موضوع «شخصیّتشناسی انسان» طی بیست درسگفتار پرداخته میشود. توجّه به شخصیّت انسان، از مباحث مهمّ معرفتی در انسانشناسی است و این شناخت، عامل «کارآمدی» در استکمال آدمی بهشمار میرود.
کتاب حاضر از سه فصل اصلی تشکیل شده است:
در فصل اوّل با عنوان «شخصیّت انسان در نظام خلقت» به مسئلۀ خلقت روح و زمینهسازیهای الهی برای استکمال روح انسان پرداخته میشود و سپس لذّتهای انسان در مسیر استکمال از حضور در دنیا تا سرمنزل مقصود و لقای الهی، تبیین میگردد. همچنین در این فصل، به مسئلۀ بینهایت بودن کمال یا سقوط انسان، اشاره شده است.
فصل دوّم تحت عنوان «پاسداشت عزّت و شخصیّت انسانی» به تبیین سر منشأهای شخصیّت و عزّت انسان میپردازد و لزومِ اهتمام به حفظ شخصیّت و پرهیز از ذلّت نفس، گوشزد میگردد. در این فصل، درسگفتاری نیز به بیان جلوههایی از شخصیّت و ابهّت اجتماعی برخی از اهلبیت(ع) اختصاص یافته است. همچنین یکی از درسگفتارهای مهم در این فصل، آسیبشناسی موضوعِ عزّت نفس است که در آن، بین دو مقولۀ «عزّت نفس» با «خودشیفتگی و عُجب»، مرزبندی صورت گرفته است.
در فصل سوّم با نام «راههای کسب شخصیّت و صیانت از آن»، برخی از مهمترین اموری که موجب کسب شخصیّت یا حفظ آن در زندگی انسان میشود، بیان شده است. این راهها عبارتند از: «تقوا»، «علم»، «تفکّر و تعقّل» و «کار و تلاش». پس از آن به دلیل اهمیّتی که کار و اقسام آن در کسب و تثبیت شخصیّت مادی و معنوی انسان دارد، انواع کارها به پنج قسم «عبادی»، «علمیفرهنگی»، «تولیدی»، «توزیعی» و «خدماتی» تقسیم شده و نقش آنها در شخصیّتسازی برای انسان یا حفظ عزّت او در دو بُعد فردی و اجتماعی، تبیین گردیده است.
خواندن کتاب معرفت النفس جلد پنجم را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
علاقهمندان به مباحث اخلاقی و مذهبی را به خواندن این اثر دعوت میکنیم.
حجم
۱۸۹٫۷ کیلوبایت
تعداد صفحهها
۲۷۱ صفحه
حجم
۱۸۹٫۷ کیلوبایت
تعداد صفحهها
۲۷۱ صفحه